Minden készleten!

Újdonságok

Kendermagok csíráztatása - a leggyakoribb hibák áttekintése

Kendermagok csíráztatása - a leggyakoribb hibák áttekintése

Ha legalább egy éve termeszt, biztosan találkozott már a kendermagok csíráztatásával kapcsolatos problémákkal. Ha még nem, akkor elképzelhető, hogy Ön egy kezdő kendertermesztő, aki szeretné elkerülni a csíráztatási folyamat során elkövetett gyakori hibákat. Számos oka lehet annak, hogy megnyitotta ezt a cikket, ám a közös bennük az, hogy keresi a módját, hogyan csíráztassa megfelelően és a lehető legsikeresebben a kendermagjait. Vegyük hát fókusz alá áttekintésünket a kendermagok csíráztatásával kapcsolatos leggyakoribb problémákról.

Hacsak nem kenderpalántákat vagy -klónokat használ, valószínűleg a magok csíráztatásával fogja kezdeni a termesztést. Ha azonban a magok bármilyen okból nem csíráznak ki, a termesztésnek már azelőtt vége lesz, hogy elkezdődhetne egyáltalán. Ám ha ismeri a kendermagok csíráztatásával kapcsolatos problémák okait, akkor hatalmas rá az esély, hogy nagyszerűen indul majd az egész termesztési folyamat. Amennyiben mindent jól csinál, a kendermagok csíráztatásának sikerességi aránya hosszú távon akár 90% körüli is lehet. Természetesen mindig előfordulhat, hogy a magok valamilyen okból kifolyólag nem csíráznak ki. Legyen szó rossz genetikáról vagy nem megfelelő tárolásról, a kendermag akkor is csak egy természetes anyag, amely soha nem lesz 100%-os.

Miért nem csíráztak ki a kendermagjaim?

A kendermagok kicsírázását számos tényező befolyásolja, amiknek rengeteg oka lehet. Ezek közé tartozik a rossz magválasztás, a helytelen trágyázás, a táptalaj nem megfelelő kiválasztása vagy a csíráztatás helyének kevésbé ideális meghatározása. Most pedig nézzük meg együtt, miért nem csíráznak a magjai.

Rossz genetika választása

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a kendermagok nem csíráznak ki, az az, hogy kétes forrásból jutott hozzá a kendermagokhoz. Ha például egy barátjától kapott egy zacskó magot a kedvenc kocsmájában, akkor azok valószínűleg olyan kendermagok, amelyeket ad hoc kereszteztek véletlenszerű fajtákból. Az ilyen magok nem csak a növekedési jellemzők tekintetében nem rendelkeznek jó minőségű génekkel, de a csírázóképességük sem lesz megfelelő, mert semmilyen szelekción nem estek át.

Ugyanilyen eredményre számíthat, ha ismeretlen eladóktól vásárol kendermagokat az interneten. Magokat kizárólag jó hírű seedbankokból válasszon, mert azok mindig tesztelik a saját kendermagjaik minőségét és csírázóképességét. A legtöbb esetben olyan bevált cégekről beszélhetünk, mint a Royal Queen Seeds, a DNA Genetics, a Serious Seeds vagy a szintén jól ismert és népszerű Sensi Seeds.

Helytelen tárolás

Az élelmiszerekhez hasonlóan a kendermagok is élő organizmusok, amelyeket megfelelően kell tárolni, különben megromlanak, elpusztulnak vagy nem csíráznak ki. A kendermagok tárolásakor óvja őket a fénytől, a szélsőséges hőmérsékletektől és a magas páratartalomtól. Egy stabil hőmérsékletű sötét szekrény bőven megfelel erre a célra. Hosszú távú tárolás esetén helyezze a magokat egy lezárt edénybe, majd hűtőszekrényben tárolja őket.

Puszta kézzel történő magkezelés

A kendermagok puszta kézzel történő kezelése számos kártékony anyaggal, például baktériumokkal és gombákkal való szennyeződéshez vezethet. Sajnos a magok és kenderpalánták különösen érzékenyek ezekre a káros kórokozókra.

Ezért kerülje a puszta kézzel történő felesleges kezelést, hogy kiküszöbölje a kendermagok károsodását. Használjon tiszta kesztyűt és fertőtlenített csipeszt vagy ehhez hasonlót. Ezzel jelentősen csökkenti a kendermagok szennyeződésének kockázatát. Ha mégis kénytelen puszta kézzel kezelni a magokat, előtte alaposan mosson kezet.

A kendermagok túl sekélyen vagy túl mélyen történő ültetése

A magok közvetlen talajba történő ültetése nem tartozik a csíráztatás ajánlott módszerei közé. A legjobb az, ha hagyja kicsírázni a magokat, mielőtt a csírával - az első gyökérrel - a talajba helyezné őket. Ha azonban valamilyen okból mégis közvetlenül a talajba kell ültetnie a kendermagokat, ügyeljen arra, hogy ne tegye túl mélyre őket. Ha ugyanis a magokat 1 cm-nél mélyebben helyezi a felszín alá, akkor jó eséllyel nem jutnak elegendő fényhez, oxigénhez és vízhez ahhoz, hogy elkezdjék az életciklusukat.

Hasonlóképpen, ha a kendermagok túl közel vannak a felszínhez, fennáll annak a veszélye, hogy még a csírázás előtt kiszáradnak, vagy, ugyan kicsíráznak, de nem lesznek képesek levetni a maghéjukat. Ezért a legjobb, ha nagyjából 0,5-1,0 cm mélyen helyezi el őket a talajban, és csak enyhén fedi be őket földdel. Még az elhelyezés előtt jól átlocsolhatja a kendermagokat 10-30 ml olyan vízzel, amely alacsony koncentrációjú gyökérserkentőszert tartalmaz.

Régi táptalaj vagy koszos virágcserép használata

A kendermagok csírázását akadályozó egyik legnagyobb tényező a penész. A régi, újra felhasznált, nem sterilizált talaj valószínűleg penészgombát és más káros organizmusokat, például baktériumokat és rovarokat tartalmaz.

Előfordulhat, hogy a magok egyáltalán nem csíráznak ki, vagy ha ki is kelnek a talajból, néhány nap múlva elpusztulnak. A nedvesedés, illetve a megfelelő vízelvezetés és levegőztetés hiánya szintén növeli e betegség kialakulásának valószínűségét.

Megoldás: csak olyan sterilizált (vagyis új) földkeverékbe ültessen kendermagokat, amely biztosan mentes ezektől a kártékony organizmusoktól. Azonban nem csak a táptalajra fontos figyelnie. Arra is ügyelnie kell, hogy a virágcserepek is tiszták legyenek, mivel a penész és más káros kórokozók ezekben is jelen vannak. Ha a kendermagok csírázása során penészproblémákat tapasztal, a legjobb, ha megszabadul a magoktól és a szennyezett táptalajtól, majd újrakezdi a teljes folyamatot.

Túl magas páratartalom

Ha a táptalaj nem víztelenít jól, a talajban lévő felesleges víz megakadályozza, hogy a kendermagok oxigénhez jussanak, ez pedig elősegíti a gombásodást. A talaj vízelvezetését perlit hozzáadásával javíthatja. Arra is figyeljen, hogy az ültetőcserepek alján mindig legyenek lyukak, amelyeken keresztül el tud folyni a felesleges víz.

Ha valamiféle takarót (szalvétát, ruhát, törölközőt vagy mást) használ a nedvesség bent tartására, győződjön meg róla, hogy a takarón lyukak vannak, vagy emelje fel gyakrabban, hogy friss oxigén áramolhasson be alá. Amikor a kendermagok csírázni kezdenek, és a burkuk/maghéjuk leesik, távolítsa el azokat.

Elégtelen páratartalom

A fent felsorolt okok miatt a kendermagoknak ideális páratartalomra van szükségük a csírázáshoz. Ezért a talajt mindig tartsa nedvesen, de ne legyen átáztatva. A legjobb, ha kézi permetezőt használ finom ködpermet beállítással. A talaj kiszáradásának megakadályozására használhat "gőzölőt", egy kis üvegházat, de akár fedelet is készíthet PET-palackból.

Megfojtott kendermagok

Néhány termesztő szereti egy pohár vízben csíráztatni a magokat. Ez a módszer technikailag megvalósítható, ám fennáll a veszélye, hogy a kendermagok "megfulladnak", ha túl sokáig maradnak a vízben. Ennek oka, hogy a magoknak megfelelő oxigénellátásra van szükségük a növekedés érdekében, ami nem összeegyeztethető a vízbe való merítéssel.

Ezért javasoljuk, hogy a pohár vizes megoldást kizárólag a csírázás legelején használja, és legfeljebb 48 órán keresztül. A marihuánamagok ez idő alatt életre kelnek a pohárban, ezt követően áthelyezheti őket egy tányéron lévő szalvétára. 

A kendermagok túl hosszú csíráztatása

Ha túl sokáig hagyja csírázni a marihuánamagokat, nehéz lesz biztonságosan átültetni őket. Ugyanis minél tovább vannak kitéve a gyökereik levegőnek és fénynek, annál valószínűbb, hogy károsodni fognak. Ráadásul minél hosszabb a gyökérzetük, annál nagyobb a kockázata a véletlen sérülésnek az átültetés során.

Figyelje a magok csírázásának folyamatát, és még akkor ültesse át őket, amikor a gyökerük nem rövidebb, mint 1-2 cm.

Rossz vízminőség

Míg a csapvíz a felnőtt kendernövények számára megfelelő lehet, a magok és palánták számára problémát jelenthet. A csapvíz ugyanis klórt, fluoridot és különböző sókat tartalmaz, amelyek károsan hathatnak az egészséges növekedésre, sőt azt is megakadályozhatják, hogy egyáltalán kicsírázzanak a kendermagok.

Természetesen használhat csapvizet is, de vannak bizonyos megkötések. Legalább 24 órával korábban engedjen forró vizet, és hagyja "állni". Ezután dobja a kendermagokat az állóvízbe, majd vegye ki őket, és nedvesítse be a törlőkendő, lehetőleg ugyanezzel a vízzel, hogy elkerülje a pH-érték ingadozását.

Túl magas hőmérséklet

A túl magas hőmérséklet a csírázási környezetben lassú és satnya növekedéshez vezet, emellett a talaj is kiszáradását is okozhatja. A kendermag csírázásához optimális hőmérséklet a mérsékelt 20-25 °C.

Ha a kendermagok olyan beltérben csíráznak, ahol túl magas a hőmérséklet, próbálja meg lehűteni a levegőt néhány ventilátor segítségével vagy az ablakok kinyitásával. Ha ez nem segít, fontolja meg egy légkondicionáló beszerzését a termesztőhelyiségbe, hogy mindig ellenőrzés alatt tarthassa a hőmérsékletet.

Túl alacsony hőmérséklet

A túl alacsony hőmérséklet számos problémát okozhat, többek között természetesen megakadályozhatja a kendermagok kicsírázását. A hidegebb hőmérséklet ráadásul más növényi betegségek kockázatát is növeli. Mi ilyenkor a teendő? Nos, ha szabadföldön szeretne termeszteni, ne ültesse el túl korán a magokat. Ehelyett hagyja őket beltérben kicsírázni, majd növessze a palántákat néhány héten át.

Ellenőrizze a lokális hőmérsékletet, és figyelje, hogy mikor lesz elég magas ahhoz, hogy kiültethesse növényeit a szabadba. Általában érdemes néhány hetet várni a melegebb tavaszi hőmérsékletre!

A túl sok fény

A kendermagoknak nincs szükségük fényre a csírázáshoz. Valójában a túl sok fény csökkentheti a kicsírázás valószínűségét. A fény miatt csak azután kell aggódnia, hogy a magok kikeltek a talajból. Azonban ügyeljen rá, hogy mindig alacsony fényintenzitással kezdje, majd idővel fokozatosan növelje azt.

Kártevők, madarak, rovarok...

Akár hiszi, akár nem, a kendermag fő összetevője sokféle madáreleségnek! Igen, jól olvassa! A madarak bizony ugyanúgy szeretik ezeket a magokat, mint Ön. Ám nem a madarak az egyetlen állatok, amelyek szívesen rágcsálják a kendermagokat.

