🌻Itt a nyár! Tekintse meg az aktuális kiárusításunk kedvezményeit!🌸

Kannabisz terpének: a kariofillén - hatása és előnyei az emberi egészségre

Minden kannabisz növényben számos különféle vegyület található. A gyanta nagy részében akár százféle kannabinoid, több tucat illatos terpén, valamint kis mennyiségű vitamin és növényi pigment is jelen lehet. A kannabiszban található kannabinoidokról már rengeteget cikk született - ez a marihuána legismertebb vegyületcsoportja. A terpénekről azonban - amelyek szintén megtalálhatók benne - viszonylag kevés információ áll rendelkezésre, hatásukat illetően pedig leginkább csak feltételezések léteznek.

Nézzük meg közelebbről a kannabisz egyik leggyakoribb terpénjét, az úgynevezett kariofillént. A kariofillén egy olyan terpén, amely nemcsak a kannabiszban, hanem számos más növényben és fűszernövényben is előfordul.

Egy egyedülálló terpénről van szó, amely intenzív „fűszeres” illattal rendelkezik. Gyakran megtalálható a fekete borsban, így a jellegzetes „borsos” aromájáról könnyen felismerhető.

A kariofillén különleges tulajdonsága, hogy hasonló módon képes kölcsönhatásba lépni az endokannabinoid-rendszerrel, mint a THC. Számos egészségügyi előnyt biztosíthat, és egyes kutatások szerint (bár ez még nem bizonyított) hasznos lehet a cukorbetegség és az anyagcsere-zavarok kezelése esetében.

Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a kariofillént, ízelítőt adunk annak aromájából, ismertetjük lehetséges előnyeit, és azt is elmagyarázzuk, mikor érdemes fontolóra venni a használatát.

Mi a kariofillén (Caryophyllene)?

A kariofillén egy terpén, amely számos növényben megtalálható, beleértve bizonyos kannabisz fajtákat is. Ez az anyag felelős azokért a fűszeres, borsos jegyekért, amelyek olyan fajtákhoz társulnak, mint a Bubba Kush, a Sour Diesel vagy a Girl Scout Cookies.

Ha szeretné pontosan tudni, milyen illata van a kariofillénnek, csak törjön szét egy friss fekete borsszemet. Az az erős, fűszeres illat, ami felszabadul, maga a kariofillén. Ez a terpén meglehetősen gyakori, természetes környezetben is sűrűn előfordul. A terpének világában azonban igazán különlegesnek számít.

A kariofillén egyedi molekulaszerkezete lehetővé teszi, hogy könnyedén kapcsolódjon az endokannabinoid-rendszer CB2-receptoraihoz - ugyanolyan módon, mint a legismertebb kannabinoidok, például a THC vagy a CBD. A CB2-receptorok aktiválása többek között gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással járhat. Bár e tulajdonságok alátámasztására további kutatások szükségesek, az eddigi eredmények biztatóak.

Növények, amelyek kariofillént termelnek

A kariofillént nemcsak a kannabisz és a marihuána termeli. Számos olyan növény létezik, amely tartalmazza ezt a terpént, és amelyeket a mindennapok során rendszeresen használunk, például a konyhában.

Kariofillént tartalmazó fűszernövények:

  • Rozmaring
  • Komló
  • Fekete bors
  • Fahéj
  • Szegfűszeg
  • Bazsalikom
  • Ylang-ylang
  • Kömény

Milyen előnyei vannak a kariofillénnek?

Az a tény, hogy a kariofillén kölcsönhatásba lép az endokannabinoid-rendszerrel (ECS), rendkívül hasznossá teszi bizonyos terápiás alkalmazások terén. Ez a terpén leginkább a CB2-receptorokat célozza meg, amelyek főként az agyon kívül, a belső szervekben és az immunsejtek felszínén találhatók.

A CB2-receptor elsődleges szerepe a gyulladásos reakciók szabályozása. A receptornak a szelektív aktiválása gyulladáscsökkentő és immunelnyomó hatásokkal is járhat.

Bár a kariofillén és az endokannabinoid-rendszer kapcsolatáról egyelőre kevés tanulmány áll rendelkezésre, a CB2-receptorokkal való kölcsönhatás dokumentált. Ennek köszönhetően a kariofillén hatékony alternatíva lehet egyes pszichoaktív vagy nem pszichoaktív kannabinoidok helyett a lokalizált fájdalom, valamint gyulladás természetes kezelésében.

Egy kutatás szerint a kariofillén jótékony tulajdonságai hasznosak lehetnek a hiperglikémiában (magas vércukorszint) szenvedők számára. Ez különösen fontos lehet az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében.

Biztonságos-e a kariofillén?

A kariofillént általánosan biztonságos anyagnak tartják, amely nem jelent komoly egészségügyi kockázatot. Az FDA jóváhagyta e terpént élelmiszerekben való felhasználásra. Fontos azonban megjegyezni, hogy a terpéneknek is megvannak a maguk hátrányai és kockázatai, ezért körültekintően kell alkalmazni őket.

A koncentrált formában történő terpénhasználat egyik legfontosabb biztonsági szabálya, hogy használat előtt mindig hígítani kell. A tiszta terpének irritáló hatásúak lehetnek, és helytelen használat esetén károsíthatják a szemet, a bőrt vagy a tüdőszövetet. Tehát a tiszta kariofillént mindig hígítsuk legfeljebb 5%-os arányig a végtermék térfogatához képest.

Ha valaki koncentrált kariofillén-kivonatot szeretne használni, ügyeljen arra, hogy megbízható forrásból szerezze be. Egyes gyártók nem szokványos kivonási módszereket alkalmaznak, amelyek során más aromás anyagokat, vegyszereket vagy hordozófolyadékokat is hozzáadnak, ezek pedig egészségre károsak lehetnek.

