Minden készleten!

Miért és hogyan készítsünk házi készítésű szerves trágyát?

A szerves trágyákkal pénzt takaríthat meg és növelheti a terméshozamot. Alább áttekintést adunk arról, hogyan és miért érdemes saját magának készítenie házi műtrágyát. Nem fogja megbánni!

Tartalom:

  1. Mesterséges vs. szerves trágyák
  2. Megéri műtrágyát vásárolni?
  3. Saját műtrágya készítése
    • Házi műtrágya: mivel táplálkoznak a növények?
    • Miért a szerves trágya?
    • Éhes marihuána
    • Talajkiegészítők
    • Tegye vegánná a kenderét!
    • Amikor mindez már túl bonyolult
    • Alapvető otthoni műtrágyák
    • Váltson organikus termesztésre!
  4. Fermentált növényi lé
    • Hogyan készítsünk fermentált növényi/gyümölcslevet?

Manapság egyáltalán nem nehéz elkezdeni a kendertermesztést. A rendelkezésre álló termékek és lehetőségek hatalmas választéka már-már túlterhelő lehet, de ezek mind arra szolgálnak, hogy megkönnyítsék ezt a folyamatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az új lehetőségek mindegyike hatékonyabb vagy olcsóbb, mint a növénytermesztés hagyományos módszerei. Minden a termesztőhelyiség méretétől és az Ön termesztési céljaitól függ.

MESTERSÉGES VS. SZERVES TRÁGYÁK

Jelenleg két különálló gondolatmenet létezik: az egyik a modern monokultúrás termesztést foglalja magában, amely nagymértékben támaszkodik a vegyszerek használatára. A steril körülményekre és a pontos metrikus kezelésre helyezi a hangsúlyt. Mindez a termelés maximalizálását szolgálja. Ehhez ipari úton előállított tápanyagokat használnak, pontos NPK-értékekkel és minimális pH-tartománnyal. Ez minimalizálja a hiányosságokat és elősegíti az erőteljes növekedést.

A második alapelv az organikus vagy "természetes" módszer, ahol a növényeket vegyszerek hatása nélkül termesztik. Ebben az esetben valójában a talaj mikrobiológiájának táplálásáról van szó, amely aztán közvetlenül a gyökereket látja el tápanyagokkal a megfelelő arányban.

Az újonc és tapasztalatlan termesztőknek időre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően átlássák a különböző organikus és mesterséges termesztési módszerek összes sajátosságát. Ezért jó ötlet először áttekinteni az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, és csak ezután vágni bele a termesztésbe.

MEGÉRI MŰTRÁGYÁT VÁSÁROLNI?

Idővel észre fogja venni, hogy a legtöbb flakonban vásárolt mesterséges termék vagy nagyon drága, vagy használhatatlan, vagy könnyen az ár töredékéért lecserélhető saját műtrágyára.

Vegyük figyelembe, hogy a legtöbb trágya, legyen az mesterséges vagy szerves, amit a boltokban vásárol, a magas víztartalma miatt veszít valamennyit az értékéből. Ráadásul elég bonyolult egy flakonban összekeverni mindent, amire a növényeknek szüksége van. A növények kémiájának és fiziológiájának megvannak a maga sajátosságai, így a tápérték gyakran elvész a csomagolás kényelmének javára.

SAJÁT MŰTRÁGYA KÉSZÍTÉSE

A saját műtrágya készítése meglehetősen addiktív lehet. Nemcsak jelentős összeget takaríthat meg vele hosszú távon, hanem sokkal jobban kezdi majd megérteni a növények táplálkozását, megtanulja pontosan kiválasztani, hogy mire van szükségük, és végül nagyobb és ízletesebb terméseket takaríthat be.

Minden szüret után kidobja a szezon előtt vásárolt, nem éppen a legolcsóbbnak bizonyult termőföldet? Vagy növeli a műtrágyák adagját, de az illatos termés jelentős növekedésének ideje még mindig nem jött el?

Ha a válasz igen, akkor olvasson tovább!

HÁZI MŰTRÁGYA: MIVEL TÁPLÁLKOZNAK A NÖVÉNYEK?

Most nem mélyedünk el túlságosan ebben a témában, inkább röviden áttekintünk néhány alapfogalmat. Az "NPK" kifejezéssel már biztosan találkozott, például más cikkeinkben.