Más állatok mellett különösen a hangyák táplálkoznak a kicsírázott magok gyökereivel. Ezért alkalmazzon madárhálókat, hangyacsapdákat és egyéb megelőző intézkedéseket, például neemolajat (nimbaolajat) vagy csigacsapdákat a kendermagok védelme érdekében. Gyakran ellenőrizze a magokat, hogy észrevegye az esetleges fertőzést, és megtegye a szükséges lépéseket, mielőtt egy kis gond hatalmas problémává válna.

Túl kemény talaj

Ha a talaj túl kemény, az bizony megakadályozhatja a kendermagok kicsírázását. A kemény talaj és a rossz vízelvezetés növeli a betegségek és a penész kialakulásának kockázatát. Ezért a magokat (tiszta) kézzel és csak egy enyhe réteg földdel fedje be.

Túl laza talaj

Ha a talaj túl laza, a kendermagokat túl sok levegő veszi körül, és nem tudják megfelelően felvenni a nedvességet. A talaj tulajdonságainak javítása érdekében adjon hozzá 10-20% perlitet, ami szellősebbé teszi azt.

Túl tápláló talaj

A túlságosan tápanyagdús talaj azt jelenti, hogy szükségtelenül sok tápanyagot tartalmaz. Ez különösen veszélyes a kendermagok és -palánták számára, mivel valójában csak kis mennyiségű tápanyagra van szükségük. A legjobb, ha a növekedés első 1-2 hetében nem is trágyázza őket. A túl sok tápanyag ugyanis megégetheti a fiatal gyökereket, ami akár magának a növénynek a pusztulásához is vezethet.

Sok kereskedelmi forgalomban kapható táptalaj túlságosan "tápanyagdús" a kendermagok csíráztatásához, mert olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek inkább az idősebb kendernövények számára relevánsak. A magok csíráztatásához csak enyhén trágyázott talajt vagy virágföldet használjon.

Túlzsúfolt virágcserepek

Miután a magok kicsíráztak, a kendernövények gyökereinek sok helyre van szükségük a növekedéshez, ezért győződjön meg róla, hogy elég nagy cserepet használ. Másrészt minden cserépbe csak egy magot ültessen, hogy ne versengjenek egymással a rendelkezésre álló fényért vagy a talajból származó tápanyagokért.

Ha korlátozottak a hellyel, az erőforrásokkal vagy más tényezőkkel kapcsolatos lehetőségei, sokkal jobb megoldás, ha kevesebb olyan növényt termeszt, amelyek jól fejlődnek, mintha túl sok példányt termesztene egy kedvezőtlen, túlzsúfolt helyen.

Egy legenda története - Jack Herer

Egy legenda története - Jack Herer

Akár lelkes termesztő, akár kezdő ezen a területen, aki most döntött úgy, hogy kendert szeretne termeszteni, nagy valószínűséggel már találkozott a Jack Herer elnevezésű kender-félével, amikor a releváns kendermagokat válogatta. A Jack Herer azonban nem csak egy kender-féle. Ezt a nevet viseli ugyanis a világ egyik legismertebb kender-aktivistája is. A kendervilág legendáiról korábban már írtunk blogunkon, így talán olvasta a Bob Marley reggae-legenda életéről szóló cikkünket. Tartson velünk egy újabb felfedezőútra, hogy többet tudjon meg egy másik kender-ikonról, aki az USA nyugati partjáról származik.

„Jack Herer bizonyára nagyon aktív lehetett a kendernövények világában, ha egy ilyen keresett fajtát neveztek el róla.” Nos. Az „aktív” szó valószínűleg enyhe kifejezés. Egy olyan emberről lesz most szó, aki kétszer is indult az amerikai elnökválasztáson, miközben sürgette a kaliforniai kormányt, hogy legalizálja a kendert, és egyszer s mindenkorra tárja a nyilvánosság elé annak pozitív hatásait.

Jack Herer egy igazi legenda, a róla elnevezett, ugyancsak legendás kender-félét pedig óriási élvezet elszívni. Az alábbiakban felelevenítjük az USA nyugati partjáról származó kender-ikon életének legfontosabb mozzanatait.

Jack Herer a marihuánával való találkozás előtt

Jack Herer 1939. június 18-án született Buffalóban, három testvér közül a legfiatalabbként. Miután elvégezte a középiskolát és katonai rendőrként szolgált a koreai háborúban, feliratfestőként kezdett dolgozni.

Jack 180 centi magas volt, 230 kilót nyomott, az életénél is nagyobb személyiség jellemezte és kiváló humorérzékkel volt megáldva, amely mindig erőt adott neki. 1967-ben feleségével és három gyermekével Los Angelesbe költözött. Ekkor kezdődött el a kenderrel kapcsolatos aktivizmusa. 30 éves volt, amikor rágyújtott az első jointjára, és ez az egyetlen darabka egész Észak-Amerikában megváltoztatta a kender-aktivizmust. Pontosan olyanná tette, amilyennek ma ismerjük.

Jack Herer belépése a politikai életbe

1973-ban Jack úgy döntött, hogy aktív részt vállal a politikában, és a marihuána Kaliforniában történő legalizálásáért szállt harcba. Ugyanebben az évben nyitotta meg első, kenderkiegészítőkkel foglalkozó boltját, egy úgynevezett Smokeshop-ot, avagy Headshop-ot. Összeállt a headshop tulajdonosával, Ed Adairrel, és együtt megalakították a Reefer Raiders politikai csoportosulást, akik nem titkolták a nyilvánosság előtt a kenderhez való pozitív viszonyukat.

A Reefer Raiders tagjai gyakran tartózkodtak Westwoodban, szövetségi épületek közelében, ahol jointokat szívtak, és ezzel felhívták magukra a hatóságok ugyan kívánt, ám mégsem annyira akart figyelmét. 1981-ben Jack Herer aláírásokat gyűjtött egy választási kezdeményezéshez, hogy az Aranyállamban legalizálják a marihuánát, de letartóztatták szövetségi területen való birtokháborításért, és börtönbe küldték.

Herernek akkoriban volt egy másik, Van Nuys nevű headshopja is, amelyet a rendőrség 1983-ban majdnem bezárt egy nagyszabású razziát követően. Végül Herert 1500 dollárra büntették, és 6000 termékét foglalták le, köztük dohányzással kapcsolatos kellékeket, például bongokat és pipákat, de különféle kendertermékeket is, például kozmetikumokat és végsősoron kendermagokat is.

A könyv: The Emperor Wears No Clothes

1981-ben Jack Herer a börtönben kezdte el írni azt a könyvet, amely megváltoztatta a kender legalizálását Amerikában, és a szerzőt a csúcsra repítette a kender-közösség királyaként.

A The Emperor Wears No Clothes (A császár nem visel semmilyen ruhát) című, saját kiadású könyvét a The Emperor's New Clothes (A császár új ruhái) című 1839-es történet ihlette. Az eredeti könyv egy híres és arrogáns császárról szól, akinek drága szokása, hogy mindig új ruhákat vásárol. Herer kenderre összpontosító spin-offja azt hangsúlyozta: nem szabad hagynunk, hogy a büszkeség, a hiúság, az ego és a félelem megakadályozzon minket abban, hogy küzdjünk a helyes dolgokért, például a kender legalizálásáért.

A könyv megírása során Jack ellátogatott a Kongresszusi Könyvtárba, és annyi információt gyűjtött össze, amennyit csak tudott a kender előnyeiről, valamint arról, hogy a kormány hogyan rejti el ezeket a nyilvánosság elől. Egyébként a kendert 1937-ben kriminalizálták, mindössze két évvel Herer születése előtt.

A The Emperor Wears No Clothes beindította Jack Herer politikai karrierjét, és trónra ültette a kendermozgalom vezetőjeként. Gyakran nevezték őt kendercsászárnak. Könyve többek között azt is tárgyalta, hogy a kendertermékek mennyire értékesek lehetnek a rost, a papír, az élelmiszer, az üzemanyag, valamint a kimondottan szükséges gyógyszerek, illetve a kozmetikumok szempontjából.

A The Emperor Wears No Clothes könyvet annak 1985-ös megjelenése óta rendszeresen újra és újra kiadják. 2020-ban elérte a 14. kiadást, és 35 év alatt egyszer sem mutatta lassulás vagy népszerűségvesztés jeleit.

Még több információ Jack Hererről

Jack alapította és vezette a Help End Marijuana Prohibition (HEMP) névre keresztelt szervezetet.

1987-ben megnyitotta harmadik üzletét, a Third Eye Shoppe-t az oregoni Portlandben. 2001-ben fia vette át a headshop üzemeltetését, amíg az 2017. március 31-én be nem zárt, igen szomorú körülmények között.

Érdekes módon Herer annyira szenvedélyesen rajongott a politikáért és a pozitív változásokért, hogy nem csak egyszer, hanem kétszer is indult az Egyesült Államok elnöki posztjáért, mint a Grassroots párt jelöltje. Az első alkalommal 1988-ban indult, akkor 1949 szavazatot kapott. Második, 1992-es indulásakor majdnem megduplázta szavazatainak számát, és elérte a 3875-öt.

2000 júliusában a BioFach óriáspiacon Herer kisebb szívrohamot és súlyos agyvérzést kapott. Nem tudott beszélni, és nem tudta mozgatni a teste jobb oldalát, de a pszichoaktív Amanita muscaria gomba segítségével jól felépült, amelyet ő egyébként az egészség és a jó közérzet titkának tartott.

2009 szeptemberében Herer az oregoni Portlandben megrendezett Hempstalk fesztiválon tartózkodott, amikor másodszor is szívrohamot kapott. A komplikációk következtében 2010. április 15-én, 70 éves korában elhunyt. Azonban számos örökséget hagyott maga után, legyen szó akár a róla elnevezett kender-féléről, amely leginkább marihuánamagok formájában elérhető, akár a kender legalizálásáról az Egyesült Államokban, amely aktivista élete talán legnagyobb eredményének tekinthető.

Pár szó a Jack Herer kender-féléről

Bárki, aki már szívott Jack Herer fajtát, egy jó kis „utazásról” számol be. Bár a fajta THC-tartalma viszonylag alacsony, általában 18% körüli, tele van terpénekkel, a termesztők pedig olyan legendás kender-félékkel keresztezik, mint a Haze, a Northern Lights #5 és a Shiva Skunk.

A sativa kenderek ezen erős képviselője az egyedi ízéről és aromájáról ismerhető fel. Egy földes fajta, fenyő, fa és virágok aromás jegyekkel. Íze legalább ennyire finom.

A Jack Herert eredetileg a Sensi Seeds seedbank nemesítette, de sok más tenyésztő is létrehozta a saját változatát. Lényegében mindegyik hasonló a hatékonyság, a terpéntartalom, az íz és az aroma tekintetében. A Jack Herer hatásai nagyjából úgy csapnak le a fogyasztójára, mint egy tonna tégla.

Minden az agyat stimuláló lökéssel kezdődik, amely éberen tartja az elmét a kreatív ingerek érdekében. Körülbelül 5-15 perc elteltével energiával és felemelő eufóriával tölt el, amely a mellkasból indul ki, és fokozatosan terjed a fejtől a lábujjakig.

Ha még nem próbálta ki a Jack Herer kender-félét, nincs min gondolkodnia. Nem csak az emberek által legismertebb és legtöbbre értékelt sativa fajták egyike, hanem egy olyan emberről kapta a nevét, aki kizárólag mosolyt, nevetést és reményt adott a kender-közösségnek.

Melyik Jack Herer kendermagot érdemes választani?

Ahogy fentebb már említettük, a Jack Herer fajta ma már szinte minden nevesebb seedbank kínálatában szerepel. A fajta magjai feminizált és önvirágzó változatban is kaphatók. Mivel túlnyomórészt sativa fajtáról van szó, jobb választásnak tűnik az autoflowering változat. Az alábbiakban a három legnépszerűbb kivitelt találja. Felhívjuk figyelmét, hogy ezek a magok a genetikájuk miatt nem kifejezetten alkalmasak kültéri termesztésre!

Jack Herer! Hiányzol nekünk, és tudjuk, hogy büszke lennél a mai modern kenderiparra. Végül is, ha te nem lettél volna, ki tudja, hol tartanánk most?

