Minden készleten!

Mi a különbség az indica és a sativa kender-félék között?

Van néhány alapvető különbség az indica és a sativa kender-félék között. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan lehet megkülönböztetni őket, és miben különböznek egymástól.

A termesztők között hosszas viták folynak a különböző kender-félékről. Vajon mit mondanak a genetikusok a köztük lévő különbségekről, pontosabban mit tudnak elmondani a megjelenésükben, ízükben és hatásukban mutatkozó különbségekről?

Tartalom:

  1. A kender rendszertanának megértése
  2. Mi a különbség az indica és a sativa között?
  3. Sativa kender
  4. Indica kender
  5. Különbség a növekedésben: virágzási idő
  6. Az indica és a sativa megkülönböztetése
  7. A levelek közötti különbségek
  8. A virágok sűrűsége
  9. Illat és íz
  10. Eltérő hatással bír az indica és a sativa?
  11. Az indica és sativa keverékei
  12. Indica vs. sativa: több mint ami első pillanatban látszik

 

A KENDER RENDSZERTANÁNAK MEGÉRTÉSE

Az indica és sativa közötti különbségek jobb megértéséhez segít, ha általánosabb betekintést kapunk a kender rendszertanáról (taxonómiájáról).

A kender-félék osztályozásával először Carl Linnaeus próbálkozott 1750-ben. Linnaeus úgy vélte, hogy a törzs monotipikus. Ez azt jelenti, hogy csak egy fajt tartalmaz. Ezt a fajtát Cannabis sativa L-nek nevezte el. A svéd botanikus úgy jutott erre a téves következtetésre, hogy az osztályozást az akkoriban Európa-szerte általánosan termesztett kendernövényekkel végzett munkája alapján végezte.

1785-ben Jean-Baptiste Lamarck francia természettudós közzétett egy másik kenderfaj-leírást, amely különbözött Linnaeus fajtájától. Lamarck ezt a fajt Cannabis indica Lam-nak nevezte el és megjegyezte, hogy bár lényegesen gyengébb rostokat termel, bódítószerként jobban működik. Leírását az Indiában gyűjtött kendernövényekre alapozta.

A 20. században D. E. Janicsevszkij orosz botanikus azonosította a kender egy harmadik, eredetileg Oroszországban termesztett fajtáját, amelyet ma Cannabis ruderalis néven ismerünk. Az 1970-es években aztán a taxonómusok és botanikusok ismét elgondolkodtak azon, hogyan is lehetne a legjobban osztályozni a kendert.

Bár az indica, sativa és ruderalis helyes rendszertanáról még mindig vita folyik, a tudósok abban egyetértenek, hogy a kender-félék között elegendő különbség van ahhoz, hogy indokolt legyen három külön fajként említeni őket. A mostani cikkünkben az indica és a sativa fajtákra fogunk összpontosítani.

MI A KÜLÖNBSÉG AZ INDICA ÉS A SATIVA KÖZÖTT?

Az indica és a sativa közötti legjelentősebb különbségek fizikai jellemzőikben vannak. Richard E. Schultes amerikai botanikus és kutatócsoportja a következőképpen írja le a sativa és az indica fajtákat:

Sativa: magas és gyengén elágazó, keskeny levelekkel.
Indica: rövidebb, kúpos alakú és szélesebb levelekkel rendelkezik.
Az indica és sativa közötti jelentősebb különbségek az eltérő földrajzi eredetükkel magyarázhatók. A következő sorokban közelebbről megvizsgáljuk a sativa és az indica közötti főbb eltéréseket.

SATIVA KENDER

A sativa kender természetes módon Thaiföld, Vietnam, Kolumbia, Mexikó és Afrika egyes részein, meleg, trópusi területeken nő.

A sativa növények a hosszú, forró és párás nyarakhoz alkalmazkodva magasra nőttek. Az indicához képest nagyobb ágtávolsággal, hosszúkásabb tobozokkal és keskenyebb levelekkel rendelkeznek. Ez segít a növényeknek megvédeni magukat az ezeken a területeken uralkodó magas páratartalomtól és az olyan veszélyektől, mint a gombák vagy a kártevők.