Ezek a makrotápanyagok - a növények egészségében és fejlődésében részt vevő nagy játékosok. Íme:

  • N – nitrogén
  • P – foszfor
  • K – kálium

E makrotápanyagok mellett a mikrotápanyagok, az úgynevezett nyomelemek is szerepet játszanak. Ezek olyan fémek és ásványi anyagok, amelyekre a növénynek nagyon kis mennyiségben van szüksége, de ugyanolyan fontosak, mint az NPK az egészséges növekedésük szempontjából. Ilyen például a kalcium, magnézium, réz, vas, cink, mangán, kobalt, jód, szelén vagy molibdén. A vitaminok és savak is ide tartoznak, valamint más szerves vegyületek.

A műtrágyagyártók lényegében összekeverik ezeket, és megpróbálják kémiailag stabilizálni őket, hogy csomagolhatóak, szállíthatóak és tárolhatóak legyenek. Minden egyes márka csak a saját műtrágyáját kínálja, és persze minden gyártó azt állítja, hogy az ő tápanyagterve a legjobb.

A kiváló terméshozam titka a megfelelő mennyiségű trágya a megfelelő időben. Ebben az értelemben a műtrágyák használata kimondottan kényelmes.

Ám még így sem helyettesíthető a saját készítésű, házilag előállított szerves trágyával. Sőt, a legnevesebb termesztők rendszeresen ezt használják. Néhány kísérlet után Ön is megérti majd, hogy milyen egyszerű dolog ez, és hogy a szerves talaj mekkora különbséget jelent egy kertben.

MIÉRT A SZERVES TRÁGYA?

A fő ok, amiért érdemes házilag szerves trágyát készíteni, egyszerű: olcsó (vagy akár ingyenes), és megteheti a kertjében vagy a konyhában is, akár háztartási eszközök segítségével. Általában nagyon könnyű az elkészítésük, nem veszélyesek, és végső soron környezetbarátibbak is.

A komposztálással például rengeteg nehezen megkeresett pénzt spórolhat meg. A betakarítás után a felhasznált földet "fel kell tölteni". A legtöbb beltéri termesztő egyszerűen kidobja az elhasznált földet, és vesz egy új zacskó frisset. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor ültet, zsákokat kell ki- és behordania, és új földet kell vásárolnia. Ha azonban a használt földdel együtt elkezdi komposztálni az összes szerves élelmiszer-hulladékot, akkor csoda történik! A talaj szó szerint újrahasznosul és feltöltődik az összes szükséges mikrobiológiai anyaggal és kiváló minőségű élelmiszerrel, amelyre a kendernek szüksége van. Mindent tartalmazni fog - NPK-t, nyomelemeket, valamint egy sereg hasznos baktériumot és gombát, amelyek ellepik a növények rizoszféráját.

ÉHES MARIHUÁNA

A kender néha bizony nagyon éhes növény tud lenni. Ezért, ha igazán nehéz és sűrű tobozokat szeretne, akkor jó talajkörülményeket kell teremtenie a növényei számára. Mivel a talajban történő termesztésnél valójában nem közvetlenül tápláljuk a növényeket, mint a hidroponikus rendszereknél, erősen ajánlott megtanulnia, hogyan készítsen saját tápkeverékeket. Szakmailag ezt aktívan levegőztetett komposztteának nevezik. Azonban találkozhat olyan szleng kifejezésekkel is, mint a hasznos baktériumok teája, a gilisztatea vagy egyszerűen csak komposzttea.

Függetlenül a terminológiától, a komposzttea elkészítése egyszerű, emellett meglehetősen lenyűgöző. Nemcsak milliónyi kis kegyencet hoz létre, hogy megvédje és táplálja a marihuána gyökereit, hanem a talaj legjavát is kivonja egy olyan teába, amelyet közvetlenül a gyökerekhez adagolhat, vagy lombpermetként használhat a legtöbb gyakori betegség ellen.

TALAJKIEGÉSZÍTŐK

Ha a szabadban termeszt és/vagy jelentősen javítani szeretné a talaj minőségét, íme néhány tipp.

MAKROTÁPANYAGFORRÁSOK

Növelni szeretné a nitrogén (N) arányát? Akkor adhat hozzá vermikomposztot, csirketrágyát, ráklisztet vagy denevérguanót. Használhat emberi vizeletet is, de ügyeljen arra, hogy 10 rész víz és 1 rész vizelet arányban hígítsa. Ellenkező esetben a vizelet ammóniává alakul, és károsítja a növényeket. Vigyázzon! Soha ne vizeljen közvetlenül a növényekre, mert az megégeti a gyökereiket!

