Minden készleten!

Hogyan befolyásolja a pH a kendernövényeket

A kendertermesztés világában a pH mindent befolyásol, és rá is minden hatással van. Valójában a növénytermesztés egész folyamata a pH-érték kiegyensúlyozásáról szól. Olvasson tovább a pH részletes áttekintésének érdekében, annak a minőségi kendernövények termesztésével való összefüggésében.

Bár a téma elsőre bonyolultnak tűnhet, a talaj pH-értékének megértése kulcsfontosságú az egészséges kendernövények termesztéséhez. Ebben a cikkben felvázolunk mindent, amit erről a témáról tudnia érdemes, valamint arról is, hogyan kell megfelelően beállítani a pH-t a kender termesztése során.

Tartalom:

  1. Mit jelent a talaj pH-értéke?
  2. Miért fontos a pH a kender termesztésénél?
    • Az ideális pH-érték fenntartásának előnyei
    • A pH-egyensúlyhiány problémája
    • A tápanyagblokkolás megértése és megelőzése
  3. A legjobb pH-érték a kender termesztéséhez
    • A talaj pH-tartománya: 6,0 - 7,0
    • Váltson biotermesztésre, és felejtse el a pH mérését
    • pH-tartomány hidroponikus és talaj nélküli termesztés esetén: 5,5 - 6,5
  4. Hogyan teszteljük a talaj pH-értékét?
    • A kender és a pH - kérdések és válaszok
  5. A pH mérése tesztkészlet segítségével
  6. A pH mérése digitális pH-mérővel
  7. Hogyan állítsuk be a pH-t kendertermesztésnél?
    • Hogyan lehet csökkenteni a pH-t?
    • Hogyan növelhetjük a pH-t?
    • A pH csökkentésének vagy növelésének alternatív módjai a kendertermesztés során
  8. Hogyan állítsuk be a pH-t a kender számára (talajban és hidroponikában)?
  9. A kender és a pH - zárószó

Mit jelent a talaj pH-értéke?

A pH a savasság vagy lúgosság mérőszáma. A pH-érték skálája 1-től 14-ig terjed, a 7-es szint a semlegességet jelzi (ez a tiszta víz pH-értéke). Ha a pH-érték 7 alatt található, az anyag savasnak minősül (itt gondoljunk az ecetre vagy a citromlére). Ha 7-nél magasabb, az anyag lúgos. Ilyenek például a szappanok, fehérítők vagy az ammónia.

Tudományos értelemben a pH-érték a hidrogénionok koncentrációjával függ össze, például a növényeknek adott vízben. A pH-skála logaritmikus, 10-es bázisú, ami azt jelenti, hogy a 6-os pH-értékkel rendelkező víz 10-szer savasabb, mint a 7-es pH-értékű víz.

Az alábbiakban különféle hétköznapi anyagok alap pH-értékeit mutatjuk be:

1.0 - autóakkumulátor sava

2,0 - citromlé és ecet

3,0 - narancslé és szénsavas italok

4,0 - paradicsomlé

5,0 - feketekávé és banán

6,0 - vizelet és tej

7,0 - tiszta forrásvíz (nem érvényes a csapvízre vagy a palackozott vízre, mivel ezek pH-értéke nagymértékben eltérhet)

8,0 - tengervíz és tojás

9,0 - szódabikarbóna

10,0 - magnéziumos tej és pl. az USA Utah állambeli Nagy sós-tó vize

Most már tudja, mi a pH. Mégis pontosan hogyan befolyásolja a termesztői táptalaj pH-értéke a növények növekedését és egészségét?

Köztudott, hogy minden növénynek szüksége van tápanyagokra az egészséges növekedéshez, leginkább makrotápanyagok (nitrogén, foszfor és kálium), valamint mikrotápanyagok és ásványi anyagok, köztük kalcium, magnézium, vas, réz és sok más formájában. Ha a növények nem jutnak hozzá ezekhez a tápanyagokhoz, az tápanyaghiányhoz és egyéb súlyos egészségügyi problémákhoz vezet.