Mivel a sativa növények általában magasabbak, jobban alkalmasak a szabadban történő termesztésre. Különösen a meleg, trópusi éghajlatú, hosszú nyarakkal jellemezhető területeken érzik jól magukat.

INDICA KENDER

Az indica viszont a hűvösebb, szárazabb hegyvidéki régiókból származik, például Nepálból, Indiából és az indiai szubkontinens más területeiről, ahol a nyár valamivel hidegebb és rövidebb. Hogy megbirkózzon ezekkel a körülményekkel, az indica rövidebb virágzási időt, sűrűbb leveleket és tobozokat fejlesztett ki.

A kisebb termet és a rövidebb virágzási fázis miatt az indica növények tökéletesen alkalmasak beltéri termesztésre. Könnyen manipulálhatók a különféle termesztési technikák segítségével. Képesek szép, sűrű tobozokat termelni, amelyek még szárítás és tárolás után is nagyon ízletesnek tűnnek, és úgynevezett "bag appeal" tulajdonsággal rendelkeznek. A virágzás gyorsasága miatt az indica növények lehetővé teszik egyes termesztők számára, hogy egy szezonon belül akár több termést is betakarítsanak.

KÜLÖNBSÉG A NÖVEKEDÉSBEN: VIRÁGZÁSI IDŐ

Az indica és sativa növények eltérő növekedési sebességet és viselkedést mutatnak a növekedés egyes szakaszaiban. Ezek a különbségek azonban nem feltétlenül egyértelműek egészen a virágzási fázis eléréséig.

Amikor az indica növények elérnek egy bizonyos magasságot, sűrű, erőteljes koronát kezdenek kialakítani. Ezzel szemben a sativa növények inkább az ég felé hajtanak. A fényciklus változása hormonális változások sokaságát váltja ki bennük, amelyek a virágzási időszakban gyors magasságnövekedésre kényszerítik a növényt. Ezt a jelenséget "The Flowering Stretch"-nek is nevezik. Egyes növények ebben a szakaszban akár meg is duplázhatják magasságukat. Ha szabad talajba vagy elég nagy cserépbe ültetik őket, akár több mint 3 méter magasra is megnőhetnek.

AZ INDICA ÉS A SATIVA MEGKÜLÖNBÖZTETÉSE

A 18. századból származó botanikai feljegyzések részletesen bemutatják a kender eme két alfaja közötti vizuális különbségeket. Ezek a morfológiai különbségek mindkét alfaj anatómiájában megjelennek, a levelektől egészen a virágokig.


A LEVELEK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK

A legegyszerűbb megkülönböztető jegy kétségtelenül a levelek. Az indica növényeknek szélesebb, legyező alakú levelei vannak, vastagabb szegmensekkel, míg a satíváknak keskenyebb és hosszabb, szintén legyező alakú levelei vannak vékonyabb szegmensekkel.

Sok termesztő képes megkülönböztetni a két növényt pusztán a növény termete és megjelenése alapján. Az indica növények bokrosabbak és zömökebbek, míg a sativa fajták magasabbak, keskenyebbek, és több terület van a csomópontok között.

A VIRÁGOK SŰRŰSÉGE

E két alfaj különböző tulajdonságokkal rendelkező virágokat termel. Ám amikor módosított tobozokról van szó, gyakorlott szemre van szükség ahhoz, hogy megkülönböztessük a sativát az indicától. Arról nem is beszélve, hogy manapság a legtöbb modern fajta már mindkét alfaj hibridje, így szinte lehetetlen meghatározni a domináns fajtát pusztán a virágra pillantva.

Általában a sativa rügyek könnyebbek, hosszabbak, vékonyabbak és dúsabbak. Egy sativa növény esetében a tobozokból álló portok valószínűleg úgy néz ki, mintha sokkal több anyagot tartalmazna, mint amennyit a valós mennyiség. Ezzel szemben az indica rügyek általában sokkal sűrűbbek és stabilabbak.

ILLAT ÉS ÍZ

Az indica és a sativa növények hatása nagyban különbözik, mégis szinte kenderszakértőnek kell lennie ahhoz, hogy pusztán az ízük alapján meg tudja különböztetni őket. A terpéneknek nevezett aromás fitokemikáliák képezik a kender vibráló ízének és illatának alapját, és minden fajta más-más arányban tartalmazza ezeket a molekulákat.

