👻Eljött Halloween ideje! Akár 50%-os kedvezmények 🎃

Egészséges gyökerek - kulcs az egészséges kenderhez

Egészséges gyökérzet nélkül a kenderje soha nem érheti el teljes potenciálját. Annak érdekében, hogy a kender a termesztése során gyönyörű tobozokkal (női virágfejekkel) teli termést hozhasson, tegyen meg mindent, ami a növényei gyökereinek egészségét szolgálja. Megtanítjuk Önnek, hogy ehhez pontosan mire van szüksége, valamint olyan eljárásokat mutatunk be, amelyekkel azonosítani és korrigálni tudja, valamint megelőzni a gyökér egészségét befolyásoló különféle problémákat.

A nagyszerű kender termesztésének kulcsa a növény egészséges gyökérzetének fenntartása.

Tartalom:

  1. Hogyan néznek ki az egészséges kendergyökerek?

  2. Hogyan tartsuk egészségesen a kender gyökereit?

    1. Oxigén

    2. Hőmérséklet

    3. Víz

    4. Tápanyagok

  3. A kender gyökérproblémáinak elhárítása

    1. Túl- vagy alulöntözés

    2. Árnyékszúnyogok

    3. Túlzott tápanyag-adagolás (tápanyagfogyasztás)

    4. Rothadás

    5. Sűrű gyökérlabda - Root-bound

    6. Gyenge gyökérszerkezet

    7. Meleg vagy hideg környezet

    8. Fusarium (gomba)

    9. Pythium (gomba)

    10. Elhalás

  4. Az egészséges környezet megteremtésének fontossága a kender gyökérterében

Bár a gyökerek nem láthatók, mégis ezek alkotják a növény szívét. Ezek a felelősek a növény növekedéséhez szükséges víz, tápanyag és oxigén beviteléért. Az egészséges gyökerek a kulcsa az egész növény egészségének és a jó minőségű termésnek.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan tarthatja jó állapotban a kender gyökereit, és hogyan előzheti meg a gyökérrel kapcsolatos olyan gyakori problémákat, mint például a rothadást, az elhalást, a túlöntözést és egyebeket.

1. Hogyan néznek ki az egészséges kendergyökerek?

Az egészséges kendergyökerek tejfehér színűek, és nincs sajátos szaguk. Ha cserépben termeszti őket, a gyökerek inkább csak a cserép környezetében növekedjenek, és ne tekeredjenek rá a cserép falára.

Ha látott már beteg gyökerű növényt, pontosan tudja, hogy a gyökereinek hogyan nem szabadna kinézniük: a barna elszíneződés, az erős szag és a növényeken lévő nyálka biztos jele a gyökérrothadásnak vagy más, gyökérrel kapcsolatos problémáknak.

2. Hogyan tartsuk egészségesen a kender gyökereit?

Minden növény (beleértve a kendert is) gyökerének 3 tényezőre van szüksége a növekedéshez: oxigénre, megfelelő hőmérsékletre és tápanyagra. A következő részben megtudhatja, hogyan adhat meg növényeinek mindent, amire szükségük van ahhoz, hogy egészséges és problémamentes gyökereket eresszenek.

1. Oxigén

A kezdő termesztők számára nagy meglepetést szokott okozni, hogy a növények a gyökereiken keresztül veszik fel az oxigént. Ez a folyamat kulcsfontosságú az ATP (adenozin-trifoszfát) képződésében, amely vegyület kémiai energiát szállít az egész növényben. Elegendő oxigén nélkül a növények nem képesek energiát szállítani a testükben, és lényegében éheznek.

Ha földet használ a termesztéshez, akkor a megfelelő öntözéssel elegendő oxigént biztosíthat a növénynek. Ha túlöntözi, azzal lényegében megfojtja, és a növényt fontos energiától fosztja meg, ez pedig kedvező feltételeket teremt a kórokozók kifejlődéséhez. Minden esetben azt javasoljuk, hogy az öntözések között hagyja teljesen kiszáradni a talajt. További tippjeink az oxigénfelvétel javítására a talajban történő termesztés során:

  • termesztés textil vagy intelligens cserepekben. A kerámia- vagy műanyag cserepekkel ellentétben ezek légáteresztő anyagokból készülnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a levegő a gyökér minden részébe jusson, ne csak a talaj felső rétegébe.

  • Adjon perlitet, vermikulitot vagy tőzegmohát a talajkeverékhez. Mindhárom összetevő könnyíti és szellőssé teszi a talajt, javítva ezzel a levegő áramlását a növény gyökereinél.

