🌻Itt a nyár! Tekintse meg az aktuális kiárusításunk kedvezményeit!🌸

Hogyan készítsünk kannabiszos vajat, más néven cannabuttert?

Mi a Cannabutter, vagyis a kannabiszos vaj?

A kannabiszos vaj, angolul Cannabutter, a legegyszerűbb módja annak, hogy kannabisz-tartalmú ehető terméket (ún. edibles-t) készítsünk. A vaj tökéletesen ideális alapanyag a kannabisszal való kombináláshoz, mivel jó ízű, és magas zsírtartalma révén kiválóan megköti a kannabinoidokat - elsősorban a THC-t és a CBD-t. Emellett azért fontos megjegyezni azt is, hogy ugyanilyen jól használható hordozóanyag a kókuszolaj, olívaolaj vagy bármilyen más növényi olaj is.

A vajkészítés folyamata lényegében a kannabisz hosszabb ideig történő áztatásán alapul, ami akár több órát is igénybe vehet. Mégis, az általunk lentebb közölt recept rendkívül egyszerű, így akár a kezdők is könnyedén el tudják készíteni a házi Cannabuttert, vagyis kannabiszos vajat.

A kannabisz-tartalmú ételek esetében mindig csak kis mennyiséget szabad elfogyasztani, majd legalább 45-60 percet várni a hatás megjelenéséig. Csak akkor fogyasszunk többet, ha erősebb hatást szeretnénk elérni. Ne feledjük azonban, hogy a házi kannabiszos ételek adagolása nehézkes, ezért a fogyasztásuk nem ajánlott. Így cikkünk kizárólag ismertető jellegű célt szolgál!

Hogyan használható a kannabiszos vaj ételek készítéséhez?

Miután a kannabisz megfelelően kiázott a vajban, az ilyen vaj bármilyen sütemény, édesség, pékáru stb. készítésére felhasználható, vagy egyszerűen kenyérre is kenhető. A legtöbben ezt a fajta vajat kekszek, ún. „cookies” vagy édes sütemények elkészítésére alkalmazzák. A marihuánás vaj másik gyakori felhasználási módja, hogy különféle folyadékokhoz - például kannabisz teához vagy az indiai eredetű, Bhang elnevezésű italhoz - adják. A vajjal kiegészített kannabiszos tea nagyobb hatóanyag-tartalommal és intenzívebb hatással rendelkezik, illetve az íze is eltérő, jobban fogyasztható lesz.

A receptek esetében a Cannabutter, vagyis kannabiszos vaj teljes egészében alkalmazható a hagyományos vaj helyettesítésére, de a mérsékeltebb hatás érdekében elegendő lehet a fele mennyiség is belőle.

A kannabiszos vaj elkészítése előtt dekarboxileálni kell a marihuánát. Ez a folyamat alakítja át a THCA-t THC-vé, így aktiválva a kannabisz pszichoaktív tulajdonságait.

A dekarboxileálás melegítéssel történik. A kannabisz hagyományos, például dohányzással (kizárólag az ezt a tevékenységet engedélyező országokban) történő fogyasztása során az ehhez szükséges hőhatás automatikusan létrejön a tűz révén. Viszont vajkészítés előtt szükséges alacsony hőmérsékleten felmelegíteni a kannabiszt, majd ezt követően lehet hozzáadni különféle ételekhez vagy italokhoz - olvassa el a blogunkon található ízletes kannabisztea-receptet is.

Hogyan készítsünk kannabiszos vajat?

A kannabisz vaj elkészítése könnyű, csupán egy kis türelemre, időre és néhány alapanyagra van szükség hozzá. Fontos szem előtt tartani, hogy a vaj könnyen odaéghet, ezért a főzési folyamatot végig figyelemmel kell kísérni, és nem szabad magára hagyni a vajat.

Eszközök a Cannabutter, tehát a kannabuszos vaj elkészítéséhez: 

  • sütőpapír
  • sütő
  • serpenyő vagy lábas
  • pamutszövet (szűréshez)
  • tárolóedény a kész vaj számára
  • grinder (daráló a marihuánára)

További hozzávalók:

  • 1 csomag vaj
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre finomra őrölt, dekarboxileált kannabisz

A javasolt arány a kannabisz és a vaj között 1:1. Ha enyhébb hatást szeretnénk, kevesebb kannabiszt használjunk.