Bob Marley - 7 lebilincselő tény

Bob Marley - 7 lebilincselő tény

Kevés zenészt szeretnek és tisztelnek még mindig annyira, mint a néhai Bob Marley-t, akinek munkássága továbbra is világszerte inspirálja és befolyásolja a zenét, a divatot, a politikát és a kultúrát. Lépjen most velünk a legendás művész nyomdokaiba, aki jamaicaiak generációira, de emberekre tömegeire is hatással volt világszerte. Bob Marley élete tele van szomorú és súlyos pillanatokkal, amelyek egy merényletkísérletben, egy műtétben és az azt követő hirtelen halálában csúcsosodtak ki, alig 40 éves korában.

Bob Marley mindössze 36 éves volt, amikor 1981-ben rákban meghalt, ám a jamaicai születésű reggae-legenda hatalmas zenei örökséget hagyott maga után. Nagyon rövid ideje ellenére Bob Marley élete érdekes, élménydús és kimondottan termékeny volt. Halálát követően több száz olyan dal és idézet maradt fenn, amelyeket Bob alkotott. Ma Marley gyermekei és unokái viszik tovább az örökségét, akik nemcsak művészek és zenészek, hanem dohányzási kellékek, például pipák és bongok gyártói is. Ezek a dohányzási segédeszközök Marley Natural néven váltak ismertté.

Amellett, hogy több millió albumot adott el - Legend című retrospektív albuma 1984-es debütálása óta több mint 570 hetet töltött a Billboard Top 200-as listáján - Bob 1978-ban megkapta az ENSZ Világbéke Érdemérmét a harmadik világért. 1994-ben posztumusz felvették a Rock and Roll Hall of Fame-be. A BBC Marley "One Love" című számát az évezred dalának titulálta. 2001-ben Bob életműdíjat kapott a Grammy-díjátadón. Bob Marley lebilincselo teny

Marley művészi munkássága továbbra is világszerte inspirálja és befolyásolja a zenét, a divatot, a politikát és a kultúrát. Azonban, ahogy az alábbi hét tényből kiderül, még ilyen rövid idő alatt is sikerült rendkívül teljesértékű életet élnie.

A „White Boy” sértő becenevet kapta

Bob Marley, eredeti nevén Nesta Robert Marley 1945. február 6-án született a jamaicai Szent Anna tanyán. Édesapja egy Norval Sinclair Marley nevű fehér brit tengerészkapitány volt, aki akkortájt már majdnem 60 éves volt. Édesanyja, Cedella pedig egy 19 éves vidéki lány volt. Vegyes származása miatt Bobot aszomszédai verbálisan bántalmazták és becsmérlően "white boy-nak" (azaz fehér fiúnak) gúnyolták. Később azonban azt mondta, hogy ez a tapasztalat segített neki a következő filozófiát kialakítani: "Nem állok sem a fehérek, sem a feketék oldalán. Isten oldalán állok".

Szerette azzal ijesztgetni az embereket, hogy a jövőről beszélt nekik

Amikor Bob Marley még gyerek volt, úgy tűnt, van egy képessége és azzal ijesztgette az embereket, hogy megjósolta a jövőt a tenyerükből. Hétéves korában, miután egy évet töltött a kingstoni gettókban, visszatértvidéki szülőfalujába, és kijelentette: új végzete az, hogy énekes lesz. Azt követően visszautasított minden tenyérjóslásra vonatkozó felkérést. Tizenéves korában Marley a kingston-i Trench Town-ban, egykétségbeejtően szegény nyomornegyedben élt.

Barátaival, Bunny Livingstonnal (valódi nevén Neville O'Riley Livingston) és Peter Tosh-sal (eredeti nevén Winston Hubert McIntosh) sok időt töltött a rhythm and blues stílus hallgatásával amerikai rádióállomásokon keresztül. Csapatukat Wailing Wailers-nek (később Wailers-re rövidítették) nevezték el, mivel szenvedtek a gettótól. Mint gyakorló rasztafáriánusok, hajukat rasztafürtökben növesztették, és kenderjointokat - ganját (marihuánát) - szívtak, mert úgy hitték, ez egy szent növény, amely megvilágosodást hoz. Bob Marley lebilincselo teny 3

A nemzetközi sztárság csillagává nőtte ki magát

A The Wailers egy olyan együttes volt, amely Bobbal és barátaival készített felvételeket egy kis jamaicai lemezkiadó számára az 1960-as években, amikor a ska népszerű zenei műfajjá vált. Bob Marley dalszövegei spirituálisabb jelleget öltöttek, és maga a jamaicai zene is átalakult a ska pattogó ritmusairól a rock steady érzékibb ütemeire. Mikor az együttes az 1970-es évek elején leszerződött az Island Records kiadóval, a nemzetközi közönség körében is népszerűvé váltak.

Számos politikai témájú albumot adott ki

Amikor Livingston és Tosh szólókarrierbe kezdett, Marley új zenekart bérelt fel, és átvette az énekesi, dalszerzői és ritmusgitárosi szerepeket. Egy sor politikailag orientált albumot adott ki, amelyek társadalmi érzékenységét tükrözték. Ez a dalaira és dalszövegeire is jellemző lett. Égbe szökő munkanélküliségről, ellátmányi fejadagokról és átható politikai erőszakról írt, amit Jamaikában látott, és ami befolyásos kulturális ikonná tette őt. Bob Marley élete során olyan idézeteket és dalszövegeket alkotott, amelyek emberek tömegeit befolyásolták világszerte.

1976-ban, két nappal azelőtt, hogy ingyenes koncertet adott volna "Smile Jamaica" címmel, amelynek célja a rivális politikai csoportok közötti feszültség csökkentése volt, ismeretlen fegyveres támadó ütött rajta és kíséretén. Bár Bobot és feleségét, Ritát eltalálták a golyók, szinte elbűvölték a 80 000 fős tömeget, amikor mindketten színpadra léptek a The Wailers-szel. A dac és a túlélés e gesztusa tovább erősítette a legendáját, és felbátorította politikai nézeteit, amelyek karrierje legharcosabb hangvételű albumait eredményezték.

Marley-nak több saját és örökbefogadott gyermeke van

Egy kis összefoglaló Marley-ról és feleségéről, Ritáról: Bob 21 éves korában vette feleségül Ritát (aki akkoriban egy vasárnapi iskolai tanára volt), és haláláig mellette maradt. Házasságuk során örökbe fogadta Rita lányát, emellett négy közös gyermekük született. Bobnak továbbá legalább nyolc másik gyermeke született nyolc különböző nőtől. A pletykák további gyermekeket is emlegetnek, de a hivatalosan elismertek Imani, Sharon, Cedella, David (alias Ziggy), Stephen, Robbie, Rohan, Karen, Stephanie, Julian, Ky-Mani, Damian és Madeka.

Bob Marley unokája áll a globális marihuána-márka élén

Ha a hírességek támogatásáról van szó, ez egy tökéletes megoldásnak tűnik: a Marley Natural márkanév alatt egy reggae-ikon állt a globális marihuána-márka élére. Bob Marley lebilincselo teny 2 A cég termékei között "örökzöld jamaikai kender-félék" szerepelnek - állítólag ugyanazok, amelyeket maga Bob is kedvelt -, valamint dohányzási kellékek,krémek, testápolók és egyéb kendertermékek. Marley lánya, Cedella a márkát "autentikus módszernek nevezi, amellyel tisztelegnek apja öröksége előtt, méghozzá azzal, hogy hozzáadják a hangját a kenderről szóló vitákhoz, ezzel is enyhítve a tiltás okozta társadalmi károkat". "Apám nagyon örülne, ha tudná, hogy az emberek felfogták ennek a növénynek a gyógyító erejét".

Bob Marley - a jamaikai énekes és zenész

2018 végén a Forbes magazin Bob Marley-t az ötödik legjobban kereső halott hírességként rangsorolta. A Marley Natural márka mellett családja kávét, hangtechnikai eszközöket, ruházatot és életmódcikkeket is licencel. Marley természetesen több mint 75 millió albumot is eladott az elmúlt 20 évben. Legend című retrospektív, zenei munkásságát bemutató lemeze minden idők legkelendőbb reggae-albuma. Nemzetközi szinten több mint 12 millió példányban kelt el eddig, és hetente több ezer új példányt adnak el belőle. A család emellett Bob Marley CD-ken kiadott dalainak, valamint pólók és ruházat eladásából is bevételre tesz szert. Az imént felsoroltaknak is bizonyítják, hogy Bob a legjobban kereső halott híresség napjainkban.

Marley 1981. május 11-én halt meg rákban Miamiban. Holttestét repülőgéppel helyezték át Jamaikába, ahol később eltemették, és amikor koporsója a jamaicai Nemzeti Arénában feküdt, egy nap alatt 40 000 ember rótta le előtte a kegyeletét. Jamaikában és az Egyesült Államokban is létezik Bob Marley-múzeum, amelyek tele vannak az életéből származó tárgyakkal és fényképekkel.

Miért és hogyan készítsünk házi készítésű szerves trágyát?

A szerves trágyákkal pénzt takaríthat meg és növelheti a terméshozamot. Alább áttekintést adunk arról, hogyan és miért érdemes saját magának készítenie házi műtrágyát. Nem fogja megbánni!

Tartalom:

  1. Mesterséges vs. szerves trágyák
  2. Megéri műtrágyát vásárolni?
  3. Saját műtrágya készítése
    • Házi műtrágya: mivel táplálkoznak a növények?
    • Miért a szerves trágya?
    • Éhes marihuána
    • Talajkiegészítők
    • Tegye vegánná a kenderét!
    • Amikor mindez már túl bonyolult
    • Alapvető otthoni műtrágyák
    • Váltson organikus termesztésre!
  4. Fermentált növényi lé
    • Hogyan készítsünk fermentált növényi/gyümölcslevet?

Manapság egyáltalán nem nehéz elkezdeni a kendertermesztést. A rendelkezésre álló termékek és lehetőségek hatalmas választéka már-már túlterhelő lehet, de ezek mind arra szolgálnak, hogy megkönnyítsék ezt a folyamatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az új lehetőségek mindegyike hatékonyabb vagy olcsóbb, mint a növénytermesztés hagyományos módszerei. Minden a termesztőhelyiség méretétől és az Ön termesztési céljaitól függ.

MESTERSÉGES VS. SZERVES TRÁGYÁK

Jelenleg két különálló gondolatmenet létezik: az egyik a modern monokultúrás termesztést foglalja magában, amely nagymértékben támaszkodik a vegyszerek használatára. A steril körülményekre és a pontos metrikus kezelésre helyezi a hangsúlyt. Mindez a termelés maximalizálását szolgálja. Ehhez ipari úton előállított tápanyagokat használnak, pontos NPK-értékekkel és minimális pH-tartománnyal. Ez minimalizálja a hiányosságokat és elősegíti az erőteljes növekedést.

A második alapelv az organikus vagy "természetes" módszer, ahol a növényeket vegyszerek hatása nélkül termesztik. Ebben az esetben valójában a talaj mikrobiológiájának táplálásáról van szó, amely aztán közvetlenül a gyökereket látja el tápanyagokkal a megfelelő arányban.

Az újonc és tapasztalatlan termesztőknek időre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően átlássák a különböző organikus és mesterséges termesztési módszerek összes sajátosságát. Ezért jó ötlet először áttekinteni az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, és csak ezután vágni bele a termesztésbe.

MEGÉRI MŰTRÁGYÁT VÁSÁROLNI?

Idővel észre fogja venni, hogy a legtöbb flakonban vásárolt mesterséges termék vagy nagyon drága, vagy használhatatlan, vagy könnyen az ár töredékéért lecserélhető saját műtrágyára.

Vegyük figyelembe, hogy a legtöbb trágya, legyen az mesterséges vagy szerves, amit a boltokban vásárol, a magas víztartalma miatt veszít valamennyit az értékéből. Ráadásul elég bonyolult egy flakonban összekeverni mindent, amire a növényeknek szüksége van. A növények kémiájának és fiziológiájának megvannak a maga sajátosságai, így a tápérték gyakran elvész a csomagolás kényelmének javára.

SAJÁT MŰTRÁGYA KÉSZÍTÉSE

A saját műtrágya készítése meglehetősen addiktív lehet. Nemcsak jelentős összeget takaríthat meg vele hosszú távon, hanem sokkal jobban kezdi majd megérteni a növények táplálkozását, megtanulja pontosan kiválasztani, hogy mire van szükségük, és végül nagyobb és ízletesebb terméseket takaríthat be.

Minden szüret után kidobja a szezon előtt vásárolt, nem éppen a legolcsóbbnak bizonyult termőföldet? Vagy növeli a műtrágyák adagját, de az illatos termés jelentős növekedésének ideje még mindig nem jött el?

