🌻Itt a nyár! Tekintse meg az aktuális kiárusításunk kedvezményeit!🌸

Receptek finom, házi készítésű kannabisz teához

A kannabisz tea fogyasztása egyre népszerűbb módja annak, hogy hatékonyan élvezzük a marihuánából származó hatóanyagokat anélkül, hogy bódító mellékhatásokat kellene tapasztalnunk. A kannabisz tartalmú élelmiszerek és italok fogyasztása hosszú történelemre tekint vissza, és számos előnnyel jár. Nézzük meg tehát, miért érdemes kannabisz teát fogyasztani, melyek a legnépszerűbb receptvariációk marihuánából készült teákhoz, és milyen hatásokra számíthatunk néhány csésze elfogyasztása után.

1) A kannabisz tea története és előnyei

A kannabisz tea történelmi szempontból tekintve egy hagyományos ital, amelyet már évezredek óta fogyasztanak. Egyes kultúrák gyógyhatást tulajdonítanak neki, míg mások szerint spirituális élményt nyújt. A kannabisz tea számos módon elkészíthető, így különböző hatások és intenzitás érhető el vele. A kannabisz-alapú italok a legnagyobb múlttal Indiában és a hagyományos kínai gyógyászatban rendelkeznek. A régi Keleten a tea gyakran fűszerekkel, mézzel vagy tisztított vajjal készült. Indiában a legismertebb ilyen ital a Bhang, amelyet szorongás, hőguta vagy magas láz ellen alkalmaztak. A kannabisz tea egy további előnye, hogy jótékony hatással van az emésztésre és az étvágyra.

2) Be lehet „tépni” a kannabisz teától?

Kezdő fogyasztók gyakori kérdése, hogy vajon a kannabisz-tartalmú termékek fogyasztása okozhat-e bódulatot? A válasz: attól függ. Ha a kannabisz teát hagyományos módon készítik, tehát forró vízzel leöntik a leveleket vagy virágokat, akkor az ital nem lesz pszichoaktív. Ám amennyiben ún. „infused” tea készül, amelyhez valamilyen zsíros alapot - például olajat vagy vajat - adnak hozzá, amiben előzőleg kivonásra vagy dekarboxilálásra került a kannabisz, akkor az elkészült ital akár erőteljes pszichoaktív hatással is bírhat.

Ennek oka, hogy bizonyos kannabinoidok, például a THC (tetrahidrokannabinol) csak a dekarboxilálási folyamat után aktiválódnak. Ráadásul ezek csak zsírokban oldódnak, ezért ha valaki pszichoaktív teát szeretne, elengedhetetlen, hogy zsíralapú hordozóanyagot is alkalmazzon az elkészítés során. Ha viszont egyszerűen csak kannabisz leveleket vagy virágokat áztunk forró vízben, akkor bizonyos hatóanyagok megmaradnak ugyan, ám a bódulatot okozó elemek nem aktiválódnak. Ilyen esetben például a CBD helyett CBDa, a THC helyett pedig THCa lesz jelen az italban. Vagyis a hagyományos, boltokban legálisan kapható CBD kannabisz levelekből és virágokból készült teától nem lehet "betépni", még nagy mennyiségben sem.

3) Mennyi kannabiszra van szükség egy csésze teához?

A levél vagy virág megfelelő mennyisége attól függ, hogy milyen erősségű teát szeretnénk, illetve mekkora mennyiségben. Ha legális, orvosi célú marihuánát használunk, akkor már 1 gramm virágzatból is készíthetünk teát. Ha gyengébb vagy nem pszichoaktív CBD fajtákat választunk, akkor akár 10 gramm levelet, szárat vagy virágot is felhasználhatunk egyetlen csésze tea elkészítéséhez. Amennyiben kivonatból - például dabból vagy Főnix könnyeiből - készítjük az italt, kimondottan ügyeljünk a megfelelő adagolásra! A dekarboxilált kivonatok ugyanis nagyon erősek, és zsíros alapban még jobban oldódnak, ezért javasolt például kókuszolajban, tejben vagy vajban elkeverni őket. Az ilyen fajta zsíros alapot később aztán a teába önthetjük.

Egy másik lehetőség a jól ismert cannabutter (kannabisz-tartalmú vaj) készítése kannabisz, vaj és dekarboxilálási eljárás segítségével, amely igen hatékony, és kis mennyiségben is intenzív ízt ad a teának.

4) A kannabisz tea hatása és fogyasztásának ideális időpontja

Ahogy más kannabisz-tartalmú élelmiszerek esetében, úgy a kannabisz teánál is lassabban észlelhető a hatás, mint például dohányzás vagy vaporizálás esetén (ez a két tevékenység nem engedélyezett hazánkban). Itt a hatás 30-90 percen belül jelentkezik, közvetlenül azután, hogy az anyag eljut a májba. A tea hatása szélsőséges esetben akár 7-8 órán keresztül is tarthat.

Mikor érdemes fogyasztani a kannabisz teát?

A kannabisz teát legjobb délután vagy este, lefekvés előtt elfogyasztani. Hatása valószínűleg enyhén nyugtató jellegű, ezért segíthet elcsendesíteni a gondolatokat és ellazítani a testet. Tapasztalatok alapján a vásárlók gyakran dicsérik ezt a teát az álmatlanság kezelésében nyújtott segítségéért.

