Minden készleten!

Teljes körű útmutató a kender megfelelő szárításához és tárolásához

A kender termesztésének folyamata természetesen nem ér véget a tobozok érésével és betakarításával. A megfelelő szárítás és az azt követő curing ugyanolyan fontos, mint maga a termesztés. Ennek elsősorban az az oka, hogy a nem megfelelő tárolás nagyon könnyen penészesedéshez vagy az olyan anyagok, mint a kannabinoidok és terpének teljes lebomlásához vezethet. Ha azonban mindent jól csinálunk, örülhetünk az igazán jó minőségű kendervirágunknak (marihuánának).

Ha már úgy döntött, hogy kendert fog termeszteni, érdemes tudnia, hogy a betakarítás, a szárítás és az azt követő curing a termesztési know-how csúcsa. Minden energia, amit az év során a kertjére fordított, ebben az apró pillanatban alakul át végtermékké. Ha fogná a kemény munkával megtermelt marihuána tobozait, és csak úgy hagyná őket heverni egy sarokban, hogy száradjanak, akkor napok alatt tönkretenne mindent, amit hónapokon keresztül építgetett.

Miért szükséges szárítani a kendert?

A fent leírtak szerint a minőségi szárítás és az azt követő curing vagy érlelés a kulcsa a legjobb minőségű szárított kendervirág (marihuána) elérésének. A szárítási folyamat során több, mint fontos a megfelelő hőmérséklet és páratartalom biztosítása abban a környezetben, amelyben a kendert szárítjuk. Ez a folyamat valószínűleg több napot vagy hetet vesz igénybe, és ezalatt a kenderben lévő anyagok tovább fejlődnek. Ezért lehetséges az, hogy a tobozok szárítás után jobb illatúak, mint betakarításkor. A megfelelő szárítás a növény nagyobb potenciálját vagy is eredményezheti, ezért ügyelni kell a megfelelő hőmérsékletre, páratartalomra és légáramlásra, amelyek mind kulcsfontosságúak ebben a folyamatban.

Optimális hőmérséklet és páratartalom a kender szárításához

Szobahőmérséklet: ±  21 °C

Levegő páratartalma: 50 ‐ 55 %

Azok, akiknek volt már szerencséjük igazán jó minőségű marihuána tobozokhoz, mondjuk az USA-ból vagy Hollandiából, bármikor megerősítik, hogy a professzionális termesztőkből származó kendernek egészen más az íze és hatása, mint amihez az utcán a feketepiacon jut hozzá az ember. Ezeket a lényeges különbségeket a tobozok megfelelő körülmények között történő szárításával és curing-al érik el a profi termesztők.

További okok, amiért fontos a kender megfelelő szárítása

  • a szárítás és curing során a növényi festékanyag (klorofill) lebomlik, ami sokkal enyhébb ízt eredményez
  • a szárítás eltávolítja a kender kellemetlen "frissen vágott fű" szagát és ízét, amely a betakarítási időszakban eléggé gyakori
  • fokozza az illatanyagok előállítását és átalakulását
  • csökkenti a vakarózást és fejfájást okozó anyagok mennyiségét
  • Egyes mutatók szerint a rosszul szárított kender nagyobb hatással van a marihuána dohányzásával járó paranoid és szorongásos állapotokra
  • csökkenti a penész vagy baktériumok kialakulásának valószínűségét
  • Egyes megalapozatlan információk szerint a megfelelő szárítás elősegítheti az anyagok THC-vé történő átalakulását. Ezzel növelhető a kender hatékonysága
     

Amint láthatja, sok oka van annak, amiért érdemes megfelelően szárítani a kendert. Ha azonban a saját tapasztalatokra kíván szert tenni, nincs más dolga, mint kipróbálni az összegyűjtött információkat. Próbáljon meg például hosszan és lassan szárított kendert tenni egy párologtatóba, és hasonlítsa össze az ízét azzal a kenderével, amelyet gyorsan, a minőség megőrzése érdekében tett extra erőfeszítés nélkül szárítottak.

Mi tehát a legjobb módja a kender szárításának?

Érettnek tűnik a kendere? Ha biztos benne, az érettségét a "Mikor takarítsuk be a kendert, vagy hogyan állapítsuk meg, hogy mikor érett?" című cikkünkben leírt módszerek egyikét követve határozhatja meg.

Mihez is kezdjünk a növényekkel, amikor megérnek? A kender szárítási folyamatát többféleképpen is el lehet kezdeni, és mi most a három leggyakoribb módot fogjuk áttekinteni.