Ha a válasz igen, akkor olvasson tovább!

HÁZI MŰTRÁGYA: MIVEL TÁPLÁLKOZNAK A NÖVÉNYEK?

Most nem mélyedünk el túlságosan ebben a témában, inkább röviden áttekintünk néhány alapfogalmat. Az "NPK" kifejezéssel már biztosan találkozott, például más cikkeinkben.

Ezek a makrotápanyagok - a növények egészségében és fejlődésében részt vevő nagy játékosok. Íme:

  • N – nitrogén
  • P – foszfor
  • K – kálium

E makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok, az úgynevezett nyomelemek is szerepet játszanak. Ezek olyan fémek és ásványi anyagok, amelyekre a növénynek nagyon kis mennyiségben van szüksége, de ugyanolyan fontosak, mint az NPK az egészséges növekedésük szempontjából. Ilyen például a kalcium, magnézium, réz, vas, cink, mangán, kobalt, jód, szelén vagy molibdén. A vitaminok és savak is ide tartoznak, valamint más szerves vegyületek.

A műtrágyagyártók lényegében összekeverik ezeket, és megpróbálják kémiailag stabilizálni őket, hogy csomagolhatóak, szállíthatóak és tárolhatóak legyenek. Minden egyes márka csak a saját műtrágyáját kínálja, és persze minden gyártó azt állítja, hogy az ő tápanyagterve a legjobb.

A kiváló terméshozam titka a megfelelő mennyiségű trágya a megfelelő időben. Ebben az értelemben a műtrágyák használata kimondottan kényelmes.

Ám még így sem helyettesíthető a saját készítésű, házilag előállított szerves trágyával. Sőt, a legnevesebb termesztők rendszeresen ezt használják. Néhány kísérlet után Ön is megérti majd, hogy milyen egyszerű dolog ez, és hogy a szerves talaj mekkora különbséget jelent egy kertben.

MIÉRT A SZERVES TRÁGYA?

A fő ok, amiért érdemes házilag szerves trágyát készíteni, egyszerű: olcsó (vagy akár ingyenes), és megteheti a kertjében vagy a konyhában is, akár háztartási eszközök segítségével. Általában nagyon könnyű az elkészítésük, nem veszélyesek, és végső soron környezetbarátibbak is.

A komposztálással például rengeteg nehezen megkeresett pénzt spórolhat meg. A betakarítás után a felhasznált földet "fel kell tölteni". A legtöbb beltéri termesztő egyszerűen kidobja az elhasznált földet, és vesz egy új zacskó frisset. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor ültet, zsákokat kell ki- és behordania, és új földet kell vásárolnia. Ha azonban a használt földdel együtt elkezdi komposztálni az összes szerves élelmiszer-hulladékot, akkor csoda történik! A talaj szó szerint újrahasznosul és feltöltődik az összes szükséges mikrobiológiai anyaggal és kiváló minőségű élelmiszerrel, amelyre a kendernek szüksége van. Mindent tartalmazni fog - NPK-t, nyomelemeket, valamint egy sereg hasznos baktériumot és gombát, amelyek ellepik a növények rizoszféráját.

ÉHES MARIHUÁNA

A kender néha bizony nagyon éhes növény tud lenni. Ezért, ha igazán nehéz és sűrű tobozokat szeretne, akkor jó talajkörülményeket kell teremtenie a növényei számára. Mivel a talajban történő termesztésnél valójában nem közvetlenül tápláljuk a növényeket, mint a hidroponikus rendszereknél, erősen ajánlott megtanulnia, hogyan készítsen saját tápkeverékeket. Szakmailag ezt aktívan levegőztetett komposztteának nevezik. Azonban találkozhat olyan szleng kifejezésekkel is, mint a hasznos baktériumok teája, a gilisztatea vagy egyszerűen csak komposzttea.

Függetlenül a terminológiától, a komposzttea elkészítése egyszerű, emellett meglehetősen lenyűgöző. Nemcsak milliónyi kis kegyencet hoz létre, hogy megvédje és táplálja a marihuána gyökereit, hanem a talaj legjavát is kivonja egy olyan teába, amelyet közvetlenül a gyökerekhez adagolhat, vagy lombpermetként használhat a legtöbb gyakori betegség ellen.

TALAJKIEGÉSZÍTŐK

Ha a szabadban termeszt és/vagy jelentősen javítani szeretné a talaj minőségét, íme néhány tipp.

MAKROTÁPANYAGFORRÁSOK

Növelni szeretné a nitrogén (N) arányát? Akkor adhat hozzá vermikomposztot, csirketrágyát, ráklisztet vagy denevérguanót. Használhat emberi vizeletet is, de ügyeljen arra, hogy 10 rész víz és 1 rész vizelet arányban hígítsa. Ellenkező esetben a vizelet ammóniává alakul, és károsítja a növényeket. Vigyázzon! Soha ne vizeljen közvetlenül a növényekre, mert az megégeti a gyökereiket!

Ha foszfor (P) hozzáadására van szükség, főzzön meg néhány banánhéjat, és öntözze meg vele a talajt. Az optimális hatás érdekében hagyja az oldatot kissé erjedni. A csont- és halliszt, a csirketrágya és a kőpor szintén nagyszerű foszforforrások. A kőpor például lassan felszabaduló forrás, így fáradt talajba is keverheti, hogy az egész növénykultúra számára foszforforrást biztosítson.

Ha káliumot (K) kell pótolnia, a banánhéj, a denevérguano, a halliszt, a tengeri moszat, a fahamu, a komposzt és a szilikakő nagyszerű források.

Két mikrotápanyag - a kalcium és a magnézium - miatt lényegében még nem kell aggódnia a növekedési szakasz során. A virágzási fázis alatt azonban már ennek az ellenkezője igaz, és el kell kezdenie gondoskodni róluk. Főleg azért, mert a többi nyomelem csak akkor működik teljes mértékben, ha ez a két mikrotápanyag elérte az optimális szintet.

A MIKROTÁPANYAGOK FORRÁSAI
  • Kalcium - mészkő, agyag, kréta, gipsz
  • Magnézium - dolomit, magnézium-szulfát (Epsom-só)
  • Egyéb nyomelemek - azomit (nyomelemek és huminsav)

Nagyon ritkán szükség lehet az egyéb nyomelemek tartalmának célzott növelésére is. Ezek a talajok és kőzetek túlnyomó többségében jelen vannak. Valójában az általunk javasolt táplálékkiegészítők többsége úgynevezett turbó üzemmódban biztosítja ezeket a nyomelemeket. Ez azonban nem hátrány, vagyis egyáltalán nem kell aggódnia emiatt.

RECEPTEK A TRÁGYA ELKÉSZÍTÉSÉRE

A trágyakészítésre vonatkozó receptek egyidősek magával a földműveléssel. Az ember elkezdte észrevenni, hogy ahol az állatok elvégezték a dolgukat, ott a növények is virágoznak. A trágya ma is az egyik legfontosabb mezőgazdasági alapanyag az egész világon.

A trágya egyrészt fantasztikus forrása a lassan felszabaduló NPK-nak, másrészt azonban két kockázatot is magában hordoz. Ha a trágya egyes összetevőit nem bontják le megfelelően, akkor azok az emberekre, állatokra és növényekre potenciálisan káros kórokozókat tartalmazhatnak. Az alaptalajjal való kiegyensúlyozásuk is kissé trükkös lehet. Nincs tehát helyes vagy helytelen trágyakészítmény-választás, ez inkább az adott régiótól függ. Beszéljen a helyi gazdákkal, hogy megtudja, mi lehet a legmegfelelőbb választás az Ön számára.

 

Juhtrágya

Megfelelően kiegyensúlyozott és gazdag, de fermentációra van szüksége.

Kecsketrágya

Hasonló a juhéhoz, de erősebb.

Tehéntrágya

Nem túl gazdag tápanyagokban, de könnyen beszerezhető és feldolgozható.

Sertéstrágya

Elavult.

Tyúktrágya

Nagyon erős, gyakran túlságosan is az. Főként NPK-ban gazdag, ezért mindig hígítani kell.

Nyúltrágya

Komposztálásra és földigiliszta-tenyésztésre a legjobb, nagyon gazdag.

Lótrágya

Tökéletesen megmunkálható, és cserepes növényekhez kiváló.

 

TEGYE VEGÁNNÁ A KENDERÉT!

Ha erős környezetbaráti tudatossággal rendelkezel, ez a rövid szakasz a "szerves" trágyákról biztosan érdekelni fog. A mesterséges műtrágyák ugyanis valóban károsak a környezetre. Ez bizonyára egyértelmű számodra. Ám a szerves termékek sem biztos, hogy jobbak. Különösen az olyan állati eredetű termékek, mint például a csont- vagy halliszt.

A trágyaként használt állati melléktermékek lényegében ipari maradékok. Különböző módon dolgozzák fel őket, és lehetővé teszik a gyártók számára, hogy így az ipari folyamatból minden fillérnyi profitot kipréseljenek. Ezek messze nem szerves anyagok; egyszerűen csak kezeletlen szerves nyersanyagokat tartalmaznak, mielőtt szintetikus vegyi anyagokkal vegyítenék őket. Lehet, hogy sokkal jobbak, mint a vegyszeres műtrágyák, de a bio vagy organikus megnevezés itt még mindig nem a "jó", "jobb" vagy "helyes" szavak szinonimája. Ha valóban Ön törődik a környezettel, keresse inkább az OMRI tanúsítványt a csomagoláson.

A legendás és díjnyertes szerkesztő, író, termesztő és aktivista Kyle Kushman a vegán kendertermesztés éllovasa. Az eredmények ebben a tekintetben eléggé egyértelműek. Ha valaki tiszteletben tartja a több millió éves természetes szelekciót, akkor maximális genetikai potenciált érhet el. Ne próbáljuk becsapni az anyatermészetet! Csak neki van joga kísérletezéshez és időhöz.

AMIKOR MINDEZ MÁR TÚL BONYOLULT

Ha új ezen a területen, akkor lehet, hogy először szenvedni fog az információ-túlterheltségtől. Végül is, hogyan is dobhatná el a "kényelmes" flakonokat, és miért piszkolná be a kezét tehéntrágyával, igaz?

Mi nem javasoljuk azonnal, hogy ezt tegye. Valójában még csak alig karcoltuk meg ennek a témának a felszínét. Könyvek egész sora foglalkozik ezzel a kérdéssel. Rendkívül nehéz ennyi információt ilyen kevés szóba sűríteni, és úgy bemutatni ezt az utat, hogy az hasznos legyen. Reméljük, hogy az itt olvasottak egy kis információmagot jelentenek majd az Ön számára, amelyeket, ha sikeresen elvet, fokozatosan a helyes irányba fejlődnek majd.

Csak ne adja fel, és ismerje fel, hogy ha egyszer elsajátítja ezeket a dolgokat, akkor egyre könnyebb lesz a termesztés!

ALAPVETŐ OTTHONI MŰTRÁGYÁK

Egyáltalán nincs szüksége sok felszerelésre ahhoz, hogy belevágjon. Mindössze egy zsák első osztályú gilisztakomposztra (ha nem saját maga komposztálja), egy vödörre, egy erős szivattyúra és egy levegőztető kőre van szüksége. Ilyen felszereléssel 48 óra alatt elegendő aerob baktériumot, gombát és nyomelemet tud termeszteni ahhoz, hogy a kendernövényét turbó termelési üzemmódba állítsa. Ha ezt minden páratlan héten megteszi a növekedési ciklus alatt, 20-40%-os termésnövekedést fog tapasztalni. Hát nem egyszerű?

Beltéren és kültéren egyaránt komposztálhat konyhai hulladékokat, például hagyma- és tojáshéjat vagy salátamaradékot. Ne felejtse el hozzáadni a legutóbbi termésből származó szárakat és leveleket! Adjon hozzá még néhány földigilisztát, hogy lendületbe hozzák a komposztálási folyamatot, és hamarosan tonnányi földet takaríthat meg úgy, hogy közben kiváló termesztőközeget hoz létre!

VÁLTSON ORGANIKUS TERMESZTÉSRE

Ha újoncnak számít ezen a területen, maradjon nyugodt, és ne hagyja, hogy a sok új fogalom eltántorítsa. Ezek a fogalmak sokszor nagyon hasonlóak, ugyanakkor nagyon különbözőek is. A trükk az, hogy megértse az alapvető termesztési táptalaját, és azt, hogy milyen inputokra van szüksége a nagyszerű eredmények eléréséhez. Még a tisztán hidroponikus termesztési rendszer is profitálhat ezekből az inputokból.

