Minden készleten!

Meddig használható fel a tápanyagtartalmú víz?

Használ tápanyagokat a kender termesztéséhez? Ha igen, akkor talán kíváncsi rá, hogy a tápoldat mennyi ideig használható fel, mielőtt megromlik. Vajon a romlott tápoldatos víz árthat a kendernövényeknek?

A tápoldatos víz előállítása általában időigényes. Ezért érdemes olyan mennyiségben elkészítenie, amely a lehető legtovább kitart. Mennyi ideig tárolható a tápoldat, és mikor kell kidobni?

A tápoldat szavatosságát több tényező befolyásolja. Többek között ezektől a tényezőktől függ, hogy mikor lesz szükség egy újabb adag készítésére. Íme:

  • A tápoldat hosszú ideig eláll egy zárt, levegőmentes tartályban - a legjobb, ha a tápoldatot egy olyan tartályban tárolja, amely egészen a tetejéig van megtöltve (a lehető legkevesebb levegővel), és szorosan záródó kupakkal van lezárva.
  • A tápoldat csak akkor kezd el romlani, ha kinyitjuk a tartályt (vagyis levegőhöz jut) - ha a tápoldatos víz egy részét elhasználja, a levegő akkor is bejut a tartályba, ha szorosan lezárja azt. Ez a zárt környezet a levegővel és a tápoldattal együtt tökéletes otthont teremt a mikroorganizmusoknak, amelyek miatt a maga a tápoldat romlani kezd.
  • Az ásványi alapú tápoldatok tovább elállnak - a szerves tápoldatok általában gyorsabban romlanak, mint az ásványi alapú tápoldatok, ám minden tápoldatos víz megromlik, amint rossz környezeti hatásoknak lesz kitéve (a mikroorganizmusok egyenesen imádják a tápoldatokat).

Ha a tartályt csordultig töltjük és szorosan lezárjuk, a tápoldatos víz a tartós tejhez hasonlóan viselkedik. Hosszú ideig friss marad, amíg ki nem nyitja a tartályt. Ám akárcsak a tej esetében, ha egyszer kinyitja, azonnal elkezdheti visszaszámolni az időt, amíg a tápoldat megromlik. Ha a tápvíznek, akárcsak a tejnek, más szaga van vagy másképp néz ki, akkor biztosan romlott, függetlenül a lejárati időtől vagy a tárolási idő hosszától.

A végső ítéletet a tápoldat állapotáról az Ön orra és szeme fogják meghozni. Ha a tápanyag tartalmú víz furcsán néz ki, vagy nem állja ki a szagpróbát, ideje új adagot készítenie. A kendernövényei biztosan nem örülnének, ha romlott tápoldatos vízzel öntözné őket.

Hogyan lehet a tápoldat élettartamát maximálisan meghosszabbítani?

Ahogy fentebb már említettük, a tápoldat elkészítése időigényes, ám egy liter előállítása ugyanannyi időt vesz igénybe, mint öt liter mennyiségé. Ez azt jelenti, hogy ha nagyobb adagot készít belőle, akkor időt takarít meg, és szükség szerint öntözheti vele a növényeit. A következő sorokból megtudhatja, hogyan használhatja tápoldatát a lehető leghosszabb ideig anélkül, hogy túl gyakran kellene újabb és újabb adagokat készítenie.

1) Zárt vagy nyitott palack?

Első gondolatra talán nem számít olyan sokat, de a tápoldat tárolásakor a palack kupakja valóban fontos szerepet játszik. Olvassa el, mit kell tennie a tárolási idő maximalizálása érdekében.

- Amikor a tartály megtelt (vagy majdnem megtelt), csavarja rá szorosan a fedelet, hogy megakadályozza a levegő bejutását. Egy teli tartályban, szorosan lezárt fedéllel, hűvös, sötét helyen tárolva sokáig, gyakran több hétig is eláll a tápoldat.

- Ha már kevés a tápoldatokkal teli víz, hagyja lecsavarva a tartály fedelét. Ha ugyanis az oldat használatának ebben a szakaszában zárva hagyja, túl sok levegő marad a tartályban. Egy félig üres palacknyi tápoldatos víz tovább eláll bontott állapotban. Ha a tápoldatot egy olyan tartályban zárja le, amelyben sok levegő van, aerob környezet jön létre, amely elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását. Amikor kinyitja egy ilyen palack kupakját, azonnal kellemetlen szagot fog érezni.

Egy teljesen megtöltött, szorosan záródó fedéllel ellátott (és az utasításaink szerint tárolt) tartályban a tápvíz igazán hosszú ideig eláll. Amint kevesebb a tápoldat, a fedél túl sok levegőt zár el, ezért le kell csavarnia, hogy a tartályban lévő tápoldatos víz ne romoljon meg és ne kezdjen el bűzleni.

2.) Hűvös hely

A tápoldat azt szereti, ha hűvös helyen tartják. Tovább eláll, ha 20 °C alatti hőmérsékleten tároljuk. A mikroorganizmusok, amelyek idővel rontják a tápoldatos vizet, magasabb hőmérsékleten érzik jól magukat. Arra azonban vigyázzon, hogy meg ne fagyjon a tápoldat.

3.) Sötétség

Egyes, a tápoldatban szaporodni képes organizmusok miniatűr növények, és fényre van szükségük az életenergia megszerzéséhez. A tápoldatos vízzel teli palack sötétben tartása megakadályozza a szaporodásukat, és meghosszabbítja a tápoldat szavatossági élettartamát. Elég, ha egy ruhadarabbal letakarja a palackot, amely megakadályozza, hogy közvetlen fény érje a tápoldatot.

4.) Használjon ásványi tápanyagokat (azaz ne szerveseket)

Egy összetevő akkor szerves (bio), ha élőlényből, azaz állatból, növényből vagy gombából származik. A szerves tápanyagok jók, de valószínűleg különböző baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok telepednek meg bennük, amelyeket aztán a természetes környezetükből magukkal hoznak. Ezért az ilyen tápanyagok hajlamosak gyorsabban megromlani. A természetes eredetű szennyezőforrások ritkán fordulnak elő a jó minőségű ásványi tápanyagokban, mivel azok nem tartalmaznak szerves elemeket. Az ásványi tápanyagok (más néven műtrágyák) ezért hosszabb élettartamúak, mint a szerves társaik. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ásványi tápanyagok örökké elállnak. Előbb-utóbb azok is megromlanak.

5.) Gondoskodjon a palackokról

Néha a palackban lévő tápanyagok megromolhatnak. Ennek oka, hogy vagy elszaporodik benne valami (a szerves tápanyagok esetében), vagy a tápoldat összetevői elkezdenek kikristályosodni (a műtrágyák esetében). Amikor a tápanyagok "megromlanak", az problémákat okoz - egyes összetevők ugyanis elérhetetlenné válhatnak a növények számára. Vagyis a kendernövények még akkor is szenvedhetnek tápanyaghiányban, ha helyesen táplálja őket, és mindent megfelelően kimér a számukra.

Hogy a tápoldatos vízzel megtöltött palackok hosszú ideig frissek maradjanak:

  • csak friss (nem lejárt) összetevőket használjon,
  • használat után szorosan zárja le őket,
  • felfelé néző kupakkal tárolja őket,
  • sötét és hűvös helyen tárolja őket,
  • ne hagyja, hogy megfagyjanak.

Dobja ki a tápoldatos vizet, ha:

  • szaga van,
  • megromlott,
  • kristályosodik,
  • másképp néz ki/más az illata, mint amikor elkészítette.