5) Kannabisz keverékek és más gyógynövények az áztatáshoz

A kannabisz teák esetében a növények minden részét felhasználják. Ha a gyártó felelősségteljesen jár el, akkor kizárólag egészséges növényi részeket dolgoz fel, és elkerüli a betegségekkel, például sárguló levelekkel, kártevőkkel vagy penésszel érintett példányokat. Ha valaki saját maga termeszt kannabiszt (egy erre legális lehetőséget biztosító országban) tea készítése céljából, ügyelnie kell arra, hogy kizárólag egészséges részekkel dolgozzon.

A kannabisz keverékek gyakran tartalmaznak más gyógynövényeket is, amelyek erősítik a kívánt hatást. Ilyenek lehetnek például az alvást segítő, stresszcsökkentő vagy emésztést támogató gyógynövények, amelyek teljesen természetes megoldásnak számítanak.

6) Receptötletek kannabisz teához

1. recept - alap kannabiszos tearecept

Adag: 2 csésze
Elkészítési idő: 10-15 perc

Nagyon könnyű elkészíteni, a következő hozzávalókra lesz szükség:

  • 1 gramm erős CBD kannabisz
  • 1 evőkanál kókuszolaj vagy sózatlan vaj
  • 500 ml víz
  • Teafilter saját ízlés szerint
  • Édesítőszer
  • Kávé- vagy teaszűrő
  • Csésze

A kannabisz virágokat enyhén morzsoljuk össze vagy daráljuk le, és távolítsuk el a szárakat. Forraljuk fel a vizet, és adjuk hozzá a vajat vagy kókuszolajat. Alaposan keverjük el, míg az teljesen fel nem oldódik. A zsíros alap miatt a tea kannabinoidokban gazdag lesz, ezért ügyeljünk a hatásaira. CBD-tartalmú kannabisz esetén a tea nem lesz pszichoaktív.

Ezután adjuk hozzá a filteres teát, a kannabisz virágokat és csökkentsük a hőmérsékletet 70°C-ra, majd hagyjuk állni 7-10 percig. Folyamatosan kevergessük. 10 perc elteltével távolítsuk el a filtert, és szűrjük le a teát úgy, hogy az ne tartalmazzon növényi maradványokat. Ízesítés gyanánt, ízlés szerint adjunk hozzá édesítőszert, tejet, citromot vagy fahéjat.

2. recept - kannabisz tea rózsaszirommal és kamillával

Adag: 2 csésze
Elkészítési idő: 10–15 perc

Hozzávalók:

  • Kannabinoidokkal dúsított méz
  • Őrölt kannabisz (virág, levél, szár vagy egész pálca)
  • Kókusztej
  • Szárított kamilla
  • Szárított rózsaszirom

Ennek a teának az elkészítése pofonegyszerű: először azt kell eldöntenünk, hogy dekarboxiláljuk-e a kannabiszt, vagy kevésbé aktív kannabinoidokat tartalmazó formában használjuk fel azt. Az utóbbi esetben ugyan a hatás enyhébb lesz, ám így pszichoaktív élményt sem fog tapasztalni. Az eljárás lényegében megegyezik az előző recepttel, azzal a különbséggel, hogy teafilter helyett kamillát és rózsaszirmot adunk hozzá.

3. recept - prémium kannabisz tea mandulatej hozzáadásával

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

  • Cukrozatlan mandulatej
  • Fahéj
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • Egy szelet friss gyömbér
  • Negyed teáskanál fekete bors
  • Kannabinoidokkal dúsított kókuszolaj
  • Kannabinoidokkal dúsított méz
  • Néhány gramm kannabisz

Keverjük össze a mandulatejet, a fűszereket, a mézet, az olajat és az őrölt kannabiszt egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban, majd lassan kezdjük el melegíteni. Emeljük a hőmérsékletet 70-90 °C-ra, majd kapcsoljuk ki. 10 perc főzés után szűrjük le az italt egy teaszűrőn vagy textilen keresztül.

4. recept - tea kannabisz szárakból és levelekből

A kannabisztea készítésének további lehetősége a szárak és levelek áztatása. A virágzatok magas terpén-tartalommal bírnak, ami egyesek számára túlságosan fűszeres ízt adhat a teának. A levelek és szárak kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, így a tea íze és hatása is enyhébb lesz.

Hozzávalók:

  • Egy csésze szár és levél
  • Teljes zsírtartalmú tej vagy tejszín
  • Víz
  • Cukor vagy méz

Daráljuk le a szárakat és leveleket egy darálóban. Csak egészséges növényi részeket használjunk fel, a beteg vagy sárguló levelek jók lehetnek például komposztba. Öntsük a tejet egy mély edénybe, és melegítsük fel. Adjuk hozzá a leveleket és szárakat, majd 5-10 percig kevergessük. Végül szűrjük le a folyadékot, hogy ne maradjanak benne növényi származékok.

Forraljunk vizet vagy készítsünk meleg kannabisz teát, és keverjük össze az elkészített tejjel. Ízlés szerint ízesíthetjük cukorral, mézzel vagy fűszerekkel, ezután nincs más dolgunk, mint élvezni az italt. Ez a tea várhatóan alacsonyabb THC-tartalommal rendelkezik majd, viszont gazdag lesz CBD-ben és más, a marihuána növényekben kisebb mennyiségben előforduló kannabinoidokban.