Nem azt mondjuk, hogy hagyja el az összes kereskedelmi tápanyagot. Inkább kezdje el kiegészíteni őket szerves, házi készítésű trágyákkal. Kis lépésekben, fokozatosan haladjon a termesztés következő szintjére. Végül észre fogja venni, hogy nemcsak a növényei fejlődnek jobban, de a bankszámlája is hálás lesz.

Már az olyan apró változtatások is, mint a komposztteák hozzáadása, megsokszorozó hatással lehetnek. A növények erőteljesebben nőnek majd, a talaj pedig nem fog olyan agresszíven kimerülni.

Csupán azzal, hogy elolvasta ezt a cikket, félúton van a teljesen fenntartható modell felé. Bátran kísérletezzen és alakítsa át termesztési módszerét egy zöldebb holnap érdekében!

FERMENTÁLT NÖVÉNYI LÉ

A fermentált növényi lé olcsó és egyszerű módja a kendernövények tápanyagellátásának. Ez a teljesen természetes és organikus módszer hasznos baktériumokat használ, hogy a növények számára könnyen felszívódó tápanyagokat bontson le. Egyszerű módja annak, hogy szuper talajt hozzon létre a saját kertjében. A fermentált növényi lé a koreai organikus gazdálkodásban általánosan használt termék - a termesztés holisztikus megközelítése, amely a talaj egészségének javítására törekszik az őshonos mikroorganizmusok felhasználásával a vegyszerek elkerülése révén.

A kertészek olyan tápanyagokban gazdag növények és gyógynövények felhasználásával készítenek efféle fermentált növényi levet, mint a komfű, a cickafark, a csalán, az aloe vera, a lófű, a zsurló vagy a gyűszűvirág. E növények némelyike közönséges gyomnövénynek számít, és a legtöbb kertben fellelhető. Kiváló ingyenes tápanyagforrást jelentenek a marihuána számára! A legjobb, ha ezeknek a növényeknek a fiatal részeit szedjük le, mert rendkívül táplálóak.

Egyes termesztők a növények helyett a gyümölcsöt választják, és saját fermentált gyümölcslevet készítenek. A koncepció itt is ugyanaz - ezek a természetes anyagok számos tápanyagot tartalmaznak, amelyeket a hasznos baktériumok felszabadítanak. A népszerű gyümölcsök közé tartozik a sárgadinnye, a sárgabarack és a bogyós gyümölcsök, de a paradicsom és az édes paprika is felhasználható ilyen célra.

Függetlenül a felhasznált forrástól, növénytől vagy gyümölcstől, a baktériumok ennek a receptnek az igazi hősei. Ezek az apró organizmusok vezetik az erjedés anyagcsere-folyamatát. A nagyobb molekulákat kisebbekre bontják, és ezáltal energiát nyernek ki. Lényegében felszabadítják a gyümölcsökben és növényekben tárolt összes tápanyagot.

A mikroorganizmusok cukorral táplálkoznak, és azt energiaforrásként alkohollá alakítják. A folyamat során tápanyagokban gazdag levest hoznak létre, amely a növényt számos, az egészséges növekedéshez szükséges ásványi anyaggal látja el. A cukor ebben a folyamatban segít kioldani a tápanyagokat és nedveket. Ez az ozmózisnak nevezett folyamat révén történik - az oldóanyag-molekulák mozgása egy alacsonyabb koncentrációjú területről egy magasabb koncentrációjú területre.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK FERMENTÁLT NÖVÉNYI/GYÜMÖLCSLEVEKET?

A saját fermentált növény- vagy gyümölcslé készítése nagyon egyszerű. Csak válassza ki a felhasználni kívánt növényt vagy gyümölcsöt, és máris készen áll a folyamatra.

1.LÉPÉS

Hámozza meg és vágja apró darabokra a gyümölcsöt. Ha növényt használ, aprítsa fel. Ha saját kertből származó gyümölcsöket vagy növényeket használ, egyáltalán nem kell megmosnia őket. A felületükön ugyanis olyan jótékony baktériumok vannak, amelyek pozitívan befolyásolják az erjedési folyamatot.

2.LÉPÉS

Mérje le a növényeket vagy gyümölcsöket, és helyezze őket egy megfelelő kő- vagy üvegedénybe. Adjon hozzájuk barna cukrot. Ennek az összetevők súlyának felét kell kitennie. Mindent jól keverjen el, majd nyomjon össze. Ügyeljen arra, hogy a cukor mindenhová eljusson a keverékben, és minden egyes darabot jól bevonjon.

3.LÉPÉS

Fedje le a tartály nyílását egy darab finom vászonnal vagy gézzel. Egy gumiszalaggal is rögzítheti, hogy ne tudjon magától lecsúszni. A vászon vagy a géz kis nyílásai lehetővé teszik a szén-dioxid távozását a tartályból, és megakadályozzák, hogy kártevők jussanak be. Tartsa a keveréket sötét, hűvös helyen 7-14 napig.

4.LÉPÉS

A megfelelő idő elteltével megjelenik a tartályban a kívánt folyadék. Szűrje át egy finom szitán, és öntse az üvegbe. Tárolja hűtőszekrényben, és fokozatosan használja fel.

5.LÉPÉS

3,5 liter vízhez adjon négy evőkanálnyi fermentált levet. Használhatja lombpermetként vagy a táptalaj öntözéséhez.

 

Hogyan lehet megkülönböztetni a minőségi tobozokat a rossz minőségűektől?

Hogyan lehet megkülönböztetni a minőségi tobozokat a rossz minőségűektől?

Az emberek gyakran azt hiszik, hogy már ránézésre meg tudják különböztetni a jó és a rossz tobozokat. Vannak azonban bizonyos nüánszok, amelyeket nem vesznek figyelembe. Ebben az útmutatóban végigvezetjük Önt a különbségeken, és adunk néhány tippet, hogyan termeszthet prémium minőségű tobozokat.

Nézzük meg tehát együtt, hogyan lehet megkülönböztetni a jó és a rossz kendertobozokat!

Tartalom:

  1. A kendertobozok típusai minőség szerint
    1. Alacsony minőség
    2. Közepes minőség
    3. Prémium minőség
  2. Hogyan lehet megkülönböztetni a jó kendertobozt a rossztól - útmutató
    1. Aroma
    2. Szín
    3. Narancssárga/barna bibék
    4. Kristályok/gyanta
    5. Sűrű/szellős
    6. Magok
    7. Szárak
    8. Jól nyírt vs. leveles
    9. Penész
    10. Kártevők
    11. Ragacsosság
    12. Íz

Amikor először szívott marihuánát, bizonyára hamar észrevette, hogy nem minden toboz egyforma, és hogy jelentős különbségek vannak köztük. Annak ellenére, hogy mindenki azt állítja, az ő kendere csúcsminőségű, valószínűleg Ön is jól tudja már, hogy ez nem mindig igaz. Egyszerűen, mint minden más termék esetében, a kender minősége is eléggé változó.

Annak érdekében, hogy biztosan csak a legjobb tobozokat vásárolja meg, elengedhetetlen, hogy megtanulja, hogyan lehet megkülönböztetni a kiváló minőségűeket a gyengébbektől. Ehhez azonban nem kell szakértőnek lennie. Csupán meg kell tanulnia, hogyan lehet megkülönböztetni az alapvető, ránézésre is felismerhető jellemzőket. A minőségi különbségek ismerete minden bizonnyal segít abban is, hogy képes legyen megítélni a saját kertjében termesztett kender minőségét. Sőt abban is, hogy a termesztési folyamatban olyan módosításokat hajtson végre, amelyek javítják a tobozok minőségét.

A kendertobozok típusai minőség szerint

A kendervirágok különböző minőségi spektrumokra oszthatók. Számos jellemzőt figyelhetünk meg. Beszélhetünk a ragacsosságról, a terpénprofilról, az ízről, a textúráról vagy más tényezőkről. Azonban, hogy ne tegyük túl bonyolulttá a dolgot, leszűkítettük a típusokat három alapvető kategóriára: alacsony, közepes és prémium minőségű kendervirágok.

Alacsony minőség

Az alacsony minőségű kender virágai már első pillantásra siralmasan néznek ki. Ez gyakran azért van, mert hatalmas távolságokat utaznak rossz tárolási körülmények között. Angolul gyakran nevezik "brick weed"-nek őket, és meg kell mondani, hogy ez az elnevezés teljesen jogos. A rosszul tárolt tobozok gyakran egyetlen vastag, kemény csomóvá verve érkeznek a fogyasztóhoz.

A gyenge minőségű kender termelői egyszerűen fittyet hánynak a minőségre. Ami számukra fontos, az a mennyiség és a profit maximalizálása a termesztett növényekkel való lehető legkevesebb törődés mellett. Európában ez a fajta kender főként a déli régiókból származik. Azonban a minőség eredete nem kell, hogy mindig ilyen legyen. A rossz minőség gyakran a kezdő termesztő tapasztalatlanságának jelzője is lehet. A kezdő termesztőknek ugyanis gyakran sikerül valamit elrontaniuk, és mivel nem tudják jól megítélni a minőséget, olyan tobozokat is megtartanak, amelyeket a tapasztalt termesztők már biztosan nem ajánlanának senkinek.

A rossz minőségű kender legfontosabb jellemzői a következők:

  • Megjelenés: gyakran sötétebb, erős barna árnyalatokkal.
  • Tapintás: bolyhosodás, háncsosság, a nem megfelelő száradás érzése a kézben; a tapadás hiánya a trichomák elégtelen számát jelzi.
  • Aroma: a terpének hiánya, valamint azok esetleges bomlása az aroma kifejezett hiányát eredményezi. A nedvesség és a penész is gyakran érezhető.
  • Íz: az ilyen tobozok torokszorító, keserű, földes és fűszeres ízűek.
  • Hatás: elszívható, még csak nem is lesz bódult tőle, de egyszerűen akkor sem az igazi, mivel a THC-tartalom alacsony lehet.

Közepes minőség

A házi, nem hivatásos termesztők világszerte többnyire ebbe a kategóriába tartozó tobozokat termesztenek. Ezeket a virágokat a jobb színük, erősebb aromájuk és kifejezőbb ízük különbözteti meg a gyenge minőségű kendertől.

A legtöbb termesztőnek sikerül a tápanyagokat, az öntözési ütemtervet és a környezeti változókat kellőképpen finomhangolni ahhoz, hogy ilyen minőségű kendert termeljenek. Ezért büszkék lehetnek a termékükre, és elégedettek a termesztési erőfeszítéseik eredményével.

Ha közepes minőségű kendert keres, vagy egyszerűen csak próbálja elkerülni a rossz anyagokat, keresse ezeket a tulajdonságokat:

  • Megjelenés: világosabb zöld árnyalatok, fényes trichomaréteg, egészséges megjelenés, kis gumókra emlékeztető, kiálló narancssárga virágzattal. Előfordulhatnak benne felesleges cukros levelek a rügyek térfogatának növelése érdekében.
  • Tapintás: kompakt, ragadós tobozok, amelyek összenyomás után visszanyerik eredeti alakjukat.
  • Aroma: kellemes és jellegzetes, de nem lenyűgöző.
  • Íz: minden slukkban éreznie kellene a terpének illatát.
  • Hatás: a több trichoma több kannabinoidot jelent. Az ilyen marihuána ezért lényegesen erősebb, mint a gyenge minőségű kender.

Prémium minőség

Kiváló minőségű, csúcskategóriás marihuána - ezekkel a nevekkel is illetik az ilyen minőségű gandzsát.

A prémium minőségű tobozoknak sokféle neve van, de mindegyik leírja a robusztus ízét és elsöprő hatását. Ilyen tobozokat nehéz beszerezni a nagyvárosokon és a kendertermesztő területeken kívül. Általában tapasztalt farmerek és mestertermesztők termékei, például Észak-Kaliforniában, Spanyolországban és Hollandiában.