A kendernövények esetében konkrét probléma, hogy csak egy szűk pH-tartományon belül képesek felvenni a tápanyagokat, amely talajban termesztve 6 és 7 között mozog. Ha a pH ennél alacsonyabb vagy magasabb, a növény nem képes tápanyagokat felvenni, még akkor sem, ha azok egyébként jelen vannak a táptalajban. Ezt a jelenséget nevezzük tápanyagblokkolásnak.

Azokon a helyeken, ahol a kendernövények jól fejlődnek a természetben, a talaj általában enyhén savas, ezért, értelemszerűen, az otthoni körülmények között termesztett növények is ezt a környezetet kedvelik. Azonban a kender termesztésének módja is szerepet játszik a növények számára optimális pH-szintben. A hidroponikus rendszerben vagy talaj nélkül termesztett kendernek alacsonyabb pH-ra van szüksége, mint a talajban termesztettnek.

Az ideális pH-érték fenntartásának előnyei

A növények pH-értékének való gondoskodásából és fenntartásából származó előnyök teljesen egyértelműek: egészségesebb növényei lesznek, amelyek jobban fejlődnek, és ennek következtében jobb termést fognak hozni. Emellett biztos lehet benne, hogy a növények trágyázására fordított idő és pénz meg fog térülni.

A termesztőközeg pH-értékének rendszeres ellenőrzésével biztosíthatja, hogy a kendernövények képesek legyenek felvenni az összes tápanyagot, amivel ellátja őket. A pH-egyenlőtlenségeket is idejekorán észlelheti, így minimálisra csökkentheti a tápanyaghiány kockázatát a termesztési időszak későbbi szakaszában (erről bővebben lentebb foglalkozunk majd).

A pH-egyensúlyhiány problémája

A pH-egyenlőtlenség az egyik leggyakoribb oka a kendernövények tápanyaghiányának. Amint azt korábban már említettük, ezek a növények csak a pH-értékek egy szűk tartományában képesek felvenni az egyes tápanyagokat. Ha a termesztői táptalaj pH-értéke ezen ideális tartomány alá vagy fölé kerül, a növények nem lesznek képesek magukhoz venni a trágyában lévő tápanyagokat, így tápanyaghiány tünetei jelenhetnek meg rajtuk.

A tápanyagblokkolás megértése és megelőzése

Tápanyagblokkolás (elvétve "tápanyagzárlatnak" is nevezik) akkor fordul elő, amikor a kender nem tudja felvenni a tápanyagokat a talajból vagy a tápanyagellátáshoz használt trágyából. A tápanyagblokkolás egyik fő oka a pH egyensúlyának hiánya. Emellett okozhatják a gyökérzóna közelében felhalmozódott nagy mennyiségű sók is, ami az ásványi műtrágyákkal történő "etetés" eredménye (ezek általában nagyobb mennyiségben tartalmazzák az ilyen sókat).

A legjobb pH-érték a kender termesztéséhez

Már többször említettük, de leírjuk ismét: a kendertermesztéshez leginkább ideális pH-érték egy eléggé szűk zónában mozog. Van egyáltalán olyan optimális tartomány ebben a sávban, amelyet célszerű megcélozni? Vajon változik ez az érték a termesztési módszer függvényében? Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit részletesebben.

A talaj pH-tartománya: 6,0 - 7,0

Ha talajban termeszt, a gyökérzóna számára az optimális pH-érték 6,0 és 7,0 között található. Ezen a tartományon belül azonban nincs konkrétan meghatározott szám, amely a legjobb lenne. Ehelyett célszerű némi természetes ingadozással számolni ezen a zónán belül, hogy elősegítsük a növények optimális tápanyagfelvételét.

Ezért próbáljon ki minden alkalommal kissé eltérő értékeket. Például az egyik öntözéskor állítsa a pH-értéket 6,2-re, a következő öntözéskor pedig 6,6-ra. Amíg 6,0 és 7,0 közötti tartományban marad, nem lesz probléma. A talaj némileg rugalmas, ha pH-egyenlőtlenségekről van szó, de ennek is megvannak a maga határai.