A teljes növények egyszerre történő szárítása

Egyes termesztők úgy vélik, hogy ha már egészben szárítják a növényt, akkor az a mód, ahogyan kivágják a cserépből, pozitívan befolyásolja az anyagtartalmát és a szárított kender ízét. A folyamat nagyon egyszerű, és nem igényel további eszközöket vagy felszerelést. Vagyis: egyszerűen vágja le a növényt a lehető legalacsonyabb pontján a talajhoz vagy más aljzathoz, távolítsa el a nagyobb leveleit, más néven „fan leaves“, és a száránál fogva, a tobozokkal lefelé akassza fel.

Egyes elméletek szerint ez a szárítási módszer két okból is a legjobb. Ha nem vágjuk le a tobozokat, és a szárakhoz rögzítve hagyjuk őket, a tobozokba további olyan anyagok jutnak a levelekből és szárakból, amelyeket a növény korábban nem használt fel. Legalább is ezt mondják a szakértők. Ezen kívül, ha a szárítás során a tobozokon hagyjuk a kis szirmokat, a virágok valószínűleg sokkal jobb illatúak lesznek, mintha közvetlenül a szedés után levágná (megmetszené) őket. Ez azért van, mert a levelek néhány napos száradás után a tobozok köré tekerednek, és egy kis "héjat", vagyis védelmet képeznek a trichomák lehullása ellen. Ezek az illatanyag-vegyületek és anyagok, például a terpének egyik fő hordozói. Ugyanezt a hatást érheti el, ha az összes többi szárat levágja a főszárról, és felakasztja őket. Ezzel egy kis helyet és néhány százaléknyi nedvességet takaríthat meg.

Az egész növények egyszerre történő szárításának hátránya, hogy a páratartalmat 50-55% között kell tartani. Mivel a levelek, szárak és tobozok nagy mennyiségű vizet tartalmaznak, megnő a penészedés veszélye, különösen ott, ahol ezek a részek összeérnek. Ha a "szárítóhelyiségben" több mint 60%-os a páratartalom, akkor érdemes fontolóra venni a másik két szárítási módszer valamelyikét. A kendervirágok körülbelül 2 hét elteltével állnak készen a tárolásra (curing, fermentálás).

Levágott tobozok szárítása

Ha nem rendelkezik elegendő hellyel, vagy ha nagyon magas a páratartalom ott, ahol a kendert szárítani szeretné, akkor az egész növény szárítása helyett megpróbálhatja a szárról levágott tobozokat különállóan is szárítani. Ez a módszer csupán nagyobb helyet igényel az egyes tobozok szétterítése miatt. Használhat kartondobozt vagy szárítóhálókat erre a célra, amelyen az egyes tobozok biztonságosan száríthatók.

Ha levágja a tobozokat a szárról, a szárítási folyamat egy kicsit lerövidül, így Ön néhány nappal korábban élvezheti munkája gyümölcsét.

Szárítás papírzacskóban

Az egyik módszer, amelyet általánosan nem ajánlunk, a kender papírzacskókban történő szárítása. Ha mégis ezt választja, akkor ahelyett, hogy a levágott tobozokat alátétre vagy hálóra terítené ki, helyezze őket egy papírzacskóba. Az így szárított tobozokat azonban rendszeresen forgatni kell, és ügyelni rá, hogy a zacskó ne legyen túlságosan megtöltve, illetve, hogy a tobozok között ne alakuljon ki nedves környezet, mivel az elősegíti a penészesedést.

Ez a módszer kevésbé elterjedt, mert helyigényes, mivel nem lehet túl sok tobozt lehet bele tenni egy zacskóba anélkül, hogy azok egymáshoz ne érjenek. Ráadásul időigényes is, mivel a tobozokat minden nap gondosan forgatni kell és áthelyezni őket, hogy ne penészedjenek.

A kender (marihuána) tobozok már kiszáradtak, most hogyan tudom a legjobban tárolni őket?

Ha kenderje már száraz, akkor a legjobb, ha átrakja egy befőttesüvegekbe vagy más, légmentesen záródó edénybe. Ha megfelelően kiszáradtak, érdemes néhány hétig fermentálni a tobozokat. A kender fermentálása vagy curinge ugyanolyan okból történik, mint a bor vagy a finom whisky készítése során. A kendert ideális körülmények között több héten át "érlelik", hogy jobb ízt, aromát és erősséget érjenek el.

Hogyan kell a marihuánát megfelelően curingelni? 