Ezeket a tartályokba zárt, arany nugettszerű tobozokat neves árusítóhelyek és magasra értékelt coffeeshopok polcain találja. Ha a legjobb rügyeket szeretné megkóstolni, amiket pénzért kapni lehet, ezeket a tulajdonságokat keresse:

  • Megjelenés: tökéletesen gondozott, egyenletes alakú, színes, mély narancssárga bibék és fagyosan fehéres trichomabevonat.
  • Tapintás: rendkívül ragadós és kövér tobozok, tökéletes nedvességtartalommal.
  • Aroma: a tobozok éles, csípős és összetett terpénprofillal rendelkeznek. Mindenképpen zárja be az ablakokat, amikor ilyen anyagot szív.
  • Íz: a tökéletesen tartósított, gazdag terpénprofilok szinte lángra lobbantják az ízlelőbimbókat.
  • Hatás: a gondosan összeállított kannabinoid-profilok számos élményt nyújtanak - az erős pszichoaktív hatásoktól egészen a CBD frissítő érzéséig.

Hogyan lehet megkülönböztetni a jó kendertobozt a rossztól - útmutató

A fenti általánosítások remélhetőleg megkönnyítik a kezében tartott tobozok minőségének meghatározását. Ha azonban magasabb szinten szeretné művelni, akkor ez egy kicsit bonyolultabb. Ezért a következő sorokban kicsit részletesebben is megvizsgáljuk ezt a témát.

Aroma

Mint korábban említettük, a kender jellegzetes illatáért a terpéneknek nevezett aromás molekulák felelősek. A terpének eltérő koncentrációja miatt a legtöbb fajta rá jellemző, egyedi illattal rendelkezik. Ez annak ellenére így van, hogy a kender alapillata némileg hasonló a különböző fajtáknál.

Biztosan hallott már a trichomákról. Ezek az apró, fényes, gomba alakú struktúrák a kenderbimbók és cukros levelek felületén valójában mirigyek, amelyek terpéneket termelnek és tárolnak.

Akkor tudhatja, hogy minőségi marihuánával van dolga, ha már a tasak kinyitásakor terpének illathulláma éri az orrát. Bár a kellemes illat és a kender minősége nem feltétlenül függ össze, az előbbi valószínűleg az utóbbit jelzi. A leggyakoribb illatok közé a virágok, a benzin, a föld, a fűszer, a cukor, a gyümölcs, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök illatjegyei tartoznak.

Egy adott fajta terpénprofiljának minősége több tényezőtől függ:

  • Genetika: egyes fajták genetikailag úgy vannak felszerelve, hogy több aromás terpént termeljenek, mint mások. Ez általában a szelektív nemesítés eredménye.
  • Szárítás és érlelés: a genetika fontos, de nem tud minden. A kender megfelelő szárítása, érlelése és tárolása megőrzi a terpénprofilt, és jobb ízű tobozokat biztosít.
  • Megfelelő tápanyagok: a virágzási fázisban a kendernövényeknek magasabb a kálium- és foszforigényük, és alacsonyabb a nitrogénigényük. Ha megfelelő egyensúlyt teremt, fantasztikus illatú virágoknak örvendhet.
  • Élő talaj: az erős mikrobapopuláció segít a növényeknek hozzáférni az optimális terpénprofil kialakításához szükséges összes tápanyaghoz.
  • Társnövény-termesztés: sok termesztő állítja, hogy a bazsalikomot a kendernövény közvetlen közelébe ültetve javul az illatuk.

Gyors tipp a termesztőknek: a terpének mennyiségének növelése javítja a növények általános aromáját és ízét. Válasszon olyan fajtákat, mint a Lemon Shining Silver Haze és a Haze Berry, amelyek már a termesztés kezdetén genetikai terpénelőnnyel rendelkeznek.

Szín

Azt mondják, ne ítéljünk meg egy könyvet pusztán a borítója alapján. Az irodalom esetében ez igaz lehet, ám a kendernél más a helyzet. A tobozokat ugyanis nagyon jól meg lehet ítélni a külsejük alapján. A tapasztalt szem számára számos tényező jelzi a minőséget, és ezek közül a szín az egyik legfontosabb.

A természetben a kendervirágok a zöld, a piros, a narancssárga és a lila színek különböző árnyalataiban léteznek. Nem is annyira a szín árulkodik a minőségről, inkább annak telítettsége. Ennyire egyszerű: az egészséges és jól termesztett kendervirágok fényes és élénk megjelenésűek.

A virágok színének telítettsége jó genetikára, megbízható termesztési technikára és megfelelő szárításra, illetve tárolásra utal. Ezzel szemben a rossz minőségű kender tompának és fakónak tűnik. A rossz minőségű tobozok gyakran sötétzöldtől barnáig terjedő színűek, fakók és végső soron egyáltalán nem mutatósak.

Gyors tipp a termesztőknek: a növények megfelelő időben történő átöblítése megakadályozza, hogy felesleges tápanyagok halmozódjanak fel a virágokban, és kiküszöböli a tápanyagok általi égést.

Egy másik tanács: játsszon a genetikával és a hőmérséklettel, hogy lila marihuánát termeszthessen! Kezdje olyan genetikákkal, mint a Purple Queen, hogy növelje a siker esélyét.

Narancssárga/barna bibék

Ha közelebbről megnézzük a kendervirágok felszínét, valami olyasmivel találkozunk, ami egy miniatűr tájra hasonlít - különböző mirigyekből, szervekből és struktúrákból álló völgyek és csúcsok. E tájképen a bibék tűnnek ki leginkább.

Ezek a szőrszerű indák a nőivarú kendervirág nemi szervei, és a hímivarú virágok porának befogadására szolgálnak. Ezzel a genetikai porral érintkezve a virág termékennyé válik és gyorsabban növekszik.

Biológiai szerepükön kívül a bibék a termesztés előrehaladásának hasznos mutatói is. A korai virágzási szakaszban ezek a szaporítószervek ragyogó fehérséggel büszkélkedhetnek. A hetek múlásával megjelenésük mély sötét narancssárgára változik.

A tobozok vizsgálatakor mindig a mély narancssárga bibéket kell keresni. Ideális esetben a betakarítás akkor történik, amikor a "szőrszálak" legalább 70 %-a ilyen színűvé vált. Ez jelenti azt, hogy a tobozok érettek, tele vannak terpénekkel és készen állnak a szüretelésre. A túlnyomórészt fehér bibékkel rendelkező virágok éretlen kendert jeleznek. Ha ezeket a virágokat tovább hagyjuk nőni, akkor beérnek és teljes kannabinoid- és terpénprofiljukat kiadják magukból.

Gyors tipp a termesztőknek: megfelelő időben szedje le a virágokat, hogy a bibék megfelelő időben legyenek megfelelő színűek. Türelmesnek kell lennie, ha olyan fajtákat termesztesz, mint például az Amnesia Haze, mivel ezeknél a fajtáknál a virágzási idő kissé hosszabb.

Kristályok/gyanta

A trichomák a legfontosabb jellemző, amit a minőségi virágok felületén láthatunk. Szabad szemmel finom kristályrétegként jelennek meg, amelyek egy zseblámpa vagy öngyújtó fényének/lángjának fényében csillognak.

Ezek a struktúrák gumószerű fejjel rendelkeznek egy keskeny szár tetején. Ebben a fejben, a virágzási fázisban, specializált sejtek fáradhatatlanul dolgoznak a gyanta előállításán. Az lefelé szivárog, és fokozatosan beborítja a virág felületének nagy részét. A gyanta és a benne lévő aktív fitokemikáliák segítenek megvédeni a rügyeket a rovarok támadásaitól és a kedvezőtlen hőmérséklettől.

Az anyag molekulák összetett sorát tartalmazza. A számunkra érdekes anyagok között vannak az olyan kannabinoidok, mint a THC és a CBD, valamint terpének, mint a mircén, a pinen és a limonén. Minél több trichomával rendelkezik egy virág, annál több gyantát termel. Minél több gyanta borítja a toboz felületét, annál több kannabinoid és terpén áll készen a füstölésre, párologtatásra vagy rágásra és lenyelésre.

Egy bimbó trichoma- és gyantatartalmát is meg lehet állapítani - csak nézzen rá és vegye kézbe. Figyelje meg, mennyire fényes és mennyire ragacsos. Vegye szemügyre azt az ellenállást is, amely akkor keletkezik, amikor el akarja választani az ujjait a gyantával átitatott virágokról.

Gyors tipp a termesztőknek: a környezeti tényezők mellett a genetika segítségével is növelheti a gyantatermelést. Az olyan fajtákat, mint az ICE, genetikailag úgy alakították ki, hogy nagyszámú trichomát termeljenek.

Sűrű/szellős

A toboz minőségéről sokat elárul az érzés, amit akkor érez, mikor a kezében tartja. Minden termelő azt reméli, hogy a termesztési időszak végén sűrű és nehéz tobozoknak örülhet majd. Az ilyen virágok több anyagot tartalmaznak, sokkal egészségesebbnek tűnnek, és dohányzáskor simábbak, kevésbé karcosak.

Ha egy ilyen sűrű tobozt összezúz, megduplázhatja a térfogatát. Egy vastag, nehéz virágból egy kis darab összemorzsolása is elég lehet, hogy egy megfelelő méretű jointot töltsön meg vele.

Ezzel szemben a bolyhos, légies tobozokban kevesebb növényi anyag van, és csalódást okozhatnak a felhasználónak. Az ilyen virágok gyakran a nem optimális termesztési körülmények, a fény- vagy tápanyaghiány következményei.

A bolyhos rügyek nemcsak kevésbé tűnnek finomnak, de minden egyes alkalommal, amikor egy bluntot vagy jointot tölt meg velük, több mennyiséget kell felhasználnia belőlük. A vastag rügyek némi ellenállást tanúsítanak, és visszanyerik eredeti formájukat. Ezzel szemben a légies rügyek szinte maguktól összeesnek, és sokkal gyengébb szerkezetűnek hatnak.

Gyors tipp: a sativa és az indica virágok általában másképp néznek ki. Ezért fontos tudni, hogy mire érdemes figyelni, amikor ellenőrizni szeretné a minőségüket.

Termesztői tipp: használjon erős fényeket, hogy sűrű és kompakt virágokat neveljen.

Magok

A magok jelenléte sosem a virágok minőségét jelzi. Maga a sinsemilla szó is - a kivételes minőségű kender elnevezése - mag nélküli virágokra utal.

Emlékszik a korábban említett kiálló bibékre? Amikor egy hímivarú növény pollenje a virágporzó bibékre érkezik, a kendervirág biokémiai aktivitásában egy változási folyamatot indít el. A növény az energiáját és erőfeszítéseit a ragadós gyanta termeléséről a magok termelésére irányítja át.

A magvakat tartalmazó virágok nem érik el a maximális életerősséget és érettséget, mert az energiaforrásokat inkább a szaporodási erőfeszítésekre irányítják át. A kendermagok emellett nehezebbé is teszik a virágokat, ami azt jelenti, hogy végső soron kevesebb virágért többet fizet. Ha vesz egy gramm kendert, és 200 mg magot talál benne, az kidobott pénz. Lehet, hogy ez elsőre nem tűnik soknak, de gondoljon bele 50 vagy 100 ilyen vásárlás esetén - igen, ez így már tényleg jelentős.

Ráadásul a rejtett magvak a füstöt is elronthatják. Amikor ugyanis lánggal találkoznak a jointban, a magok kipukkadnak. A kemény, szúrós füst pedig bejut a tüdőbe, és megzavarja a kender szívásának élvezetét.

Gyors tipp a termesztőknek: tanulja meg, hogyan előzheti meg a beporzást, és hogyan kerülhetnek magok a virágaiba.

Szárak

A szárak elszívása vagy véletlen, vagy kétségbeesésből történik, mivel csak nagyon kis mennyiségű kannabinoidot tartalmaznak, és kemény füstöt termelnek. A szárak jelenléte a megvásárolt anyagban azonban nem feltétlenül jelent rossz minőségű marihuánát.

Inkább az elsietett előkészítési folyamatra utal. Ráadásul ilyenkor a plusz súlyért is fizetett! Amikor tehát egy coffeeshop kínálatát böngészi, kerülje az extra szárakkal ellátott tobozokat. Vagy egyszerűen kérje meg az eladót, hogy távolítsa el őket vásárlás előtt.

Gyors tanács: a szárak ugyan nem olyan értékesek, mint a tobozok, de ettől még felhasználhatja őket különféle házi termékek készítéséhez - a hasistól a krémekig.