  • Használjon szerves összetevőkkel dúsított komposztot és talajt, hogy fokozza a hasznos gombák, baktériumok, rovarok és mikrobák növekedését. Ezek segítenek a talaj könnyítésében, és biztosítják az erős és egészséges gyökérzet kialakulását.

Ha hidroponiát használ, ügyelnie kell arra, hogy a növény gyökerei mindig oxigéndús vízben legyenek. A hidroponikus tartály oxigénellátásának egyik legelterjedtebb módja a levegőszivattyúk vagy kövek használata, amelyek folyamatosan levegővel dúsítják a vizet. Ez nemcsak élettel tölti meg a növényeket, hanem megvédi a vizet a rothadási folyamattól, és megakadályozza a kedvezőtlen kórokozók kifejlődését.

2. Hőmérséklet

A kender gyökereinek a 24 °C körüli hőmérséklet ideális, mindemellett az éjszaka folyamán lélegeznek és növekednek a legtöbbet. Ha talajban termeszti a növényt, van néhány tippünk a hőmérséklet állandó szinten tartásához:

  • az egészséges légmozgás biztosítása érdekében a helyiségben, ahol a növényeket termeszti, helyezzen el egy ventilátort a védőháló alá, hogy beszívja a levegőt, egy másikat pedig, hogy elszívja azt. Megfelelő légkeringés nélkül a helyiség túlmelegedhet, és megemelkedhet a hőmérséklet a növények gyökerei körül.

  • Folyamatosan mérje a hőmérsékletet abban a helyiségben, ahol a növényeket termeszti.

  • Ha a szabadban termeszti a CBD kendert, használhat vágott növényeket (pl. lóherét) vagy mulcsot és szénát, hogy befedje vele a talaj felső rétegét és ezzel megvédje a növény gyökereit. Ez különösen hasznos azokon a területeken, ahol különösen nagymértékű a hőmérséklet-csökkenés.

A hidroponikus termesztés során a víz hőmérsékletét 19 és 25 °C között kell tartani. Ezen a hőmérsékleten a víz oxigénszintje a legmagasabb, ami kedvező a jobb tápanyagfelvételre és a gyorsabb növekedésre nézve. A következő eljárások segítenek a tartály hőmérsékletének optimális szinten tartásában:

  • fesse fehérre a tartályt. A fehér szín visszaveri a fényt és a hőt, így a cserép hűvös marad.

  • Rendszeresen adagoljon jeget vagy hideg vizet a tartályba, hogy hűvös maradjon.

  • Fektessen be egy hűtőbe. Ugyan a hidroponikus hűtők drágák, a nagyobb hidroponikus rendszerek esetében ez a legmegbízhatóbb megoldás.

3. Víz

A gyökerek növekedése biztosítja a folyamatos víz- és tápanyagellátást. Ahogy a növény egyre erősebb gyökereket ereszt és növekszik, úgy kell biztosítani számára a megfelelő öntözést, hogy biztosítsa a folyamatos növekedését.

Azok számára, akik földet használnak, ez azt jelenti, hogy fokozatosan növelniük kell a víz mennyiségét és az öntözőterületet. Minden alkalommal, amikor öntözni fogja a növényeit, késztetést fog érezni arra, hogy ott is megöntözze őket, ahová a gyökereik nem érnek el. Ez segít a gyökereknek, hogy a cserép széle felé nőjenek, és több helyet és tápanyagot találjanak.

A hidroponikus rendszerek esetében nagy figyelmet kell fordítania arra, hogy a növények gyökerei kellőképpen víz alatt legyenek, és ne száradjanak ki, valamint hogy elegendő levegőhöz jussanak és lélegezni tudjanak.

4. Tápanyagok

Gyakran azt gondoljuk, hogy a tápanyagok a vegetatív növekedéshez és a virágzáshoz elengedhetetlenek csak, ám ugyanilyen fontosak a gyökerek egészséges fejlődéséhez is.

A foszfor és a kálium a gyökérfejlődés két legfontosabb összetevője, ezek segítik a már meglévő gyökerek megerősítését és az új gyökerek kifejlődését. A másik oldalon viszont a nitrogén biztosítja a zöld levelek növekedését. Ha azt veszi észre, hogy a növények sok levelet növesztenek, de a gyökerek fejlődése elmarad, akkor segíthet a trágya foszfortartalmának növelése.

