Minden készleten!

Marihuána vetőmag minősége: mit kell tudni a kender termesztése előtt

A kendermagok, amiket vásárolt, világosak vagy sötétek? Szilárdak, vagy könnyen morzsolódnak az ujjai között? Olvassa el ezt a cikket, ha többet szeretne megtudni arról, hogyan is állapíthatja meg, hogy a kendermagok egészségesek és alkalmasak-e a termesztésre.

A minőségi vetőmagok az egészséges növények és a jó termés kulcsa. Természetesen a megfelelő trágyázás, az öntözés és a kellő fényellátás is befolyásolja a növények egészségét és terméspotenciálját, de a termesztés megkezdése egy kiváló genetikával ugyanolyan fontos tényező, ha nem a legfontosabb. Pontosan hogyan lehet megkülönböztetni a jó minőségű kendermagokat a rossz minőségűektől? Ebben a cikkben részletezzük, hogyan ismerheti fel a legjobb minőségű kendermagokat, hogyan kerülheti el a silányokat, és hogyan kezdheti el a helyes termesztést.

Szemrevételezés és tapintás - a magok színének, méretének és alakjának ellenőrzése

A kendertermesztés során nem alkalmaznak olyan intenzív nemesítési technikákat, amelyekkel más mezőgazdasági növények, például a zöldségek, gyümölcsök vagy gabonafélék stabil hozamát biztosítják. Ezért előfordulhat, hogy végül olyan magokat vet el, amelyek ugyan viselik egy fajta nevét, ám végül nagyon eltérő kinézetű növények fejlődnek ki belőlük. Ez azt is jelenti, hogy a seedbankokból vásárolt egyes vetőmagok megjelenésükben eltérhetnek egymástól.

Az a tény, hogy a kendermagok látványra eltérőek lehetnek, egyes termesztőket arra a véleményre juttatott, hogy a méret, az alak vagy a szín határozza meg a minőségüket.

Azonban nem tanácsos a magok méretét vagy alakját a minőségükre vonatkozó jelzésnek tekinteni. Már csak azért sem, mert egyes fajták egyszerűen kisebb magokat termelnek, mint mások. Még ugyanaz a növény is termelhet különböző méretű és alakú magokat. Soha ne dobja ki a magokat pusztán azért, mert kisebbek vagy más alakúak, mint a többi mag!

Másrészt viszont, a mag színe és tapintási érzete már egy kicsivel többet elárulhat az érettségéről és a csírázási vagy egészséges palántává való növekedési potenciáljáról.

Az érett kendermagok általában kemény külső héjjal rendelkeznek. Ezeknek a színe a majdnem feketétől a világosszürkéig változhat. Csíkosak is lehetnek, mint egy tigris bundája. Az érett magokat tudnia kellene erősen összenyomni az ujjai között anélkül, hogy megsérülnének.

A másik oldalon, a még nem eléggé érett magok nagyobb valószínűséggel zöldek. Külső héjuk puha, és még egy enyhe ujjnyomás is károsítja vagy teljesen összetöri őket.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a kendermagok csomagolása és tárolása is befolyásolhatja a kinézetüket. A páratartalom, a hőmérséklet vagy a fényhatás hirtelen változása miatt egyes magvak sötétebbek vagy világosabbak lehetnek, mint mások. Végső soron azonban ezek nem befolyásolják a minőségüket.

Ne feledjük el azt sem, hogy a kendermagok, akárcsak az állatok és más élő organizmusok, genetikailag különböznek egymástól. Ez még akkor is igaz, ha ugyanannak a kender-félének a magjairól van szó. Ezért különböző külső jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a természetes különbségek ne tévesszék meg, és ne gondolja, hogy például egy nagyobb, kerekebb és sötétebb mag jobb minőségű, mint egy világosabb, kisebb és ovális mag.

Meg tudja állapítani egy mag nemét csupán a külseje alapján?

Ezt a kérdést nagyon gyakran szegezik nekünk a kezdő termesztők. A válasz egyértelműen nem! A kendermag külseje alapján egyszerűen nem lehet megállapítani a nemét.

Egy gyors keresés az interneten mindenféle mítoszt árul el arról, hogyan lehet megkülönböztetni a nő- és a hímivarú kendermagokat. Az egyik ilyen legnépszerűbb mítosz egy olyan képből származik, amely 5 különböző magot ábrázol. Azt állítja, hogy a nőivarú magvaknak "tökéletesen kerek, egy vulkán kráteréhez hasonló mélyedés van az alján, azon a ponton, ahol a mag a növényhez rögzült".

Ez egy badarság. Amint azt már elmagyaráztuk, az egyes kendermagok természetüknél fogva különböznek egymástól. Nem létezik semmi, ami megjósolná, hogy egy adott mag egy hím vagy egy nőstény növény genetikáját tartalmazza. Az egyetlen módja annak, hogy megkülönböztessük a nőivarú kendernövényt a hímivarútól, ha megfigyeljük a virágait, amikor a kender virágozni kezd. Ne hagyja magát megtéveszteni, és ne dobja ki a tökéletesen egészséges magvakat csak azért, mert egy népszerű internetes kép ezt sugallta Önnek!