Ha foszfor (P) hozzáadására van szükség, főzzön meg néhány banánhéjat, és öntözze meg vele a talajt. Az optimális hatás érdekében hagyja az oldatot kissé erjedni. A csont- és halliszt, a csirketrágya és a kőpor szintén nagyszerű foszforforrások. A kőpor például lassan felszabaduló forrás, így fáradt talajba is keverheti, hogy az egész növénykultúra számára foszforforrást biztosítson.

Ha káliumot (K) kell pótolnia, a banánhéj, a denevérguano, a halliszt, a tengeri moszat, a fahamu, a komposzt és a szilikakő nagyszerű források.

Két mikrotápanyag - a kalcium és a magnézium - miatt lényegében még nem kell aggódnia a növekedési szakasz során. A virágzási fázis alatt azonban már ennek az ellenkezője igaz, és el kell kezdenie gondoskodni róluk. Főleg azért, mert a többi nyomelem csak akkor működik teljes mértékben, ha ez a két mikrotápanyag elérte az optimális szintet.

A MIKROTÁPANYAGOK FORRÁSAI
  • Kalcium - mészkő, agyag, kréta, gipsz
  • Magnézium - dolomit, magnézium-szulfát (Epsom-só)
  • Egyéb nyomelemek - azomit (nyomelemek és huminsav)

Nagyon ritkán szükség lehet az egyéb nyomelemek tartalmának célzott növelésére is. Ezek a talajok és kőzetek túlnyomó többségében jelen vannak. Valójában az általunk javasolt táplálékkiegészítők többsége úgynevezett turbó üzemmódban biztosítja ezeket a nyomelemeket. Ez azonban nem hátrány, vagyis egyáltalán nem kell aggódnia emiatt.

RECEPTEK A TRÁGYA ELKÉSZÍTÉSÉRE

A trágyakészítésre vonatkozó receptek egyidősek magával a földműveléssel. Az ember elkezdte észrevenni, hogy ahol az állatok elvégezték a dolgukat, ott a növények is virágoznak. A trágya ma is az egyik legfontosabb mezőgazdasági alapanyag az egész világon.

A trágya egyrészt fantasztikus forrása a lassan felszabaduló NPK-nak, másrészt azonban két kockázatot is magában hordoz. Ha a trágya egyes összetevőit nem bontják le megfelelően, akkor azok az emberekre, állatokra és növényekre potenciálisan káros kórokozókat tartalmazhatnak. Az alaptalajjal való kiegyensúlyozásuk is kissé trükkös lehet. Nincs tehát helyes vagy helytelen trágyakészítmény-választás, ez inkább az adott régiótól függ. Beszéljen a helyi gazdákkal, hogy megtudja, mi lehet a legmegfelelőbb választás az Ön számára.

 

Juhtrágya

Megfelelően kiegyensúlyozott és gazdag, de fermentációra van szüksége.

Kecsketrágya

Hasonló a juhéhoz, de erősebb.

Tehéntrágya

Nem túl gazdag tápanyagokban, de könnyen beszerezhető és feldolgozható.

Sertéstrágya

Elavult.

Tyúktrágya

Nagyon erős, gyakran túlságosan is az. Főként NPK-ban gazdag, ezért mindig hígítani kell.

Nyúltrágya

Komposztálásra és földigiliszta-tenyésztésre a legjobb, nagyon gazdag.

Lótrágya

Tökéletesen megmunkálható, és cserepes növényekhez kiváló.

 

TEGYE VEGÁNNÁ A KENDERÉT!

Ha erős környezetbaráti tudatossággal rendelkezel, ez a rövid szakasz a "szerves" trágyákról biztosan érdekelni fog. A mesterséges műtrágyák ugyanis valóban károsak a környezetre. Ez bizonyára egyértelmű számodra. Ám a szerves termékek sem biztos, hogy jobbak. Különösen az olyan állati eredetű termékek, mint például a csont- vagy halliszt.

A trágyaként használt állati melléktermékek lényegében ipari maradékok. Különböző módon dolgozzák fel őket, és lehetővé teszik a gyártók számára, hogy így az ipari folyamatból minden fillérnyi profitot kipréseljenek. Ezek messze nem szerves anyagok; egyszerűen csak kezeletlen szerves nyersanyagokat tartalmaznak, mielőtt szintetikus vegyi anyagokkal vegyítenék őket. Lehet, hogy sokkal jobbak, mint a vegyszeres műtrágyák, de a bio vagy organikus megnevezés itt még mindig nem a "jó", "jobb" vagy "helyes" szavak szinonimája. Ha valóban Ön törődik a környezettel, keresse inkább az OMRI tanúsítványt a csomagoláson.