Talajban történő termesztés esetén javasoljuk, hogy ültetés előtt adjon a talajhoz némi foszfort és káliumot. A csontliszt és a kőzetfoszfát például nagyszerű foszforforrások, míg a fahamu, az algák és a nyers homok mind tisztán természetes káliumforrások, amelyeket a talajhoz adhat, hogy növényei kezdettől fogva egészséges gyökereket eresszenek.

A hidroponikus rendszerek esetében már a vegetációs időszak kezdetétől használhat foszforban és káliumban gazdag trágyákat, hogy a növények gyorsabban erős gyökereket eresszenek. A B1-vitamin, az indol-3-vajsav és az 1-naftil-ecetsav a talajban és a hidroponikus rendszerekben egyaránt elősegítheti a növekedést.

3. A kender gyökérproblémáinak elhárítása

Ebben a részben egy teljes összefoglalót talál a kendergyökerekkel kapcsolatos leggyakoribb problémákról, azok megkülönböztetéséről és orvoslásáról.

1. Túl- vagy alulöntözés

A túl- vagy alulöntözés a kezdő kendertermesztők leggyakoribb problémái közé tartozik. Szerencsére ez könnyen orvosolható, ha időben rájövünk.

* Tünetek

A túl- vagy alulöntözés két fő tünete a hervadás és a lankadás. Mindazonáltal érdemes ellenőrizni a talajt is, hogy mit csinálunk rosszul: ha a talaj teljesen száraz, akkor nem öntöztük eleget; ha a talaj több napja nedves, és nem akar kiszáradni, akkor túlöntöztük.

* Megoldás

Ha eddig nem öntözte eleget a kendernövényeit, akkor mostantól gyakrabban kell öntöznie őket. Bár minden termelőnek más az öntözési ütemterve, az alapszabály az, hogy csak akkor szükséges öntözni a növényeket, amikor a talaj száraz.

Másrészt, ha a növények túl sok vizet kaptak, érdemes megvárni, amíg a talaj teljesen kiszárad, mielőtt újra öntözni kezdenénk őket. Ezért minden egyes öntözéskor használjon kevesebb vizet, hogy elkerülje a gyökerek túlöntözését.

2. Árnyékszúnyogok

Az árnyékszúnyogok apró, kártékony repülő rovarok, amelyek szeretnek a nedves talajba petézni. Bár gyakran nem tekintik őket túl komoly kártevőknek, sok gondot okozhatnak, ha nem távolítjuk el őket, amikor eljön az ideje.

* Tünetek

Az árnyékszúnyogokat valószínűleg beltéren találja, amint a növényei körül repkednek. A kifejlett egyedek nedves talajba rakják a petéiket. Amikor a lárvák kikelnek, beássák magukat a talajba, és annak szerves összetevőivel táplálkoznak. Amikor beérnek, kibújnak a talajból, és ez a folyamat ismétlődik.

Bár a kifejlett egyedek nem okoznak kárt a növényekben, a lárvák a gyökerekkel táplálkozhatnak, és a növény lankadását és hervadását okozzák. A kifejlett egyedek a tojásaik lerakásakor gombaspórákat (például pythium-féléket) is hordozhatnak, ezért fontos, hogy a lehető legkorábban észleljük az árnyékszúnyogok jelenlétét.

* Megoldás

Az árnyékszúnyogoktól való megszabadulásnak 3 fő módja van:

  1. A felnőtt egyedek elpusztítása. Ennek legegyszerűbb módja a speciális légycsapdák használata.

  2. Lárvák elpusztítása. Először kezelje a fertőzött növényeket mikrobiális rovarölő szerrel, például bacillus thuringiensis baktériummal. Ezután hagyja kiszáradni a talajt, majd öntözze meg hidrogén-peroxid és víz 1:4 arányú keverékével (ez a keverék anélkül pusztítja el az árnyékszúnyog lárváit, hogy károsítaná a növényeket). Ismételje meg ezt a folyamatot hetente egyszer egészen addig, amíg a kifejlett árnyékszúnyogok teljesen el nem tűnnek a kertjéből vagy a termesztőhelyiségéből.

  3. Megtámadás megelőzése. Megfelelő öntözéssel, szúnyoghálóval vagy rovarcsapdákkal megakadályozható, hogy az árnyékszúnyogok petéket rakjanak a kertjében.