Ha tisztán organikus módon termeszt, és emiatt nem ad a termesztőközeghez ásványi tápanyagokat, a pH-érték sokkal kevésbé lesz probléma. Ha szerves anyagot tartalmazó, módosított vagy komposztált talajt használ, a benne lévő mikroorganizmusok elérhetővé teszik a tápanyagokat a gyökerek számára. A legtöbb termesztőnek azonban, aki hagyományos virágkeveréket és ásványi tápanyagokat használ, ténylegesen figyelemmel kell kísérnie az optimális pH-érték alakulását.

Váltson biotermesztésre, és felejtse el a pH mérését

Mi nagy támogatói vagyunk az organikus kendertermesztésnek, nemcsak azért, mert sokkal jobb eredményeket lehet elérni vele, hanem azért is, mert megszabadítja a termesztőket néhány problémától, különösen a pH-érték tekintetében.

Bár a kémiai tápanyagok használata némileg egyszerűbbnek tűnhet, valójában időbe telhet, amíg elsajátítjuk a kendernövények megfelelő trágyázási folyamatát a mesterséges ásványi műtrágyák segítségével. Egyszerűbben fogalmazva, ez bizony kellő gyakorlatot igényel.

A szerves tápanyagok természetesen elősegítik a növények egészségét azáltal, hogy ösztönzik az egészséges mikrobiális élet fejlődését a táptalajban. Az olyan természetes trágyák, mint a komposzt, a vermikomposzt vagy a csontliszt használata kedvező környezetet teremt az egészséges baktériumok és gombák számára, amelyek fenntartják az optimális talajviszonyokat. Ezért ebben az esetben általában nem szükséges a talaj pH-értékét olyan szorosan figyelni, mint a mesterséges műtrágyákkal történő termesztés esetében.

pH-tartomány hidroponikus és talaj nélküli termesztés esetén: 5,5 - 6,5

A hidroponikus és a talaj nélküli termesztés - a pH tekintetében - különbözik. Ha talaj nélkül termesztünk, például kókuszdióban, a gyökérzónában az optimális pH-értéknek valamivel alacsonyabbnak kell lennie, mint a talajban - 5,5 és 6,5 között. Ugyanez vonatkozik az összes hidroponikus módszerre is.

Ezeknél a módszereknél ugyanolyan fontos, hogy a pH-szint egy elfogadható tartományon belül ingadozzon a tápanyagfelvétel elősegítése érdekében. A hidroponikus rendszerben például a kalcium és a magnézium elsősorban 6 feletti pH-értéknél szívódik fel, míg más tápanyagok, mint a mangán, a kissé alacsonyabb pH-t kedvelik.

A leírtaktól függetlenül ez itt nem igazán jelent problémát, mivel a hidroponikus rendszerekben a pH-szint természetesen minden egyes "etetéssel" némileg változik. Csak akkor szükséges korrigálást végeznie, ha a pH-érték meghaladja az optimális 5,5-6,5 közötti tartományt.

Ha kókuszdióban, perlitben vagy hidroponikus rendszerben termesztünk, a tápanyagokat közvetlenül a gyökérzónába juttatjuk a vízzel, ami azt jelenti, hogy a pH-érték nagymértékű ingadozásai nagyobb kockázatot jelentenek, mint a talajban. A hidroponikus és talaj nélküli termesztésnél használt inert közegek csak a vizet tartják meg és támogatják a gyökereket. Közvetlenül azonban nem táplálják a növényeket. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy a tápanyagok adagolásakor ne terheljük túl a kendernövényeket.

Hogyan teszteljük a talaj pH-értékét?

A pH-érték ellenőrzése azt is jelenti, hogy a vizet vagy a tápoldatot tesztelnünk kell, és ennek megfelelően beállítani. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az.