A legendás és díjnyertes szerkesztő, író, termesztő és aktivista Kyle Kushman a vegán kendertermesztés éllovasa. Az eredmények ebben a tekintetben eléggé egyértelműek. Ha valaki tiszteletben tartja a több millió éves természetes szelekciót, akkor maximális genetikai potenciált érhet el. Ne próbáljuk becsapni az anyatermészetet! Csak neki van joga kísérletezéshez és időhöz.

AMIKOR MINDEZ MÁR TÚL BONYOLULT

Ha új ezen a területen, akkor lehet, hogy először szenvedni fog az információ-túlterheltségtől. Végül is, hogyan is dobhatná el a "kényelmes" flakonokat, és miért piszkolná be a kezét tehéntrágyával, igaz?

Mi nem javasoljuk azonnal, hogy ezt tegye. Valójában még csak alig karcoltuk meg ennek a témának a felszínét. Könyvek egész sora foglalkozik ezzel a kérdéssel. Rendkívül nehéz ennyi információt ilyen kevés szóba sűríteni, és úgy bemutatni ezt az utat, hogy az hasznos legyen. Reméljük, hogy az itt olvasottak egy kis információmagot jelentenek majd az Ön számára, amelyeket, ha sikeresen elvet, fokozatosan a helyes irányba fejlődnek majd.

Csak ne adja fel, és ismerje fel, hogy ha egyszer elsajátítja ezeket a dolgokat, akkor egyre könnyebb lesz a termesztés!

ALAPVETŐ OTTHONI MŰTRÁGYÁK

Egyáltalán nincs szüksége sok felszerelésre ahhoz, hogy belevágjon. Mindössze egy zsák első osztályú gilisztakomposztra (ha nem saját maga komposztálja), egy vödörre, egy erős szivattyúra és egy levegőztető kőre van szüksége. Ilyen felszereléssel 48 óra alatt elegendő aerob baktériumot, gombát és nyomelemet tud termeszteni ahhoz, hogy a kendernövényét turbó termelési üzemmódba állítsa. Ha ezt minden páratlan héten megteszi a növekedési ciklus alatt, 20-40%-os termésnövekedést fog tapasztalni. Hát nem egyszerű?

Beltéren és kültéren egyaránt komposztálhat konyhai hulladékokat, például hagyma- és tojáshéjat vagy salátamaradékot. Ne felejtse el hozzáadni a legutóbbi termésből származó szárakat és leveleket! Adjon hozzá még néhány földigilisztát, hogy lendületbe hozzák a komposztálási folyamatot, és hamarosan tonnányi földet takaríthat meg úgy, hogy közben kiváló termesztőközeget hoz létre!

VÁLTSON ORGANIKUS TERMESZTÉSRE

Ha újoncnak számít ezen a területen, maradjon nyugodt, és ne hagyja, hogy a sok új fogalom eltántorítsa. Ezek a fogalmak sokszor nagyon hasonlóak, ugyanakkor nagyon különbözőek is. A trükk az, hogy megértse az alapvető termesztési táptalaját, és azt, hogy milyen inputokra van szüksége a nagyszerű eredmények eléréséhez. Még a tisztán hidroponikus termesztési rendszer is profitálhat ezekből az inputokból.

Nem azt mondjuk, hogy hagyja el az összes kereskedelmi tápanyagot. Inkább kezdje el kiegészíteni őket szerves, házi készítésű trágyákkal. Kis lépésekben, fokozatosan haladjon a termesztés következő szintjére. Végül észre fogja venni, hogy nemcsak a növényei fejlődnek jobban, de a bankszámlája is hálás lesz.

Már az olyan apró változtatások is, mint a komposztteák hozzáadása, megsokszorozó hatással lehetnek. A növények erőteljesebben nőnek majd, a talaj pedig nem fog olyan agresszíven kimerülni.

Csupán azzal, hogy elolvasta ezt a cikket, félúton van a teljesen fenntartható modell felé. Bátran kísérletezzen és alakítsa át termesztési módszerét egy zöldebb holnap érdekében!

