Minden készleten!

Kerülje el ezt a 7 gyakori hibát a kendert tartalmazó ételek készítésekor

Éveken át, újra és újra ugyanúgy készítettem el a marihuánát tartalmazó ételeket, nem törődve azokkal az apró hibákkal, amelyeket menet közben elkövettem. Bár a végeredmény a célját elérte (néha túl jól is sikerült), nem gondoltam volna, hogy még ennél is jobb lehet. Hogy a végtermékeim sokkal ízletesebbek, jobb állagúak lehetnek, ráadásul mindezt jóval olcsóbban és gyorsabban elérhetem. Pedig csak néhány apróságot kellett megváltoztatnom. Azzal, hogy néhány órára félretettem a konyhai eszközeimet, leültem és meghallgattam egy tapasztalt szakembert, gyorsan megtanultam, hogyan is kell ezt jól csinálni.

A lecke során megmutatta nekünk a kenderolaj elkészítésének helyes menetét, és együtt megvizsgáltuk a leggyakoribb hibákat, amelyeket az emberek ezzel kapcsolatban elkövetnek. Amint megértettem a dekarboxilálás és a főzetkészítés egyszerű elveit, máris felfedeztem az elkészítési folyamataim során vétett saját hibáimat.

Igaz, nem létezik egyetlen kimondottan helyes módja a marihuánával történő főzésének, most mégis arra bátorítom Önt, hogy vegye figyelembe az ebben a cikkben szereplő tippeket. Ha szeret saját maga kísérletezni, a következő alkalommal, amikor majd követi ezeket a tippeket, meglátja, hogy tud-e jobb termékeket készíteni azoknál, mint amiket eddig sikerült.

1. számú hiba: túl sokat költ a kender-élelmiszerek előállításához szükséges virágokra

Megoldás: a kevesebb néha több 

Sok sajnálatos történetet hallottam már olyan emberekről, akik 20 gramm marihuánát tettek tönkre pusztán azzal, hogy beledobták egy fazékba, azt gondolván, hogy ennyi kell egy csészényi kendervaj elkészítéséhez. Ne tegye! Inkább emlékeztesse magát erre az egyszerű arányra:

1 : 1 - egy csésze olaj egy csésze összezúzott marihuánához (kb. 7-10 gramm)

Az olajban lévő zsírok amúgy sem tudnak több kannabinoidot magukhoz kötni. Vagyis, ha több marihuánát is használ, az olaj attól még nem lesz erősebb, csak kárba vész a többletmennyiség. Lényegében, mintha kidobná az ablakon.

A kevesebb mennyiség felhasználása tehát az egyik módja a megtakarításnak. Ha azonban még többet szeretne spórolni, használhat olyan kenderszárakat, nyesedékeket vagy virágokat, amelyek már megjártak egy párologtatót (úgynevezett ABV, vagyis „already been vaped“ kendert), hogy főzetet készítsen belőlük.

2. számú hiba: az összemorzsolt kender egyenesen az úgynevezett lassú edénybe dobása

Megoldás: először dekarboxilálja a kendert a sütőben

A kender felhasználása előtt dekarboxilálnia kell azt. Ez nagyon fontos, ne dobjon nyers, nem "aktivált" virágokat a tésztába vagy bármilyen más ételbe! Nemcsak az étel íze lesz undorító, hanem így a kannabinoidok sem kötődnek majd az ételben lévő zsírokra. Ennek eredményeképpen nem fog érezni semmilyen hatást, csupán az értékes marihuánát pazarolja el.

Ugyan sokan tudják, hogy a kendert először a sütőben kell dekarboxilálni, de érdemes rá felhívni a figyelmét mindenkinek, aki erről még nem hallott, vagy nem látja semmi értelmét. Persze, megpróbálhatja kihagyni ezt a lépést, és a nyers kendert egyenesen a "lassú" edénybe dobni, hogy egyenesen az olajban dekarboxilálódjon, azonban előfordulhat, hogy ez a hosszan tartó, olajban való áztatás egyszerűen elrontja a kész kenderolaj ízét. A hőmérsékletet is jóval nehezebb szabályozni egy lassú edényben. Fennáll annak is a veszélye, hogy ezzel a módszerrel elégeti az olyan esszenciális kannabinoidokat, mint a CBD vagy a THC. A sütőben viszont alacsonyra állíthatja a hőmérsékletet, és stabilan tarthatja.

3. számú hiba: helytelen dekarboxilálási hőmérséklet

Megoldás: tanulja meg, hogy mennyi ideig és milyen hőmérsékleten kell melegíteni a kendert és a marihuána vajat

Az nem elég, ha a kendert a fogyasztás előtt dekarboxiláljuk, ezt ugyanis megfelelően kell elvégezni, vagyis a sütőt a megfelelő hőmérsékletre kell állítani, a kendert a megfelelő ideig kell melegíteni, és időről időre meg kell keverni, hogy minél nagyobb felületet "aktiválódjon". Egyszerűen megfogalmazva, ezt kell tennie:

melegítse fel a sütőt 120 °C-ra,

süssön 30-40 percig,

10 percenként keverje meg a kendert.

