Mi a hasis és hogyan függ össze a kenderrel?

Kíváncsi arra, hogy mi a hasis? Vagy információt keres arról, hogy honnan származik és mi a története? Akkor mindenképpen olvassa el ezt a cikkünket, amelyből mindent megtudhat a hasisról és más kenderkivonatokról.

A hash, hashis, vagy magyarul hasis valójában a Cannabis-félék nőivarú növényeinek virágzatában található gyantából készült drog. A hasis, természetesen a szárított marihuánához hasonlóan, Magyarországon kábítószernek minősül. Ugyan többféleképpen is előállítható, itt nálunk mégis inkább importált hasis formájában jelenik meg a feketepiacon. Ezt a kenderkivonatot olyan országokból importálják, mint Marokkó, India vagy Egyiptom, de otthoni, saját készítésű hasis is beszerezhető. Újdonságnak számít az utóbbi években az úgynevezett hasisolaj, amely valójában a Főnixkönnyekhez hasonló folyékony kenderkivonat.

A hasis minőségét már az első érintésre vagy látványra meg lehet állapítani. A helyesen elkészített minőségi hasis ugyanis a tenyérben melegítve meglehetősen plasztikus hatású és ragacsos vagy enyhén morzsalékos. Ha a hasis már az elején morzsalékos, akkor valószínűleg rossz minőségű, mert a kivonat alapját képező gyanta feltehetőleg jóval kevesebb benne. A minőségi hasis színe ugyan lehet változó, de mindenképpen a fekete és a sötétbarna árnyalata a megfelelő. Ha a hasis zöldebb színű, akkor valószínű, hogy növényi maradványokkal szennyezett, így a tisztasága nem túl jó. A feketepiaci hasis THC-tartalma, a tisztaságtól függően, 30 és 90 % között mozog.

Honnan származik a hasis 

A "Hashish" szó az arab nyelvből származik, és magyar nyelvre lefordítva füvet jelent. A rendelkezésre álló információk szerint i. e. 900 körül vált népszerűvé (feltételezések szerint). Vannak azonban olyan ellenzők, akik azt állítják, hogy a "charas", vagyis a hasis előállítása a termesztő kezén lerakódott gyantából már az írásos dokumentáció előtt is létezett, és már jó néhány évvel korábban is nagyon népszerű volt.

Az afrikai kontinens korai felfedezésének köszönhetően a hasis a 19-20. század fordulóján jelent meg a nyugati világban. Az európai orvosok már évek óta importáltak hasist kutatási célokra, ami különböző extrakciós módszerek felfedezéséhez vezetett, ezek tették lehetővé a gyógyszerek további finomítását és más kenderkivonatok előállítását. Abban az időben a hasist legálisan lehetett beszerezni, gyakran receptre, például a krónikus fájdalom kezelésére.

A nyugati világban a 19. század végén, valamint a 20. század elején a kenderkivonatok tették ki a gyógyszerek nagy részét. Ennek az állításnak a bizonyítékait megtalálhatjuk a korabeli gyógyszerkönyvekben, amelyek gyakran tartalmazzák és ajánlják a hasist, mint gyógyszert. Az úgynevezett gyógyszerkönyv a gyógyszerkészítmények előállítási eljárásaira, gyártására, minőségére, tárolására és adagolására vonatkozó előírások és követelmények összessége. A hasis ezen korszaka a 20. század végén ért véget, amikor is életbe lépett a kender betiltása, ami lényegében a kender valamennyi gyógyszerének betiltásához vezetett, és a hasis gyógyhatásairól szóló összes feljegyzés törlését is megkövetelte. Ez a döntés visszakényszerítette a hasist a feketepiacra.

 

A hasis különböző fajtái és előállítási módszerei

A nagy betiltást követően, a 20. század 60-as éveiben a hasis újra kezd népszerűvé válni, és a kenderrajongók között megint egyre ismertebb fogalom, különösen a nyugati országokban, és leginkább a turisták körében. Az olyan országok, mint Nepál, Afganisztán és Marokkó hasis exportja ezekben az években nagymértékben megnőtt. Abban az időben a hasist többnyire kemény kockák, valamint hővel és nyomással előállított tömbök formájában importálták.

Csak az 1980-as évek végén vezették be a gyártásba a "master sifter" nevű gépet. Ed Rosenthal, a The Marijuana Grower's Guide szerzője szerint ez egy úttörő gép volt, amely vibrációt használt a tobozok és a növényi anyag (gyanta) szétválasztására a hasis előállításához. Ez volt az első lépés afelé, hogy a hasist ne csak a termesztők kezéből kiszedett gyantából állítsák elő.