A tiszta sativa és indica növények egyedi terpénprofilokkal rendelkeznek, amelyeket a tapasztalt dohányosok némileg meg tudnak különböztetni. Az indica tobozok édesebb, gazdagabb mézes és gyümölcsös ízeket kínálnak, míg a sativa növények inkább földesebb ízt produkálnak.

ELTÉRŐ HATÁSSAL BÍR AZ INDIKA ÉS A SATIVA?

A morfológiai különbségek mellett a sativát és indicát fogyasztók közössége elsősorban a hatásuk alapján különbözteti meg ezeket a növényeket. Valójában szinte az egész közösség egyetért abban, hogy a satívák felemelő és energizáló hatásúak, míg az indikák inkább erősen nyugtató hatást váltanak ki.

Honnan ered ez a vélemény? Tényleg ennyire különbözik a sativa és az indica kender hatása? Nos, egyes szakértők azt állítják, hogy az indica és sativa kifejezések egyáltalán nem mondanak semmit a hatásaikról.

2016-ban a Cannabis and Cannabinoid Research című folyóiratban megjelent egy interjú Dr. Ethan Russo-óval, aNemzetközi Kannabisz és Kannabinoid Intézet (ICCI) kutatási és fejlesztési igazgatójával. Ebben az interjúban Russo így nyilatkozott: "Lehetetlen, hogy az olyan kifejezések, mint az indica és a sativa, valós képet adjanak nekünk egy adott növényben lévő vegyi anyagokról, és ezáltal a hatásaikról".

A High Times folyóirat nyomtatott kiadásában Dr. Kymron deCesare, a kaliforniai Steep Hill Laboratory kutatási laboratórium vezetője hasonlóan érvelt. Szerinte az indica és a sativa megnevezések nem tudnak sokkal többet mondani egy növényről, mint hogy milyen fizikai tulajdonságokkal fog rendelkezni.

AZ INDICA ÉS SATIVA KEVERÉKEI

A piacon ma elérhető kender-félék többsége hibrid, amelyek mind sativa, mind indica genetikát hordoznak magukban. Ez a jelenség a speciális nemesítési technikákkal kombinálva lehetővé teszi a professzionális nemesítők számára, hogy olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkező fajtákat állítsanak elő, mint a rövidebb virágzási idő, a különleges ízek és még sok más.

Az indica és sativa közötti megjelenésbeli különbségeken kívül egyes kutatások szerint a két fajta eltérő koncentrációban tartalmazhat terpéneket is. Ez is egy tényezője lehet annak, amiért e két alfaj eltérő hatást vált ki. Egyes források például a "nehéz indiai" kender-félék jellegzetes nyugtató tulajdonságát a magas mircénkoncentrációnak tulajdonítják.

A mircén egy terpén, amely számos növényben megtalálható, többek között a komlóban, a kakukkfűben, a citromfűben, a mangóban, a kardamomban és természetesen a kenderben is. Állítólag földes, enyhén fűszeres illata van, és nagy koncentrációban egyes kender-féléknek sajátos bódító hatást kölcsönöz.

Az egyes vegyületek, például a terpének és a kannabinoidok megvizsgálása mellett fontos azt is figyelembe venni, hogy ezek a vegyületek hogyan léphetnek kölcsönhatásba egymással. Ez ugyanis rögtön kibővíti a kenderről szerzett tapasztalatainkat. A kendernövényben lévő kémiai összetevők kölcsönhatásának lehetőségére "entourage-entourage"-ként hivatkoznak a világ vezető kenderkutatói.

INDIKA VS. SATIVA: TÖBB MINT AMI ELSŐ PILLANATBAN LÁTSZIK

Reméljük, hogy ebben a cikkben sikerült tisztáznunk néhány mítoszt az indica és a sativa kendernövények közötti különbségekkel kapcsolatban. Míg a tiszta indica és sativa között egyértelmű morfológiai különbségek vannak, más különbségeket sokkal nehezebb meghatározni, és sokkal többről van itt szó, mint pusztán a genetikáról. Az indica és sativa elnevezések pedig lehetővé teszik a kenderközösség számára, hogy osztályozza és megkülönböztesse ezt az önmagában is lenyűgöző növényt.