A javaslat, hogy alaposan tájékozódjon, és ne döntsön kizárólag a gyártó ígéretei vagy a „kedvező ár” alapján. Mindig tanulmányozza a vásárlói véleményeket és a független laboratóriumi teszteket (amennyiben rendelkezésre állnak), hogy megbizonyosodjon a kivonat tisztaságáról és hitelességéről.

Miután sikerült beszereznie egy kiváló minőségű kariofillén-kivonatot, kezdje kis adaggal, hogy megbizonyosodjon arról, nem fog kiváltani nem kívánt reakciókat. Ha biztos benne, hogy nem tapasztal negatív hatásokat, fokozatosan növelheti az adagot, amíg el nem éri a javasolt napi beviteli mennyiséget.

Hol vásárolhatunk kariofillént?

A kariofillén a kannabisz egyik leggyakoribb terpénje, amely elérhető a mai piacon. Ezt az anyagot szinte minden jelentősebb forgalmazónál megtaláljuk. A kannabisz eredetű terpének koncentrált formában is elérhetők, ám a növényi marihuána virágaiból is kinyerhetők.

Mik azok a terpének?

A terpének olyan vegyületek, amelyek sokféle növényben megtalálhatók, és azok illatáért felelősek. Ezek közül sok aromás anyag megtalálható a kannabiszban, de előfordulnak aromás fűszernövényekben is, például a mentában, a kakukkfűben, a fenyőben vagy a rozmaringban.

Ezek az anyagok felelnek bizonyos növények illatáért és ízéért. Az illat (más néven aroma) a táplálék ízlelésének körülbelül 80%-áért felelős. A terpének tehát jelentős szerepet játszanak abban, hogyan érzékeljük a különféle kannabisz-alapú élelmiszerek ízét.

A kannabisz termékek esetében két fő terpéntípus különböztethető meg. Ezeket a típusokat a terpének eredete alapján határozzák meg.

1. Kannabiszból származó terpének

A kannabiszból származó terpének olyan vegyületek, amelyek elsősorban a kannabisz- és marihuánavirágokbantalálhatók meg. Ezek adják az egyes fajták jellegzetes illatát és ízét. Ha egy termék címkéjén az szerepel, hogy „kannabiszból származó terpént tartalmaz” vagy egyszerűen csak „CDT”, az azt jelzi, hogy az illatanyagok közvetlenül a kannabiszból vagy a marihuánából származnak.

Egyes fajták, például egyes Haze-változatok, magas limonén-tartalommal rendelkeznek. A limonén adja a Lemon Haze fajta citrusos illatát és ízét.

Megint más fajták, például a Cheese vagy más, erősen indica-domináns típusok, jelentős mennyiségű oktánsavat tartalmaznak, amely így „sajtos” és pézsmás aromáért felelős.

Noha a "kannabiszból származó terpének" kifejezés ezen anyagok leírására szolgál, ez nem jelenti azt, hogy azok kizárólag a kannabiszban találhatók meg.

2. Növényi eredetű terpének

A legtöbb terpén, amely a kannabiszban megtalálható, más növényekben is előfordul.

Például a pinen - egy terpén, amely a kannabiszban is jelen van, és a fenyős, erdős aromáért felel - megtalálható a fenyőtűkben, a borókában, a bazsalikomban, a kaporban és más aromás növényekben is.

Bár ugyanazok a terpének a természetben előfordulhatnak mind a kannabiszban, mind más növényekben, a nem kannabisz eredetű terpének bármilyen forrásból származhatnak (a kannabisz és marihuána kivételével). Ha egy terméken az áll, hogy „növényi forrásból származó terpének”, az általában azt jelenti, hogy az illatanyagokat más növényekből nyerték ki.

Nincs különbség egy adott kannabiszban előállított terpén és az ugyanazon terpén más növényekből származó változata között. Ám léteznek különböző izomerei ugyanazon terpénnek - például alfa- és béta-bisabolol.

Összegzés: érdemes használni a kariofillént?

Érdemes megfontolni, hogy milyen célra szeretnénk a terpént alkalmazni, és hogy kínál-e olyan előnyöket, amelyek segíthetnek nekünk az adott helyzetben. Noha jelenleg kevés tanulmány áll rendelkezésre a terpénekről, számos bizonyíték utal arra, hogy megfelelő módon többféle előnnyel járhat a felhasználó számára.

Ezt a terpént leggyakrabban Full Spectrum (teljes spektrumú) CBD-olaj fogyasztása során juttathatjuk a szervezetünkbe, amely nemcsak kannabinoidokat, hanem a növényből származó terpénekeket is tartalmaz. Azonban a piacon általában nem lehet a termékeket a terpénprofil alapján szűrni - sajnos még a virágok esetében sem. Ennek oka, hogy a terpén-tartalomra vonatkozó laboratóriumi tesztek nagyon költségesek, így sok termesztő számára nem éri meg az efféle befektetés.

A CB2-receptorokkal való specifikus kölcsönhatása miatt  a kariofillén valóban egyedülálló és különösen ígéretes lehet azok számára, akik gyulladáscsökkentő hatást keresnek.

Ha valaki kariofillén-beszállítót keres, mindenképp végezzen alapos kutatást, és olyan céget válasszon, amely kiváló háttérrel, jó hírnévvel és átlátható információkkal rendelkezik termékei összetételéről.

Ahogy minden terpén vagy kannabinoid esetében, itt is fontos, hogy először próbáljuk ki egy kisebb minta segítségével, hogyan reagál rá a szervezetünk. Amint megbizonyosodunk róla, hogy nem tapasztalunk negatív hatásokat, fokozatosan növelhetjük a bevitt mennyiséget.