A pH-érték vizsgálatához használhat digitális pH-mérőt vagy pH-mérőkészletet. A vélemények megoszlanak arról, hogy melyik módszer a "legjobb". Egyes termesztők a digitális pH-mérőket részesítik előnyben, mert pontosak és könnyen leolvashatók, míg mások a kézi tesztkészleteket kedvelik, mert nagyon egyszerűek és nem igényelnek kalibrálást. Próbálja ki mindkét lehetőséget, és nézze meg, melyik a legmegfelelőbb az Ön számára.

A kender és a pH - kérdések és válaszok

Beszéljünk most a kenderrel és a pH-val kapcsolatos leggyakoribb kérdésekről. Nyugodtan kövesse ezeket a tippeket, ha a termesztés során problémákkal találkozik a pH-t illetően.

A tápanyag hozzáadása előtt vagy utána kell tesztelnem a műtrágya pH-értékét?

Mindig mérje meg a pH-t a tápanyagok vagy adalékanyagok hozzáadása után, mivel ezek az anyagok a víz pH-értékét is megváltoztatják. A tápoldat összekeverése után használjon pH-mérőt vagy készletet a pH-érték méréséhez. Ha hidroponikusan termeszt, néhány perccel a tápanyagok hozzáadása után vizsgáljon meg egy mintát a víztartályból.

Ellenőriznem kell a termesztőtartályból kijövő folyadék pH-értékét, miután megtrágyáztam a kendernövényeket?

Igen! Mindenképpen vizsgálja meg ennek a folyadéknak a pH-értékét, mivel ez pontosabb képet nyújt a tápközeg pH-értékéről.

Szükséges a pontos pH-szint fenntartása?

Ne hagyja magát kizökkenteni, ha a tápanyagok szintje kissé a fentebb felsorolt optimális számok alatt vagy felett van. Csak a nagyobb pH-ingadozásokra reagáljon, amelyek gátolhatják a növények tápanyagfelvételi képességét.

A pH-érték mérése tesztkészlet segítségével

A pH-mérő készletek általában egy kémcsövet, egy fiola tesztoldatot és egy színes pH-táblázatot tartalmaznak. A talaj pH-értékének vizsgálata ezekkel a készletekkel nagyon egyszerű:

  1. Készítse el a műtrágyát a szokásos módon, és óvatosan keverje össze. Vigyázzon, hogy ne levegőztesse át túlságosan, mert ez torzíthatja a kapott pH-értéket.
  2. Töltse meg a kémcsövet félig műtrágyával, és adjon hozzá 3 csepp tesztoldatot.
  3. Óvatosan rázza meg a csövet, hogy a tesztoldat jól összekeveredjen a műtrágyával.
  4. A színskála segítségével olvassa le a műtrágya pH-értékét, és szükség esetén használjon pH-emelő/csökkentő szereket az ideális pH-érték beállításához.
  5. Ismételje meg ezt az eljárást a tartályból kicsöpögő folyadékkal. Ha ennek a folyadéknak a pH-értéke jelentősen alacsonyabb vagy magasabb, mint a műtrágyáé, és a "veszélyes" zónában van (5 alatt vagy 7 felett), akkor szükség lehet a talaj pH-értékének módosítására.

A pH mérése digitális pH-mérővel

A pH mérése digitális pH-mérővel nem is lehetne egyszerűbb. Miután a mérőműszert kalibrálta, egyszerűen helyezze a műtrágyába vagy a kicsöpögő folyadékba, hogy pontos képet kapjon kertje pH-értékéről.

Hogyan állítsuk be a pH-t kendertermesztésnél?

Ha a műtrágya, a talaj vagy a víz pH-értéke messze van az optimális tartománytól, akkor a lehető leggyorsabban be kell állítani. Ezt a "pH fel" és "pH le" típusú termékekkel teheti meg, amiket bármelyik termesztési boltban beszerezhet. Ha a pH túl magas, akkor "pH le" terméket szükséges adagolnia, és fordítva.

Hogyan lehet csökkenteni a pH-t?