Ha kevés idő áll a rendelkezésére, akkor 150 °C-ra is állíthatja a sütőt, süthet csupán 10-18 percig, és 5 percenként fogja megkeverni a kendert. A finom kannabinoidokkal való munka során azonban mindig a „low-and-slow“ módszer a legjobb.

Ha a felaprított kendert olajban oldja, tartsa a hőmérsékletet 70-90 °C között ("lassú" edényben, alacsony vagy közepes hőmérsékleten). Folyamatosan ellenőrizze a hőmérsékletet maghőmérővel, és hagyja a kendert a fedetlen edényben körülbelül három órán át főni.

4. számú hiba: a kender porrá őrlése

Megoldás: használjon kézi darálót, és őrölje durvára a kendert

Gondolkodott már azon, hogy miért van a kenderes ételeinek olyan íze, mint a szénának? Talán azért, mert túl finomra őrölte a tobozt? A kender túl finomra, szinte porrá őrlése ezt okozza:

a klorofill bekerül az olajba, amitől széna íze lesz,

az olaj vagy vaj zöld színű lesz (szépen néz ki ugyan, de szörnyű az íze),

a nemkívánatos, rossz ízű növényi anyagot nem lehet majd jól átszűrni.

A sütőben történő dekarboxilálás után a kendert kézi darálóval durvára őröljük. A kannabinoidok könnyen kötődnek az olajokra és zsírokra, és a durva őrlés lehetővé teszi számukra, hogy jól felszívódjanak anélkül, hogy túl sok nem kívánt növényi anyag kerülne aztán a végtermékbe.

5. számú hiba: rosszul átszűrt olaj

Megoldás: az olajat egy vászonanyagon szűrje át, és hagyja hatni a gravitációt

A kender oldása után a növényi anyagot tartalmazó olajat le kell szűrni. Ehhez ajánlott vászont használni, mivel ez lehetővé teszi, hogy az olaj könnyen átfolyjon rajta, mégis jól kiszűri az összeőrölt növényi anyagokat, igaz csak akkor, ha hagyja, hogy a gravitáció végezze el a munka nehezét Ön helyett. Ne csavarja ki a vásznat, hogy az utolsó csepp olajat is kinyerje belőle! Ezzel csak azt éri el, hogy az őrölt kender maradványai is belekerülnek a már leszűrt olajba.

6.számú hiba: túl kevés, vagy adott esetben túl sok olaj használata az ételekben

Megoldás: tesztelje az olaj erősségét, mielőtt hozzáadná az ételhez

A marihuánaolajjal készült étel kóstolása nem kell, hogy olyan legyen, mint az orosz rulett. Felhasználás előtt megmérheti az olaj hatékonyságát, hogy meghatározhassa a szükséges mennyiséget. Elmondjuk, hogyan kell csinálni.

Adjon 1/4 vagy 1/2 teáskanálnyi olajat az ételéhez vagy italához. Várjon egy órát, majd figyelje meg, hogyan érzi magát ezután a mennyiség után. Ez segít Önnek meghatározni, hogy mekkorának kell lennie az egyszeri adagjának.

Miután meghatározta, hogy mennyi olajra van szüksége, szorozza meg ezt a mennyiséget a szükséges adagok számával (sütemény sütéséhez, pizza készítéséhez, esetleg egy kancsó ital keveréséhez), vagy csak kanalazzon ki a megfelelő mennyiséget az egyéni fejadagokhoz (pl. egy tányér tésztához, egy csésze kávéhoz, egy szelet pirítóshoz stb.).

7. számú hiba: az erő egyenetlen eloszlása az élelmiszer-adagban

Megoldás: jól keverje össze. Tényleg jól keverje meg. 

Mindannyian jártunk már így: elkészítettük a tökéletes adag marihuánás sütivajat, de az első falat elfogyasztása után semmi sem történik. Ezért megeszünk még egyet és még egyet, és még mindig semmi. Közben a barátja még csak a felét ette meg ennek a mennyiségnek, és máris repül, mert valahol a felhők között érzi magát. Mi történt?

Valószínűleg nem gyúrta meg eléggé jól a tésztát. Amikor ehető kenderes ételeket készít, mindig úgy keverje össze, mintha az élete múlna rajta! Ezzel tudja biztosítani, hogy az olaj egyenletesen oszoljon el az adagban, és hogy a végtermék minden darabja megfelelő erősségű legyen.