FERMENTÁLT NÖVÉNYI LÉ

A fermentált növényi lé olcsó és egyszerű módja a kendernövények tápanyagellátásának. Ez a teljesen természetes és organikus módszer hasznos baktériumokat használ, hogy a növények számára könnyen felszívódó tápanyagokat bontson le. Egyszerű módja annak, hogy szuper talajt hozzon létre a saját kertjében. A fermentált növényi lé a koreai organikus gazdálkodásban általánosan használt termék - a termesztés holisztikus megközelítése, amely a talaj egészségének javítására törekszik az őshonos mikroorganizmusok felhasználásával a vegyszerek elkerülése révén.

A kertészek olyan tápanyagokban gazdag növények és gyógynövények felhasználásával készítenek efféle fermentált növényi levet, mint a komfű, a cickafark, a csalán, az aloe vera, a lófű, a zsurló vagy a gyűszűvirág. E növények némelyike közönséges gyomnövénynek számít, és a legtöbb kertben fellelhető. Kiváló ingyenes tápanyagforrást jelentenek a marihuána számára! A legjobb, ha ezeknek a növényeknek a fiatal részeit szedjük le, mert rendkívül táplálóak.

Egyes termesztők a növények helyett a gyümölcsöt választják, és saját fermentált gyümölcslevet készítenek. A koncepció itt is ugyanaz - ezek a természetes anyagok számos tápanyagot tartalmaznak, amelyeket a hasznos baktériumok felszabadítanak. A népszerű gyümölcsök közé tartozik a sárgadinnye, a sárgabarack és a bogyós gyümölcsök, de a paradicsom és az édes paprika is felhasználható ilyen célra.

Függetlenül a felhasznált forrástól, növénytől vagy gyümölcstől, a baktériumok ennek a receptnek az igazi hősei. Ezek az apró organizmusok vezetik az erjedés anyagcsere-folyamatát. A nagyobb molekulákat kisebbekre bontják, és ezáltal energiát nyernek ki. Lényegében felszabadítják a gyümölcsökben és növényekben tárolt összes tápanyagot.

A mikroorganizmusok cukorral táplálkoznak, és azt energiaforrásként alkohollá alakítják. A folyamat során tápanyagokban gazdag levest hoznak létre, amely a növényt számos, az egészséges növekedéshez szükséges ásványi anyaggal látja el. A cukor ebben a folyamatban segít kioldani a tápanyagokat és nedveket. Ez az ozmózisnak nevezett folyamat révén történik - az oldóanyag-molekulák mozgása egy alacsonyabb koncentrációjú területről egy magasabb koncentrációjú területre.

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK FERMENTÁLT NÖVÉNYI/GYÜMÖLCSLEVEKET?

A saját fermentált növény- vagy gyümölcslé készítése nagyon egyszerű. Csak válassza ki a felhasználni kívánt növényt vagy gyümölcsöt, és máris készen áll a folyamatra.

1.LÉPÉS

Hámozza meg és vágja apró darabokra a gyümölcsöt. Ha növényt használ, aprítsa fel. Ha saját kertből származó gyümölcsöket vagy növényeket használ, egyáltalán nem kell megmosnia őket. A felületükön ugyanis olyan jótékony baktériumok vannak, amelyek pozitívan befolyásolják az erjedési folyamatot.

2.LÉPÉS

Mérje le a növényeket vagy gyümölcsöket, és helyezze őket egy megfelelő kő- vagy üvegedénybe. Adjon hozzájuk barna cukrot. Ennek az összetevők súlyának felét kell kitennie. Mindent jól keverjen el, majd nyomjon össze. Ügyeljen arra, hogy a cukor mindenhová eljusson a keverékben, és minden egyes darabot jól bevonjon.

3.LÉPÉS

Fedje le a tartály nyílását egy darab finom vászonnal vagy gézzel. Egy gumiszalaggal is rögzítheti, hogy ne tudjon magától lecsúszni. A vászon vagy a géz kis nyílásai lehetővé teszik a szén-dioxid távozását a tartályból, és megakadályozzák, hogy kártevők jussanak be. Tartsa a keveréket sötét, hűvös helyen 7-14 napig.

4.LÉPÉS

A megfelelő idő elteltével megjelenik a tartályban a kívánt folyadék. Szűrje át egy finom szitán, és öntse az üvegbe. Tárolja hűtőszekrényben, és fokozatosan használja fel.

5.LÉPÉS

3,5 liter vízhez adjon négy evőkanálnyi fermentált levet. Használhatja lombpermetként vagy a táptalaj öntözéséhez.