A legtöbb csapvíz lúgossága miatt általában inkább csökkenteni kell a pH-t, mint emelni. Ehhez adjon egy kis mennyiségű pH-csökkentő - "pH le" - oldatot (sokféle márka van a piacon) akár a vízhez, akár a tápoldathoz, keverje meg, majd vizsgálja meg újra a pH-értéket. Egészen addig ismételje ezt a folyamatot, amíg a pH a megfelelő szintre nem csökken.

Hogyan növelhetjük a pH-t?

A víz vagy tápoldat pH-értékének emelése ugyanúgy történik, mint a csökkentése. Egyszerűen adjon kis mennyiségű pH-növelő - "pH le" - anyagot a tápoldathoz vagy a vízhez, amíg a pH-érték nem emelkedik a megfelelő szintre.

A pH csökkentésének vagy növelésének alternatív módjai a kendertermesztés során

A talajjavítók használata mellett különböző természetes eredetű anyagokkal is csökkentheti vagy növelheti a talaj pH-értékét. A trágya, a komposzt, a vermikomposzt, a komposztteák, a fenyőtű és a faforgács szintén segítenek a talaj pH-értékének kíméletes csökkentésében.

Bár ezek az anyagok hosszabb idő alatt fejtik ki a hatásukat, de segítenek egészséges mikrobiális életet teremteni a kendernövények gyökerei körül. Ez pedig elősegíti az egészséges növekedést, és megvédi a növényeket a kórokozóktól és kártevőktől.

A citromlé és az ecet szintén nagyon hatékonyan képes csökkenti a pH-értéket. Ügyeljen arra, hogy vízzel hígítsa őket, elkerülve a pH túlságos csökkentését vagy a növények gyökereinek károsodását.

A talaj pH-értékének emelésére leggyakrabban használt természetes anyagok a mész vagy mészkő, amely por, granulátum vagy hidrát formájában kapható. Alternatívaként fahamu használatát javasoljuk, amely segít a pH fokozatos emelésében, miközben káliumot, kalciumot és más mikrotápanyagokat is juttat a talajba.

Hogyan állítsuk be a pH-t a kender számára (talajban és hidroponikában)?

Minden módosítás előtt kötelező jelleggel vizsgálja meg a talaj vagy a tartály pH-értékét.

  1. Ha a pH-érték túl magas (túl lúgos), akkor javasoljuk, hogy a kendernövények öntözésekor (ha talajban termeszti őket) adjon a vízhez egy kis citromlevet vagy ecetet. A legjobb eredmény érdekében hígítsa a citromlevet vagy ecetet legalább 5-10 részben vízzel, alkalmazza fokozatosan, és folytassa a pH-érték tesztelését, amíg az el nem éri a megfelelő a szintet. Ha hidroponikus rendszert használ, javasoljuk, hogy fokozatosan adjon kis mennyiségű pH-csökkentő szert (1-2 ml) a tartályhoz, amíg a pH értéke optimális nem lesz.
  2. Ha a pH túl alacsony (túl savas), azt ajánljuk, hogy a talaj pH-értékének emelésére folyékony szert (például dolomitmeszet) használjon. Ha gyors megoldásra van szüksége, megpróbálhatja szódabikarbóna vízhez való hozzáadásával is emelni a pH-t, de a legtöbb termesztő úgy találta, hogy az így elért eredmények csak rövid ideig tartanak, és végül mindig is a dolomitmészhez fordultak a stabilabb eredmények elérése érdekében. Hidroponikus rendszerben a pH-érték szabályozására természetes pH-emelő oldat használatát javasoljuk.

A kender és a pH - zárószó

A talaj vagy a hidroponikus tartály pH-értékének ellenőrzése és szabályozása az egészséges kendernövények termesztésének és a bőséges termésnek az egyik leglényegesebb kulcsa. Ezért soha ne feledkezzen meg a termesztésnek erről a fontos részéről, és mindig győződjön meg arról, hogy a termesztőközeg pH-szintje megfelelő.