Jól nyírt vs. leveles

A tobozok nyírása a cukorlevelek eltávolítását jelenti - a kendervirágokról és az azok körül kinövő apró szirmokról. A cukros levelek nem jelentik automatikusan azt, hogy a kender rossz minőségű, de nagy különbséget jelenthetnek és okozhatnak.

Egyrészt a jól ápolt rügyek egyszerűen jobban néznek ki. A nyírás szép nugettszerű megjelenést kölcsönöz nekik, az esztétikai vonzerő pedig a prémium minőségű virágok szinte általános jellemzője.

Másodszor, a cukros levelek befolyásolják a virágok súlyát. Ön pedig a tobozokért akar fizetni, nem a levelekért! Végül, a cukros levelek jelenléte problémákat okozhat az érési folyamat során is. Felhalmozhatják a nedvességet, ami teret jelenthet a kórokozóknak, és befolyásolja magának a marihuánának az ízét.

Gyors tipp a termesztőknek: a kendert a szárítás előtt vagy után is megnyírhatja.

Penész

A penész nemcsak a kender ízét rontja el, hanem egészségügyi problémákat is okozhat. A penészspórák belélegzése számos kellemetlenséghez vezethet, például tüdőfertőzéshez.

A penészes marihuána a rossz szárítási, érlelési és tárolási gyakorlatokat tükrözi. A gombáknak magas páratartalomra van szükségük az életben maradáshoz. Ezért leginkább az élő virágokon, de a rossz körülmények között érlelt virágokon is megtalálhatóak.

A jó hírű árusítóhelyek, termesztők és coffeeshopok soha nem tárolhatnának penészes kendert. Egyes helyek még nagyítót vagy nagyító eszközöket is elhelyeznek a pultjaikon, hogy a vásárlók saját szemükkel láthassák a minőséget. Ha biztosra akar menni, hogy minden rendben legyen, tekintse a penészes tobozokat dohányzásra alkalmatlannak, függetlenül attól, hogy egyébként mennyire tűnnek jó minőségűnek.

Gyors tipp a termesztőknek: tanulja meg, hogyan kerülheti el a penészesedést a kender termesztése és érlelése során. A penésznek ellenálló fajták, mint például a Royal Moby, sokkal kevésbé fogékonyak rá.

Kártevők

Annak a valószínűsége, hogy egy kártevő fészkel majd az újonnan vásárolt tobozokban, alacsony. Ha ugyanis a kártevők megfertőznék azt a növényt, amelyről a tobozok származnak, a termesztő valószínűleg eltávolítaná őket, még mielőtt eladásra szállítaná őket. Ettől függetlenül azonban ez a lehetőség valamennyire fennáll.

Mit árulnak el a kendervirágokon található káros rovarok? Jelenthetik például azt, hogy a termesztő elmulasztotta megvédeni a termését a kártevőktől. Ha azok nagyobb kárt okoztak, akkor a virágok egy elkókadt és fejletlen növényről is származhatnak. Ez azt jelenti, hogy általános minőségük valószínűleg nem optimális.

Másrészt a rovarok jelenléte természetes és organikus termesztési módszerre is utalhat. Bár a rovarok látványa a virágokban nem kellemes, a legtöbb dohányos valószínűleg inkább a rovarok eltávolítását választja a tobozokból, mint a növényvédő szerek belélegzését.

Gyors tipp a termesztőknek: védje a marihuánát a rovaroktól természetes módon, biológiai kártevőirtási módszerekkel.

Ragacsosság

Minél ragadósabb a marihuána, annál valószínűbb az erőssége. A magasabb gyantatartalom nagy mennyiségű kannabinoidot jelent. A prémium minőségű virágok ragacsosnak érződnek a kézben, és némelyik még gyantadarabokat is hagy az ujjakon. Lehet, hogy fizikailag nehezebb bánni velük, de az általuk kínált mámor szinte biztosan megéri az extra erőfeszítést.

Gyors tipp a termesztőknek: az organikus termesztés garantálja a legjobb minőségű és legtisztább kendert.

Íz

Miután megvizsgálta az otthon lévő tobozok összes eddig leírt tulajdonságát, egy ízpróbával fejezze be a teljes folyamatot. A tobozok megkóstolása, majd a hatás megtapasztalása az egyetlen igazi módja annak, hogy megtudja, valójában milyen minőségű kenderrel van dolga.

Két fő tényezőt érdemes figyelembe vennie az első slukkolás során: az ízt és a lágyságot. A kettő kombinációja ugyanis lehetővé teszi a kenderrajongók számára, hogy különbséget tegyenek az alacsony, közepes és prémium minőség között.

Ha van lehetősége megkóstolni a megvásárolni kívánt virágot, hagyja az összes slukkot egy pillanatra megülepedni a nyelvén. A közepes és prémium minőségű virágok gyümölcs, virág, skunk, üzemanyag, bogyós gyümölcsök vagy édesség ízét hagyják maguk után. Ezzel szemben a rossz minőségű marihuána viszonylag íztelen lesz, sőt, akár szénára is hasonlíthat.

A füst lágysága azt jelzi, hogy mennyire jól szárították a virágokat. A prémium minőségű rügyek, amelyeket ideális ideig szárítottak, vajasan sima füstöt fognak produkálni. A rossz minőségű marihuána kemény égető érzést hagy a torkon, és heves köhögési rohamot válthat ki.

Gyors tipp a termesztőknek: a kendervirágokban lévő ízképző molekulák öblítéssel, nyírással és érleléssel megőrizhetők.

Hogyan befolyásolja a pH a kendernövényeket

A kendertermesztés világában a pH mindent befolyásol, és rá is minden hatással van. Valójában a növénytermesztés egész folyamata a pH-érték kiegyensúlyozásáról szól. Olvasson tovább a pH részletes áttekintésének érdekében, annak a minőségi kendernövények termesztésével való összefüggésében.

Bár a téma elsőre bonyolultnak tűnhet, a talaj pH-értékének megértése kulcsfontosságú az egészséges kendernövények termesztéséhez. Ebben a cikkben felvázolunk mindent, amit erről a témáról tudnia érdemes, valamint arról is, hogyan kell megfelelően beállítani a pH-t a kender termesztése során.

Tartalom:

  1. Mit jelent a talaj pH-értéke?
  2. Miért fontos a pH a kender termesztésénél?
    • Az ideális pH-érték fenntartásának előnyei
    • A pH-egyensúlyhiány problémája
    • A tápanyagblokkolás megértése és megelőzése
  3. A legjobb pH-érték a kender termesztéséhez
    • A talaj pH-tartománya: 6,0 - 7,0
    • Váltson biotermesztésre, és felejtse el a pH mérését
    • pH-tartomány hidroponikus és talaj nélküli termesztés esetén: 5,5 - 6,5
  4. Hogyan teszteljük a talaj pH-értékét?
    • A kender és a pH - kérdések és válaszok
  5. A pH mérése tesztkészlet segítségével
  6. A pH mérése digitális pH-mérővel
  7. Hogyan állítsuk be a pH-t kendertermesztésnél?
    • Hogyan lehet csökkenteni a pH-t?
    • Hogyan növelhetjük a pH-t?
    • A pH csökkentésének vagy növelésének alternatív módjai a kendertermesztés során
  8. Hogyan állítsuk be a pH-t a kender számára (talajban és hidroponikában)?
  9. A kender és a pH - zárószó

Mit jelent a talaj pH-értéke?

A pH a savasság vagy lúgosság mérőszáma. A pH-érték skálája 1-től 14-ig terjed, a 7-es szint a semlegességet jelzi (ez a tiszta víz pH-értéke). Ha a pH-érték 7 alatt található, az anyag savasnak minősül (itt gondoljunk az ecetre vagy a citromlére). Ha 7-nél magasabb, az anyag lúgos. Ilyenek például a szappanok, fehérítők vagy az ammónia.

Tudományos értelemben a pH-érték a hidrogénionok koncentrációjával függ össze, például a növényeknek adott vízben. A pH-skála logaritmikus, 10-es bázisú, ami azt jelenti, hogy a 6-os pH-értékkel rendelkező víz 10-szer savasabb, mint a 7-es pH-értékű víz.

Az alábbiakban különféle hétköznapi anyagok alap pH-értékeit mutatjuk be:

1.0 - autóakkumulátor sava

2,0 - citromlé és ecet

3,0 - narancslé és szénsavas italok

4,0 - paradicsomlé

5,0 - feketekávé és banán

6,0 - vizelet és tej

7,0 - tiszta forrásvíz (nem érvényes a csapvízre vagy a palackozott vízre, mivel ezek pH-értéke nagymértékben eltérhet)

8,0 - tengervíz és tojás

9,0 - szódabikarbóna

10,0 - magnéziumos tej és pl. az USA Utah állambeli Nagy sós-tó vize

Most már tudja, mi a pH. Mégis pontosan hogyan befolyásolja a termesztői táptalaj pH-értéke a növények növekedését és egészségét?

Köztudott, hogy minden növénynek szüksége van tápanyagokra az egészséges növekedéshez, leginkább makrotápanyagok (nitrogén, foszfor és kálium), valamint mikrotápanyagok és ásványi anyagok, köztük kalcium, magnézium, vas, réz és sok más formájában. Ha a növények nem jutnak hozzá ezekhez a tápanyagokhoz, az tápanyaghiányhoz és egyéb súlyos egészségügyi problémákhoz vezet.

A kendernövények esetében konkrét probléma, hogy csak egy szűk pH-tartományon belül képesek felvenni a tápanyagokat, amely talajban termesztve 6 és 7 között mozog. Ha a pH ennél alacsonyabb vagy magasabb, a növény nem képes tápanyagokat felvenni, még akkor sem, ha azok egyébként jelen vannak a táptalajban. Ezt a jelenséget nevezzük tápanyagblokkolásnak.

Azokon a helyeken, ahol a kendernövények jól fejlődnek a természetben, a talaj általában enyhén savas, ezért, értelemszerűen, az otthoni körülmények között termesztett növények is ezt a környezetet kedvelik. Azonban a kender termesztésének módja is szerepet játszik a növények számára optimális pH-szintben. A hidroponikus rendszerben vagy talaj nélkül termesztett kendernek alacsonyabb pH-ra van szüksége, mint a talajban termesztettnek.

Az ideális pH-érték fenntartásának előnyei

A növények pH-értékének való gondoskodásából és fenntartásából származó előnyök teljesen egyértelműek: egészségesebb növényei lesznek, amelyek jobban fejlődnek, és ennek következtében jobb termést fognak hozni. Emellett biztos lehet benne, hogy a növények trágyázására fordított idő és pénz meg fog térülni.

A termesztőközeg pH-értékének rendszeres ellenőrzésével biztosíthatja, hogy a kendernövények képesek legyenek felvenni az összes tápanyagot, amivel ellátja őket. A pH-egyenlőtlenségeket is idejekorán észlelheti, így minimálisra csökkentheti a tápanyaghiány kockázatát a termesztési időszak későbbi szakaszában (erről bővebben lentebb foglalkozunk majd).

A pH-egyensúlyhiány problémája

A pH-egyenlőtlenség az egyik leggyakoribb oka a kendernövények tápanyaghiányának. Amint azt korábban már említettük, ezek a növények csak a pH-értékek egy szűk tartományában képesek felvenni az egyes tápanyagokat. Ha a termesztői táptalaj pH-értéke ezen ideális tartomány alá vagy fölé kerül, a növények nem lesznek képesek magukhoz venni a trágyában lévő tápanyagokat, így tápanyaghiány tünetei jelenhetnek meg rajtuk.

A tápanyagblokkolás megértése és megelőzése

Tápanyagblokkolás (elvétve "tápanyagzárlatnak" is nevezik) akkor fordul elő, amikor a kender nem tudja felvenni a tápanyagokat a talajból vagy a tápanyagellátáshoz használt trágyából. A tápanyagblokkolás egyik fő oka a pH egyensúlyának hiánya. Emellett okozhatják a gyökérzóna közelében felhalmozódott nagy mennyiségű sók is, ami az ásványi műtrágyákkal történő "etetés" eredménye (ezek általában nagyobb mennyiségben tartalmazzák az ilyen sókat).

A legjobb pH-érték a kender termesztéséhez

Már többször említettük, de leírjuk ismét: a kendertermesztéshez leginkább ideális pH-érték egy eléggé szűk zónában mozog. Van egyáltalán olyan optimális tartomány ebben a sávban, amelyet célszerű megcélozni? Vajon változik ez az érték a termesztési módszer függvényében? Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit részletesebben.