3. Túlzott tápanyag-adagolás (tápanyagfogyasztás)

Az ipari műtrágyák segíthetik a kender gyorsabb növekedését és támogathatják a tobozok növekedését, ám a túltrágyázás súlyosan károsíthatja a növény gyökereit, lelassíthatja a növekedést és stresszt okozhat bennük, ami negatívan befolyásolhatja a termés minőségét és mértékét.

* Tünetek

A táplálékfelesleg többféle okból is előfordulhat. A tapasztalatlan termesztők például néha azt gondolják, hogy minél több tápanyagot adnak a növényeknek, annál jobb nekik. Még egyes tapasztaltabb termesztők is túltrágyázhatják a kendernövényeiket, ha a gyökereket nagy koncentrációjú műtrágyának teszik ki. A kiegyensúlyozatlan pH-érték a tápanyagok gyors felhalmozódását okozza a növény közegében (talajban/hidroponikában).

Ha könnyelmű lesz és nem törődik a megfelelő mértékű tápanyagbevitellel, a tápanyagfelesleg olyan súlyos tüneteket okozhat, mint például:

  • a levelek természetellenes sötétzöld elszíneződése,

  • a levelek felfelé tekeredése,

  • a levélvégek sárgásbarna elszíneződése.

* Megoldás

Tippek a tápanyagfelesleg eltávolítására:

  • végezzen pH- és EC-ellenőrzést (EC - angol rövidítés, jelentése: elektromos vezetőképesség) a tápanyagtöbblet eredetének meghatározásához.

  • Öblítse át a növény gyökereit pH-módosított vízzel 1 héten keresztül.

  • A tápanyagmennyiség fokozatos beállítása. Ellenőriznie kell a pH- és EC-értékeket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a növények megfelelően veszik fel a tápanyagokat.

  • Megfelelő mennyiségű tápanyag használata.

4. Rothadás

A gyökérrothadás sérült és egészségtelen gyökereket eredményez. Általában káros baktériumok és gombák (például a fuzárium és a pitium) elszaporodása okozza, amelyek az állóvízben és az átnedvesedett talajban fejlődnek.

* Tünetek

A rothadás miatt a növények lelankadnak és elhervadnak, leveleik megsárgulnak és egészségtelenül néznek ki. A rossz hír az, hogy ezek a tünetek nagyon hasonlítanak a rovarkártevők és más betegségek által okozott tünetekhez, és csak akkor lehet őket biztosan megkülönböztetni, ha a gyökereket megvizsgáljuk.

A rothadó gyökerek nyálkásak, nedvesek, barnás színűek és néha erős rothadásszagúak. A hidroponikus rendszerekben a növény rothadó gyökerei körül is találhatunk algákat.

Amikor a baktériumok és gombák megtámadják a gyökereket, és azok rothadásnak indulnak, a kendernövény nehezen veszi fel a vizet és a tápanyagokat. Néha ez a probléma tápanyaghiányként jelentkezhet, a levelek megsárgulnak, a növekedés leáll, a növény színe megváltozik stb.

* Megoldás

Ha a talajban történő termesztés során rothadással kapcsolatos probléma merül fel, érdemes az érintett növényt új talajba és sterilizált edénybe átültetni. Az átültetés előtt keverjen jótékony hatású baktériumkészítményt (pl. a Bacillus amyloliquefaciens fajtából vagy mikorrhiza gombából) a talajba, vagy vigye fel közvetlenül a növény gyökerére.

Ellenőrizze a növény állapotát a kezelés és az átültetés után. Szükség esetén újra használhat bakteriális készítményeket.

Ha a rothadás a hidroponiában jelentkezik, az egész rendszert meg kell tisztítania a cseréptől a szivattyúig, majd sterilizálnia kell azt. Ezután töltse fel a rendszert tiszta, pH-szabályozott vízzel, és adjon hozzá baktériumkészítményt. Mielőtt visszahelyezné a növényt a cserépbe és a hidroponikus rendszerbe, próbálja meg gondosan átmosni a gyökereit hideg folyóvíz alatt. Vigyázzon, hogy ne törje el a gyökereket!

Ellenőrizze a növények állapotát, és szükség esetén ismételje meg a kezelést bakteriális készítménnyel.

5. Sűrű gyökérlabda (Root-bound)

Ha a kendernövényeknek nincs elég helyük a cserépben, akkor túlzsúfolt gyökérlabdát képeznek. Miközben több helyet keresnek a gyökereik számára, kinövik a cserepet, és túlzottan összegabalyodhatnak. Idővel az összegabalyodott gyökerű növények növekedése leáll, és tápanyaghiányossá válhatnak, mivel gyökereik nehezen veszik fel a vizet, valamint a tápanyagokat, és nem lélegeznek megfelelően.