Recept kannabisz vajra - Cannabutter-ra

A kannabiszos vaj elkészítésének első lépése magának a marihuánának a dekarboxileálása. A dekarboxileálás egy sütő segítségével végezhetjük el a legegyszerűbben. Melegítsük elő a sütőt 105 °C-ra. A finomra őrölt kannabiszt egyenletesen osszuk el a sütőpapírral bélelt tepsin, majd helyezzük a sütőbe 30-45 percre. Ezt követően a kannabisz már teljes egészében készen áll a vajkészítésre, de akár más kannabiszos élelmiszer előállítására is.

Most olvasszuk fel a vajat. Tegyünk egy edényben 1 bögre vajat és 1 bögre vizet, majd alacsony lángon kezdjük el melegíteni. A felolvadt keverékhez adjuk hozzá a dekarboxileált, finomra őrölt kannabiszt. A keveréket tartsuk 70-90 °C közötti hőmérsékleten. Ne lépjük túl az ajánlott hőfokot, mert az károsíthatja a hatóanyagokat. Hagyjuk, hogy a keverék 2-3 órán át lassan főjön és ázzon, ám ügyeljünk arra, hogy a vaj és a marihuána keveréke ne forrjon fel!

Az így elkészült kannabiszos keveréket szűrjük le egy pamutszövet segítségével. A szövetanyagot helyezzük egy szűrőbe, majd öntsük át rajta a forró keveréket. Ezt követően a növényi maradványokat kidobhatjuk, mivel azok nem tartalmaznak jelentős mennyiségű hatóanyagot vagy illatos terpént. A visszahűlt vajat tegyük hűtőszekrénybe, ideális esetben egy éjszakára, de legalább néhány órára. Ha a tárolóedény alján víz gyűlik össze, egy késsel válasszuk el a megdermedt vajat, és öntsük le a vizet.

Házi körülmények között a kannabiszos vaj adagolása nehézkes, mivel a felhasznált marihuána hatóanyag-tartalma nem ismerhető pontosan. A kapott eredményt ráadásul befolyásolja a hőkezelés és az áztatási idő is. Ha szeretnénk felmérni, mennyire lett erős a végterrmék, fogyasszuk óvatosan! Kezdjük negyed teáskanálnyi mennyiséggel, és várjunk egy órát, hogy megfigyeljük, hogyan hat ránk. Ezt követően - a kívánt hatásnak megfelelően - növelhetjük vagy csökkenthetjük az adagot.

Hogyan készítsünk gyengébb kannabiszos vajat pszichoaktív hatások nélkül?

Ha valaki kannabiszból készült vajat készítene, ám kizárólag annak lehetséges gyógyhatásai miatt, és szeretné elkerülni a pszichoaktív, ún. "betépett" hatást, amit főként a THC és a THCa okoznak, akkor két lehetősége van. Egyrészt teljes mértékben elhagyhatja a dekarboxileálást, másrészt használhat olyan CBD-tartalmú kannabisz virágokat, amelyekben magas a kannabinoid- és terpéntartalom, mégsem okoznak tudatmódosító hatást.

A kannabisz és vaj aránya - hogyan készítsünk erősebb hatású kannabiszos vajat?

Cannabutter készítése során a javasolt arány 1:1 a vaj és a kannabisz viszonylata tekintetében - lásd a fentebb szereplő receptet.

Ha valaki úgy érzi, hogy a vaj túl erős lett, ezért enyhébb hatást szeretne elérni, a recept elkészítése során kombinálhatja a kannabiszos vajat hagyományos vajjal. Például, ha egy recept 1/2 bögre vajat ír elő, akkor használhat 1/4 bögre kannabiszos vajat és 1/4 bögre normál vajat - az arány persze tetszés szerint változtatható.

Amennyiben a vaj túl erős lett, legközelebb használjunk csak 1/2 bögre őrölt kannabiszt.

Ha viszont túl gyengének találjuk az adagot, akkor a következő elkészítés során használhatunk akár 2 bögre finomra őrölt marihuána virágot is.

Ha egy már elkészült kannabiszos vaj hatását szeretnénk fokozni, arra csupán egyetlen módunk van: növeljük a bevitt mennyiséget, azaz fogyasszunk több olyan élelmiszert, amely kannabiszos vajat tartalmaz.