Hogyan befolyásolja a vaporizálás hőmérséklete a marihuána hatásait?
Sok kannabisz fogyasztó véli úgy, hogy a marihuána hatásait, azaz az általa kiváltott “betépett“ élményt elsősorban a választott fajta határozza meg. Bár ez részben igaz, és a kiválasztott kannabisz fajtának valóban nagy szerepe van a kannabisz által megtapasztalt hatásokban, legalább ennyire fontos tényezők a párologtatás hőmérséklete vagy a kannabisz fogyasztásának módja.
Képzelje! A megfelelő hőmérséklet beállításával Ön is képes szabályozni a hatások, vagyis a “betépés“ erejét és intenzitását. Legyen szó bármilyen kannabiszról (például legális orvosi marihuánáról, CBD-kannabiszról vagy másról), az adott növények virágzata mindig tartalmaz más értékes anyagokat is a THC-n és a CBD-n kívül. E két leggyakoribb kannabinoid mellett a növényekben például illatos terpének, flavonoidok, valamint további kannabinoidok, növényi színezékek és különféle növényi lipidek, illetve zsírok is jelen vannak.
Mindegyik vegyületnek megvan a maga úgynevezett "sweet spot"-ja, vagyis az a hőfoka, amelyen párologni kezd. Az adott forrásponton túl az összes kannabinoidnak és terpénnek sajátos, egyedi hatásai is vannak. Most nézzük meg, hogyan befolyásolható a vaporizálás hőmérsékletének beállításával a marihuánából származó hatások ereje és minősége.
Melyik a megfelelő hőmérséklet a kannabisz vaporizálásához?
Most egy pillanatra tekintsünk úgy a hőmérsékletre, mint a marihuána hatásait leginkább befolyásoló tényezőre. Például a CBD-ben gazdag kannabisz fajtákat legalább 180°C-ra kell hevíteni a legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. Ugyanis ezen a hőmérsékleten kezd el párologni a kannabidiol (CBD). Ráadásul ez a hőfok elegendő a legtöbb terpén és más, egészségre jótékony anyag felszabadulásához is. Vannak azonban olyan kannabinoidok (mint például a THC-V), amelyek egyes beszámolók szerint csak 200°C és 220°C között párolognak el. Fontos tudni továbbá, hogy magasabb hőmérsékleten néhány terpén íze már nem annyira kellemes, így előfordulhat, hogy a kannabisz ízélménye eltér az alacsonyabb hőfokon megszokottól.
Szögezzük le: sajnos nem létezik egyetlen, mindenki számára tökéletes vaporizálási hőmérséklet! Azonban a különböző beállításoknak hála könnyedén érhetünk el eltérő hatásokat. Az alacsonyabb hőfokok kevésbé intenzívek, nem irritálják a torkot és gazdagabb ízélményt nyújtanak, míg a magasabb hőmérsékletek ízben ugyan a hagyományos dohányzáshoz közelítenek, ám a hatásaik erősebbek és tovább tartanak. Nagy általánosságban a következő három tartomány valamelyike jelölhető meg ideális vaporizálási, azaz párologtatási hőmérsékletként.
1)155°C és 180°C között - enyhe hatás, nagyon jó és tartós íz. Remek kiegészítő a mindennapi tevékenységekhez.
Természetesen néha van idő a teljes kikapcsolódásra és - ahogy mondani szokás - a valódi „elszállásra”, ám van, amikor fontos feladataink akadnak vagy el kell végeznünk bizonyos halaszthatatlanmunkákat. Ezért célszerű nem teljesen marihuána hatása alatt állni, és inkább alacsonyabb hőmérsékletet választani. Ráadásul egyes jelentések szerint az alacsony hőmérséklet elősegíti a koncentrációt és támogatja a kreatív gondolkodást.
2) 180°C – 200°C - közepesen erős hatás, remek íz kb. a szeánsz feléig. Kiváló választás relaxációhoz, a tapasztalt felhasználók különösebb fennakadás nélkül képesek tevékenykedni.
Ez egy remek kompromisszum minden felhasználó számára. Egyesek enyhén élesebb érzékekkel rendelkeznek, mások kommunikatívabbak és aktívabbak lehetnek. Persze a teljes összkép más tényezőktől is függ, például a választott kannabisz fajtától.
3) 200 °C és 230 °C között - a legintenzívebb hatások, az íz csak a vaporizálás első néhány percében élvezhető. A terpének gyorsan elpárolognak.
Ebben a hőmérséklet-tartományban a hatások nagyon erősek, egyesek számára hasonlóak a hagyományos üvegbongból történő dohányzás vagy a jointszívás hatásaihoz. Az ilyen hőmérsékleteken történő vaporizálás mély relaxációhoz alkalmas, segíthet az álmatlanság leküzdésében, esetleg erős eufóriát okozhat. A hatás természetesen nagymértékben függ a vaporizátorba helyezett kannabisz fajtájától.
Mit jelent ez az orvosi marihuánát használók számára?
Mint minden növényi anyag esetében, a kannabisznál is érdemes kísérletezni az egyes hőmérsékleti tartományokkal, hogy mindenki megtalálja a számára vagy az adott helyzetnek leginkább megfelelő beállítást. Ha a kívánt hatások eléréséhez elegendő az alacsonyabb vagy közepes hőfok, valószínűleg nem lesz szükség a magasabb hőmérsékleten történő vaporizálásra. Ne feledje azonban, hogy a már elpárologtatott kannabiszban valószínűleg maradnak még hatóanyagok (terpének), így a kiszáradt növény később felhasználható például krémekbe vagy kenőcsökbe.
Amennyiben az összes hatóanyagot maradéktalanul ki szeretné nyerni, ne riadjon vissza a kannabisz magas hőmérsékleten történő vaporizálásától sem. Az ízélmény megőrzése érdekében kezdhetjük a vaporizálást alacsonyabb hőmérsékleten, majd néhány perc elteltével fokozatosan emelhetjük azt. Ezzel a módszerrel kiváló kompromisszum köthető az íz és a hatékonyság között.
Ha nem szeretne kannabiszt dohányozni (amely tevékenység ráadásul nem engedélyezett Magyarországon), mindenképpen fontolja meg egy minőségi, állítható hőmérséklettel rendelkező vaporizátor, vagyis párologtató készülék beszerzését. Egy ilyen eszköz lehet asztali vagy akár hordozható, sőt zsebben is elférő változat. A legfontosabb, hogy mindig megbízható, ellenőrzött forrásból szerezze be.