* Tünetek

A sűrű gyökérlabda néhány gyakori jele:

  • Gyorsan száradó talaj. Ha azt tapasztalja, hogy minden nap vagy minden második nap öntöznie kell a növényt, az annak a jele, hogy a növénynek több vízre van szüksége, mint amennyi elfér a cserépben.

  • Tápanyaghiány. Az összefonódott gyökerű növényeknek gondot okoz a tápanyagfelvétel, és később a tápanyaghiány jeleit mutatják, mint például a levelek sárgulását.

  • Túl hosszú időig egy cserépben. Ha egy egészséges növény sokáig nő egy kis cserépben, a gyökerei összegabalyodhatnak.

  • Átfordulás. Ha a növény túl magas vagy a cserép túl kicsi, akkor instabillá válhat, és rendszeresen felborulhat. Ez egyértelmű jele annak, hogy a növény kinőtte a cserepet, amelybe ültettük, és emiatt elképzelhető, hogy túlzsúfolt gyökérlabdát hozott létre.

* Megoldás

A túlzsúfolt gyökérlabda elkerülése érdekében át kell ültetnie a növényt egy nagyobb cserépbe, még mielőtt kinövi azt. A legjobb, ha akkor ülteti át, amikor a gyökerek elérik a cserép sarkát, és még mielőtt elkezdenék befedni annak széleit.

  • A biztonsági háló mérete. Ha a növény levelei befedik a cserép kerületét, az egyértelmű jele annak, hogy a növényt át kell ültetni..

  • Gyökérfejlődés. Ellenőrizze a gyökereket az öntözőnyíláson keresztül. Ha már elérik a cserép alját, a növényt át kell ültetni.

  • Növekedési időszak. Ahogy egyre több tapasztalatot szerez, megtanulja, hogy mikor kell átültetni a növényt aszerint, hogy mennyi időre van szüksége a növekedéshez. A növényeket a vegetációs időszak utolsó 2 hetében nagyobb cserépbe is átültetheti, hogy még a virágzás előtt könnyebben alkalmazkodjanak az új környezethez.

Ha a túlzsúfolt gyökérlabda figyelmetlenség miatt jött létre, a gyökereket az átültetés előtt ki kell bogozni. Távolítsa el a gyökerekről a lehető legtöbb földet, majd éles, sterilizált fogóval vágja át és lazítsa meg a gyökérgubancot.

Végül helyezze át a növényt egy nagyobb cserépbe, és hagyja pihenni legalább egy hétig, hogy felépüljön az átültetésből.

6. Gyenge gyökérszerkezet

A kender gyökerei piramis alakban fejlődnek. A növény főgyökere függőlegesen lefelé nő az aljzatba, míg az oldalgyökerek és a hajszálgyökerek vízszintesen nőnek. Sajnos egyes növényeknél nem alakul ki erős, szerkezetileg szilárd gyökérzet, ami negatívan befolyásolhatja a tápanyag- és vízfelvételt, illetve légzési problémákat okozhat. Ez aztán azt eredményezi, hogy a növény legyengül, nem növekszik egészségesen és végül gyenge termést hoz.

* Tünetek

A gyökerek egyik legfontosabb feladata, hogy a növényt szilárdan a talajban tartsák. A gyengén fejlett gyökérzettel rendelkező növények nehezen tudnak egyenesen állni, különösen akkor, ha a száraik tele van nehéz virágokkal. Mivel a gyökerek a tápanyag- és vízfelvételért is felelősek, a gyengén fejlett gyökérzettel rendelkező növény túl- vagy alulöntözésre, lassú vagy nem megfelelő növekedésre és tápanyag-felvételi problémákra is utalhat, ami rossz hatással lehet a termés mennyiségére.

* Megoldás

Ahhoz, hogy a növények egészséges gyökérzetet eresszenek, fontos, hogy már korán elősegítse a gyökérfejlődésüket. Az egyik ilyen lehetőség erre a gyökereztető hormonok bevetése csírázáskor vagy nyesedékek használata. Egy másik, holisztikusabb módszer, ha a kendernövényeket gazdag mikrobiális életet tartalmazó közegbe ülteti.