Ha már szépen kiszárította a tobozokat, és lassan szeretné érlelni őket, készítsen elő befőttesüvegeket, és helyezze beléjük a szárított tobozokat. Ne töltse túl az üvegeket, hagyjon egy kis helyet a tobozoknak, hogy ne zsúfolódjanak össze. Ha nem biztos benne, vagy tisztában van vele, hogy magas a páratartalom abban a helyiségben, ahol az üvegek lesznek, használhat olyan termékeket, amelyek állandó páratartalmat biztosítanak, például Boveda vagy Boost zacskókat.

A folyamat elején rendszeresen ki kell nyitni az üvegeket, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a bennük lévő marihuána nem állott vagy romlott. Az első két hétben csak naponta egyszer nyissa ki az üvegeket, a következő egy hónapban pedig minden második nap átszellőztetheti őket. Ha savanyú szagot érez, amikor beleszagol egy üvegbe, akkor valószínű, hogy néhány toboz nem száradt ki eléggé. Ezeket ki kell szedni, és hagyni még néhány napig tovább száradni.

Egy-három hónapos lassú fermentálás és érlelés után a tobozok készen állnak a tárolásra. Hogyan tároljuk őket megfelelően?

Hogyan kell megfelelően tárolni a kendert? Tippek és tanácsok, hogy mit érdemes elkerülni

1) Tárolás sötét és hűvös helyen, légmentesen záródó üvegekben.

A marihuána tárolásának valószínűleg a hűvös, sötét hely a legnépszerűbb módja. Az ilyen helynek 15-21 °C körüli hőmérsékletűnek kellene lennie, és lehetőleg fénymentesnek. Egy 400-500 ml-es edény elegendőnek lehet 20-30 gramm szárított kender tárolására.

Az ilyen típusú tárolásnál ügyelni kell a tárolóedények tisztaságára. Az edényeket ki kell mosni, és szagmentesnek kell lenniük. Legfeljebb 3/4-ig töltse meg őket, majd sötét helyen tárolja. A biztonság kedvéért rakhat az edényekbe nedvességszabályzó termékeket, például a fent említett Boveda-zacskókat. Az így tárolt marihuána több hónapig vagy akár több évig is megőrzi a jó minőségét. Ha azonban biztosítani akarja, hogy a marihuána ereje vagy minősége ne változzon meg egy jó fermentálás után, nyugodtan tegye az edényeket a fagyasztóba, ahol biztosan több évig is eláll a kender, anélkül, hogy bármilyen változás történne benne.

2) A kender tárolása fagyasztóban

Ha a marihuánát legalább 4 hétig szárítja és fermentálja, akkor közvetlenül a fagyasztóba teheti. Az előző ponthoz hasonlóan tárolja a kendert légmentesen záródó edényekben, és tegye a fagyasztóba. Fontos, hogy az edények valóban légmentesen zárjanak, különben a fagy tovább szárítja a kendereket, és hónapokig tartó tárolás után csak kiszáradt maradékot és nem éppen erős illatú tobozokat talál bennük.

Tipp: az világos, hogy minden kertész szereti látni a munkája gyümölcsét. Legyen azonban nagyon óvatos, amikor a fagyasztóból származó kenderrel manipulál, mivel a fagyasztott trichomák könnyen letörnek, ami csökkentheti a kender hatékonyságát.

3) A kender tárolása a hűtőben (Ne tegye!)

A szárított és érett kender hűtőben való tárolása egyenes út a pokolba. A hűtőszekrény ugyan hűvös hely, de még ha légmentesen záródó edényeket is használ, akkor is nagy a penészedés veszélye. A hűtőszekrény könnyen szennyeződhet más élelmiszerekből, például zöldségekből és húsból származó mikroorganizmusokkal, ami csak elősegíti a penészesedést. Ezért a marihuánát csak kritikus esetekben és korlátozott ideig tárolja a hűtőszekrényben! Ha teheti, mindig a fagyasztóban tárolja.

4) Marihuána tárolása zip tasakokban (Ne tegye!)

Bár ez a tárolási módszer nagyon népszerű, különösen a felhasználók körében, határozottan nem ez a legjobb módja a kender tárolásának a későbbi felhasználás céljából. A zip tasakok vagy más műanyag zacskók több okból sem alkalmasak erre a célra, többek között a fényáteresztés és a légzárás hiánya miatt.

Az így tárolt kender általában tovább szárad, ezáltal veszít erejéből, valamint aromás összetevőiből. Ez a fajta tárolás ezért nem ajánljuk.

Ha bizonytalan, és tanácsra van szüksége az orvosi marihuána vagy a CBD kender tárolásával kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal. Egy másik cikkünkben pedig áttekintheti a kender tárolása előtt ellenőrizendő dolgokat, lépéseket.