A talaj pH-tartománya: 6,0 - 7,0

Ha talajban termeszt, a gyökérzóna számára az optimális pH-érték 6,0 és 7,0 között található. Ezen a tartományon belül azonban nincs konkrétan meghatározott szám, amely a legjobb lenne. Ehelyett célszerű némi természetes ingadozással számolni ezen a zónán belül, hogy elősegítsük a növények optimális tápanyagfelvételét.

Ezért próbáljon ki minden alkalommal kissé eltérő értékeket. Például az egyik öntözéskor állítsa a pH-értéket 6,2-re, a következő öntözéskor pedig 6,6-ra. Amíg 6,0 és 7,0 közötti tartományban marad, nem lesz probléma. A talaj némileg rugalmas, ha pH-egyenlőtlenségekről van szó, de ennek is megvannak a maga határai.

Ha tisztán organikus módon termeszt, és emiatt nem ad a termesztőközeghez ásványi tápanyagokat, a pH-érték sokkal kevésbé lesz probléma. Ha szerves anyagot tartalmazó, módosított vagy komposztált talajt használ, a benne lévő mikroorganizmusok elérhetővé teszik a tápanyagokat a gyökerek számára. A legtöbb termesztőnek azonban, aki hagyományos virágkeveréket és ásványi tápanyagokat használ, ténylegesen figyelemmel kell kísérnie az optimális pH-érték alakulását.

Váltson biotermesztésre, és felejtse el a pH mérését

Mi nagy támogatói vagyunk az organikus kendertermesztésnek, nemcsak azért, mert sokkal jobb eredményeket lehet elérni vele, hanem azért is, mert megszabadítja a termesztőket néhány problémától, különösen a pH-érték tekintetében.

Bár a kémiai tápanyagok használata némileg egyszerűbbnek tűnhet, valójában időbe telhet, amíg elsajátítjuk a kendernövények megfelelő trágyázási folyamatát a mesterséges ásványi műtrágyák segítségével. Egyszerűbben fogalmazva, ez bizony kellő gyakorlatot igényel.

A szerves tápanyagok természetesen elősegítik a növények egészségét azáltal, hogy ösztönzik az egészséges mikrobiális élet fejlődését a táptalajban. Az olyan természetes trágyák, mint a komposzt, a vermikomposzt vagy a csontliszt használata kedvező környezetet teremt az egészséges baktériumok és gombák számára, amelyek fenntartják az optimális talajviszonyokat. Ezért ebben az esetben általában nem szükséges a talaj pH-értékét olyan szorosan figyelni, mint a mesterséges műtrágyákkal történő termesztés esetében.

pH-tartomány hidroponikus és talaj nélküli termesztés esetén: 5,5 - 6,5

A hidroponikus és a talaj nélküli termesztés - a pH tekintetében - különbözik. Ha talaj nélkül termesztünk, például kókuszdióban, a gyökérzónában az optimális pH-értéknek valamivel alacsonyabbnak kell lennie, mint a talajban - 5,5 és 6,5 között. Ugyanez vonatkozik az összes hidroponikus módszerre is.

Ezeknél a módszereknél ugyanolyan fontos, hogy a pH-szint egy elfogadható tartományon belül ingadozzon a tápanyagfelvétel elősegítése érdekében. A hidroponikus rendszerben például a kalcium és a magnézium elsősorban 6 feletti pH-értéknél szívódik fel, míg más tápanyagok, mint a mangán, a kissé alacsonyabb pH-t kedvelik.

A leírtaktól függetlenül ez itt nem igazán jelent problémát, mivel a hidroponikus rendszerekben a pH-szint természetesen minden egyes "etetéssel" némileg változik. Csak akkor szükséges korrigálást végeznie, ha a pH-érték meghaladja az optimális 5,5-6,5 közötti tartományt.

Ha kókuszdióban, perlitben vagy hidroponikus rendszerben termesztünk, a tápanyagokat közvetlenül a gyökérzónába juttatjuk a vízzel, ami azt jelenti, hogy a pH-érték nagymértékű ingadozásai nagyobb kockázatot jelentenek, mint a talajban. A hidroponikus és talaj nélküli termesztésnél használt inert közegek csak a vizet tartják meg és támogatják a gyökereket. Közvetlenül azonban nem táplálják a növényeket. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy a tápanyagok adagolásakor ne terheljük túl a kendernövényeket.

Hogyan teszteljük a talaj pH-értékét?

A pH-érték ellenőrzése azt is jelenti, hogy a vizet vagy a tápoldatot tesztelnünk kell, és ennek megfelelően beállítani. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az.

A pH-érték vizsgálatához használhat digitális pH-mérőt vagy pH-mérőkészletet. A vélemények megoszlanak arról, hogy melyik módszer a "legjobb". Egyes termesztők a digitális pH-mérőket részesítik előnyben, mert pontosak és könnyen leolvashatók, míg mások a kézi tesztkészleteket kedvelik, mert nagyon egyszerűek és nem igényelnek kalibrálást. Próbálja ki mindkét lehetőséget, és nézze meg, melyik a legmegfelelőbb az Ön számára.

A kender és a pH - kérdések és válaszok

Beszéljünk most a kenderrel és a pH-val kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről. Nyugodtan kövesse ezeket a tippeket, ha a termesztés során problémákkal találkozik a pH-t illetően.

A tápanyag hozzáadása előtt vagy utána kell tesztelnem a műtrágya pH-értékét?

Mindig mérje meg a pH-t a tápanyagok vagy adalékanyagok hozzáadása után, mivel ezek az anyagok a víz pH-értékét is megváltoztatják. A tápoldat összekeverése után használjon pH-mérőt vagy készletet a pH-érték méréséhez. Ha hidroponikusan termeszt, néhány perccel a tápanyagok hozzáadása után vizsgáljon meg egy mintát a víztartályból.

Ellenőriznem kell a termesztőtartályból kijövő folyadék pH-értékét, miután megtrágyáztam a kendernövényeket?

Igen! Mindenképpen vizsgálja meg ennek a folyadéknak a pH-értékét, mivel ez pontosabb képet nyújt a tápközeg pH-értékéről.

Szükséges a pontos pH-szint fenntartása?

Ne hagyja magát kizökkenteni, ha a tápanyagok szintje kissé a fentebb felsorolt optimális számok alatt vagy felett van. Csak a nagyobb pH-ingadozásokra reagáljon, amelyek gátolhatják a növények tápanyagfelvételi képességét.

A pH-érték mérése tesztkészlet segítségével

A pH-mérő készletek általában egy kémcsövet, egy fiola tesztoldatot és egy színes pH-táblázatot tartalmaznak. A talaj pH-értékének vizsgálata ezekkel a készletekkel nagyon egyszerű:

  1. Készítse el a műtrágyát a szokásos módon, és óvatosan keverje össze. Vigyázzon, hogy ne levegőztesse át túlságosan, mert ez torzíthatja a kapott pH-értéket.
  2. Töltse meg a kémcsövet félig műtrágyával, és adjon hozzá 3 csepp tesztoldatot.
  3. Óvatosan rázza meg a csövet, hogy a tesztoldat jól összekeveredjen a műtrágyával.
  4. A színskála segítségével olvassa le a műtrágya pH-értékét, és szükség esetén használjon pH-emelő/csökkentő szereket az ideális pH-érték beállításához.
  5. Ismételje meg ezt az eljárást a tartályból kicsöpögő folyadékkal. Ha ennek a folyadéknak a pH-értéke jelentősen alacsonyabb vagy magasabb, mint a műtrágyáé, és a "veszélyes" zónában van (5 alatt vagy 7 felett), akkor szükség lehet a talaj pH-értékének módosítására.

A pH mérése digitális pH-mérővel

A pH mérése digitális pH-mérővel nem is lehetne egyszerűbb. Miután a mérőműszert kalibrálta, egyszerűen helyezze a műtrágyába vagy a kicsöpögő folyadékba, hogy pontos képet kapjon kertje pH-értékéről.

Hogyan állítsuk be a pH-t kendertermesztésnél?

Ha a műtrágya, a talaj vagy a víz pH-értéke messze van az optimális tartománytól, akkor a lehető leggyorsabban be kell állítani. Ezt a "pH fel" és "pH le" típusú termékekkel teheti meg, amiket bármelyik termesztési boltban beszerezhet. Ha a pH túl magas, akkor "pH le" terméket szükséges adagolnia, és fordítva.

Hogyan lehet csökkenteni a pH-t?

A legtöbb csapvíz lúgossága miatt általában inkább csökkenteni kell a pH-t, mint emelni. Ehhez adjon egy kis mennyiségű pH-csökkentő - "pH le" - oldatot (sokféle márka van a piacon) akár a vízhez, akár a tápoldathoz, keverje meg, majd vizsgálja meg újra a pH-értéket. Egészen addig ismételje ezt a folyamatot, amíg a pH a megfelelő szintre nem csökken.

Hogyan növelhetjük a pH-t?

A víz vagy tápoldat pH-értékének emelése ugyanúgy történik, mint a csökkentése. Egyszerűen adjon kis mennyiségű pH-növelő - "pH le" - anyagot a tápoldathoz vagy a vízhez, amíg a pH-érték nem emelkedik a megfelelő szintre.

A pH csökkentésének vagy növelésének alternatív módjai a kendertermesztés során

A talajjavítók használata mellett különböző természetes eredetű anyagokkal is csökkentheti vagy növelheti a talaj pH-értékét. A trágya, a komposzt, a vermikomposzt, a komposztteák, a fenyőtű és a faforgács szintén segítenek a talaj pH-értékének kíméletes csökkentésében.

Bár ezek az anyagok hosszabb idő alatt fejtik ki a hatásukat, de segítenek egészséges mikrobiális életet teremteni a kendernövények gyökerei körül. Ez pedig elősegíti az egészséges növekedést, és megvédi a növényeket a kórokozóktól és kártevőktől.

A citromlé és az ecet szintén nagyon hatékonyan képes csökkenti a pH-értéket. Ügyeljen arra, hogy vízzel hígítsa őket, elkerülve a pH túlságos csökkentését vagy a növények gyökereinek károsodását.

A talaj pH-értékének emelésére leggyakrabban használt természetes anyagok a mész vagy mészkő, amely por, granulátum vagy hidrát formájában kapható. Alternatívaként fahamu használatát javasoljuk, amely segít a pH fokozatos emelésében, miközben káliumot, kalciumot és más mikrotápanyagokat is juttat a talajba.

Hogyan állítsuk be a pH-t a kender számára (talajban és hidroponikában)?

Minden módosítás előtt kötelező jelleggel vizsgálja meg a talaj vagy a tartály pH-értékét.

  1. Ha a pH-érték túl magas (túl lúgos), akkor javasoljuk, hogy a kendernövények öntözésekor (ha talajban termeszti őket) adjon a vízhez egy kis citromlevet vagy ecetet. A legjobb eredmény érdekében hígítsa a citromlevet vagy ecetet legalább 5-10 részben vízzel, alkalmazza fokozatosan, és folytassa a pH-érték tesztelését, amíg az el nem éri a megfelelő a szintet. Ha hidroponikus rendszert használ, javasoljuk, hogy fokozatosan adjon kis mennyiségű pH-csökkentő szert (1-2 ml) a tartályhoz, amíg a pH értéke optimális nem lesz.
  2. Ha a pH túl alacsony (túl savas), azt ajánljuk, hogy a talaj pH-értékének emelésére folyékony szert (például dolomitmeszet) használjon. Ha gyors megoldásra van szüksége, megpróbálhatja szódabikarbóna vízhez való hozzáadásával is emelni a pH-t, de a legtöbb termesztő úgy találta, hogy az így elért eredmények csak rövid ideig tartanak, és végül mindig is a dolomitmészhez fordultak a stabilabb eredmények elérése érdekében. Hidroponikus rendszerben a pH-érték szabályozására természetes pH-emelő oldat használatát javasoljuk.

A kender és a pH - zárószó

A talaj vagy a hidroponikus tartály pH-értékének ellenőrzése és szabályozása az egészséges kendernövények termesztésének és a bőséges termésnek az egyik leglényegesebb kulcsa. Ezért soha ne feledkezzen meg a termesztésnek erről a fontos részéről, és mindig győződjön meg arról, hogy a termesztőközeg pH-szintje megfelelő.