Ebben az időszakban Neil Schumacher és Rob Clarke vízkivonási módszerekkel kezdett el foglalkozni, amelyek a ma ismert water hash vagy IWE (jéggel és vízzel történő kivonás) módszerek előfutárainak tekinthetők. A jeges víz általi kinyerésre használt berendezést 1997-ben mutatta be a nyilvánosságnak Reinhard C. Delp a híres High Times Cannabis Cup rendezvényen. A módszerre vonatkozó szabadalmait később Mila Jansen adaptálta. A tervet egy másik kanadai rajongó, Marcus "Bubbleman" Richardson továbbfejlesztette, és az ő cége a népszerű BubbleBags termékcsaláddal azon kevés cégek egyike a világon, amelyek az eredeti, 1999-es szabadalomban szereplő módszerek használatának jogát bérlik.

 

Hogyan készítsünk hasist otthon

Ma már az interneten elérhető információk segítségével és néhány megfelelő eszköz beszerzésével akár otthoni körülmények között is készíthető hasis. Az erre szakosodott üzletekben általában különféle száraz extrakciós szitákat, préseket vagy speciális, vízzel történő extrakcióra alkalmas ice bag-eket, más néven hasistasakokat is vásárolhat. Ezekkel a kiegészítőkkel szó szerint bárki készíthet otthon hasist.

A hasis otthoni előállításának számos módja létezik. Az egyik legelterjedtebb módszer a finom szövésű hálós tasakok vagy sziták használata, amelyeken átszitáljuk a szárított anyagot, így alulra már csak a tiszta gyanta kerül. Ezt azután hő és nyomás alkalmazásával sötét hasiskockákká lehet préselni. A hasist azonban más módon is elkészíthetjük otthon, például hasistasakok és jég segítségével. A jég megfagyasztja a gyantát a levelek és a tobozok felületén, így könnyen rázhatóvá teszi. Ha esetleg vizet is adunk hozzá, úgynevezett bubble hash-t készíthetünk belőle. Korábban egy másik, a kenderkivonatról szóló legutóbbi cikkünkben más hasiskészítési technikákról és módszerekről is beszámoltunk már.

 

A hasis hatásai

A hasis hatása az egyén személyiségétől, mentális és fizikai állapotától függ, akárcsak a marihuána esetében. Kétségtelen, hogy van két másik tényező is, amelyek nagyban befolyásolják a beszívott vagy párologtatott hasis hatását, ezek pedig az ereje és tisztasága. A THC- és az egyéb kannabinoid-tartalom valójában egyenesen arányos a hasis tisztaságával. Mivel a hasist kenderből állítják elő, hatásai nagyon hasonlóak magához a marihuánáéhoz. Az időt a felhasználó torzultnak, a hangokat és a színeket tisztábban érzékeli, és nagyobb adag bevitele esetén vizuális és auditív hallucinációk léphetnek fel nála. A rövid távú memória károsodása is felléphet az intoxikáció során és néhány órával akár utána is. Ha úgynevezett hasisolaj kerül a kezébe, legyen rendkívül óvatos, és ne feledje, hogy ez egy erős marihuána kivonat, amelyet óvatosan szabad csak használni.

 

A hasis fogyasztása

A hasis sokféleképpen fogyasztható. Hagyományosan szájon át fogyasztják, akár szilárd formában, akár italok adalékaként. Ha felkeltette érdeklődését ez a felhasználási mód, akkor jobb, ha tudja, hogy a hatóanyagok oldhatósága érdekében ajánlott a hasist zsírtartalmú itallal keverni. Erre a célra például joghurtos italokat vagy tejet lehet használni.

A hasist azonban leggyakrabban dohányzás formájában használják: a hasist lángon felmelegítik, összemorzsolják, és marihuánához vagy dohányhoz adják, hogy hasis jointot készítsenek belőle. A hasis önmagában is elszívható egy bong segítségével. Ne feledje azonban, hogy a hasis hatása sokkal erősebb lehet, mint a kender önmagában történő elszívása, mivel az összes kannabinoid (THC, CBD és egyéb) koncentrációja jóval magasabb benne. Maga a hasis rosszul ég, ezért célszerű szárított anyagot hozzáadni. Egy másik, viszonylag új módszer a hasis elpárologtatása. Ehhez egy jó minőségű párologtatóra van szükség, amely alkalmas a kenderkivonatok elpárologtatására.

Tipp a CBD-termékek felhasználói számára: újdonság a webáruházunkban az úgynevezett megnövelt CBD-tartalmú hasis, amelyet ráadásul valódi marihuána növényekből származó terpénekkel egészítettek ki. Az ilyen hasist legálisan és biztonságosan megvásárolhatja, majd elpárologtathatja. Ez a termék ugyanis nem tartalmaz THC-t, és ipari kendernövényekből készül.