Magok termesztése egy zacskó fűből (ún. „bagseed“)

Egyes dohányosok örülnek, hogy milyen szerencsések, ha kendermagokat találnak a kenderes tasakjukban. Azonban a tasakokban talált magvak nem jelentenek olyan jót, mint amilyennek az látszik. Ez ugyanis elsősorban azt jelenti, hogy a termesztő valamit elszúrt, és hagyta, hogy a nőivarú növényeit egy hímivarú "betolakodó" beporozza. Amint a virágok beporzódnak, abbahagyják a THC-tartalmú gyanta termelését, és energiájukat a magtermelésre fordítják. Másodsorban, a magok növelik a tasak teljes súlyát, vagyis Ön kevesebb minőségi kendert kap a pénzéért.

Persze elképzelhető, hogy szerencséje lesz a tekintetben, hogy a beszállító talán éppen prémium fajtát termesztett. Ebben az esetben érdemes elvégeznie a következő tesztet, hogy kiderüljön, érdemes-e ilyen magokat csíráztatnia.

Minden vetőmag csíráztatása, függetlenül azok minőségétől

A magvak genetikai potenciáljának vizsgálatára a legegyszerűbb módszer, ha egyszerűen a talajba helyezzük őket. Az eredmények nem azonnal, hanem néhány nap múlva lesznek láthatóak. Pontosan a nem azonnali gyorsaság miatt ez a módszer a legjobb azoknak az otthoni hobbitermesztőknek, akiknek van idejük és helyük, még akkor is, ha ez a módszer kissé kockázatos. A kendert kereskedelmi céllal termesztő termelőknek valószínűleg nincs túl sok idejük az ilyen kísérletekre.

Biztosítsa, hogy a magok jó forrásból származzanak

Egy jó módja annak, hogy nagyszerű vetőmagokhoz jusson az, ha talál egy híres és neves seedbankot. Ezek a cégek büszkék a tenyésztési képességeikre, és gondoskodnak arról, hogy ügyfeleik pontosan azt kapják, amit ígérnek nekik. Hírnevük van, amelyet meg akarnak őrizni. Ezért is vigyáznak arra, hogy ne szállítsanak olyasmit, ami ártana az imázsuknak.

Egy alternatív, de kockázatos lehetőség, hogy magokat vásárol egy hobbitermelőtől. Nem azt mondjuk, hogy a hobbitermesztők nem tudnak fantasztikus genetikát előállítani, de ha nem ismeri őket vagy a képességeiket, nem tudhatja, hogy a tőlük származó magok kicsíráznak-e.

Úszáspróba

Ha a magok kinézetének és keménységének elemzése után még mindig nem biztos a minőségükben, ideje felvenni a laboratóriumi köpenyt és a védőszemüveget. Ne aggódjon! Nem lesz rájuk szüksége. A következő teszt valójában rendkívül egyszerű, és csak két lehetséges eredménnyel végződhet. Töltsön meg egy poharat vízzel (lehetőleg forrásvízzel vagy desztillált vízzel), és helyezze a magokat a felszínére.

Ez az egyszerű és olcsó módszer nagyszerű módja annak, hogy megkülönböztessük a jó genetikát a rossztól. A magok vagy elsüllyednek, vagy a felszínen maradnak, és ezt értse szó szerint. A felszínen lebegő magvak nagy valószínűséggel rossz minőségűek, és ki kell dobnia őket. Azok a magok, amelyek ágyúgolyóként süllyednek a pohár aljára, valószínűleg egészségesek, és megfelelően fognak csírázni.

Az egyetlen dolog még, amire egy pohár vízen kívül szüksége lesz, az egy kis türelem. Az eredmények nem lesznek azonnal láthatóak, körülbelül 1-2 órát kell várni rájuk. Néhány jó minőségű vetőmagnak ugyanis hosszabb időbe telik, mire elegendő vizet vesz fel ahhoz, hogy elsüllyedjen. Ezt az időt kihasználhatja például a kert öntözésére, vagy elvégezheti a metszést azokon a növényeken, amelyeknek szükségük van rá. Amikor végez és visszatér a pohárhoz, azonnal látni fogja az eredményt. A felszínen lebegő magvak feltehetőleg nem lesznek életképesek, tehát a termesztésük nem éri meg az időt és a fáradságot.

Ezt a vizsgálatot azonban csak akkor végezze el, ha azt tervezi, hogy a magokat közvetlenül utána csírázni hagyja. A pohár aljára süllyedt életképes magvak vizet vettek fel. Ez áthatolt a sejtmembránjukon, jelezve számukra, hogy itt az ideje életre kelni és elkezdeni csírázni.

Kendermagok minősége – a legfontosabb tényező

A kendermagok minősége közvetlen hatással van a termés minőségére. Ezért ügyeljen arra, hogy a fenti tippek alapján ellenőrizze a megvásárolt vetőmagok minőségét. Ne feledje azonban, hogy minden kendernövény más és más, ezért kissé eltérő magokat fognak termelni.