Az olyan mikroorganizmusok, mint például a trichoderma, az endomikorrhiza és a rizobaktériumok egészséges szimbiózisban élnek a növény gyökerénél, segítve a növényt abban, hogy több tápanyagot szívjon fel a gyorsabb és egészségesebb növekedés érdekében, miközben megvédik a növényt a kórokozóktól (például a pitiumtól és a fuzáriumtól). A szerves és optimálisan kiegyensúlyozott talajban való termesztés az egyik legjobb módja annak, hogy a növények gyökerei a hasznos mikroorganizmusok gazdag keverékéhez jussanak hozzá.

Ha nem talajban termeszti a kendert, használhat antibakteriális és gombaölő szereket is, amelyeket a cserépbe, közegbe vagy közvetlenül a növény gyökereihez önthet.

7. Meleg vagy hideg környezet

A hőmérséklet az egyik olyan tényező, amely leginkább befolyásolja a növény gyökereinek növekedését. A kender számára a 16-30 °C közötti nappali hőmérséklet a megfelelő.

Az ezen a tartományon kívüli hőmérséklet lassítja a növekedésüket, befolyásolhatja a szaporodási képességüket, sőt a virágok illatát is. A 13 °C alatti hőmérséklet enyhe sokkot idéz elő a növénynél.

* Tünetek

Az alacsony vagy magas hőmérséklet sokkolhatja a gyökereket, ami lankadást és hervadást, lassuló növekedést, a levelek sárgulását vagy más rendellenes elszíneződést idéz elő, valamint a vízfelvétel megváltozását eredményezheti. A meleg vonzza a rovarokat is, és táptalajt teremthet a kórokozóknak, amelyek megtámadhatják a növények gyökereit, és számos más problémát is okozhatnak.

A növény gyökereinél jelentkező hőmérsékleti problémák gyorsan megváltoztathatják a víz- és tápanyagfelvételt, akárcsak ezek hiánya vagy többletfelvétele.

* Megoldás

A megfelelő hőmérséklet fenntartásának legjobb módja a védelem. Tanulja meg rendszeresen mérni annak a helyiségnek a hőmérsékletét, ahol a növényeket neveli, valamint a közeg (talaj vagy víz) hőmérsékletét.

A gyökerek hűtésének nagyszerű módja, ha a védőháló alá egy ventilátort szerelünk. A szabadban köveket, mulcsréteget vagy vágott növényeket (pl. lóherét) használhat a gyökerek védelmére és a hőmérséklet-ingadozás megelőzésére.

 

Ha a gyökereknél túl alacsony a hőmérséklet, próbálja meg áthelyezni a ventilátort úgy, hogy ne a talajra fújjon, használjon párásítót, hogy a védőháló alatt kissé megemelkedjen a hőmérsékletet. A gyökerek védelme érdekében mulcsot is szórhat a talajra.

A hidroponiás rendszerek esetében a megfelelő hőmérséklet fenntartása a gyökereknél valamivel egyszerűbb. Mivel a tartályok hőmérséklete előre be van állítva a megfelelő értékekre (18-25 °C között javasoljuk tartani), így itt ennek a problémának nem szabadna gondot okoznia.

8. Fusarium

A fuzárium egy nagyon veszélyes gomba, amely az egész kendertermést elpusztíthatja. Ez az egyik leggyakoribb jelenség, amely gyökérrothadást okoz. Spórái több évig képesek szunnyadni a talajban, és gyakorlatilag lehetetlen észrevenni őket, amíg meg nem támadják a növényeket.

* Tünetek

A fuzárium a növények gyökereit támadja meg, és akadályozza a növények víz- és tápanyag-felvételi képességét. A támadás lankadást és hervadást okoz. Úgy veheti észre, hogy az érintett növény talaja napokig nedves, mivel az nem szívja fel a vizet. Egyes esetekben a fuzáriumfertőzés napok alatt elpusztíthatja az egész növényt.

* Megoldás

Sajnos a fuzárium ellen nem létezik semmilyen szer vagy készítmény. Ha már megjelent a kertjében, a fertőzött növények eltávolításával, illetve annak a helységnek a sterilizálásával tudja megakadályozni a további szaporodást, ahol a kendert termeszti.

9. Pythium

A pythium egy másik pusztító tényező, amely világszerte kísérti a kendertermesztőket. Ez egyfajta parazita alga, és a gyökérrothadás egyik fő okozója (különösen  a hidroponikus rendszerekben). Bár a növényeket a fejlődés bármely szakaszában megtámadhatja, a fiatal palánták a legveszélyeztetettebbek.

* Tünetek

A föld alatt a pythium bűzös, barna, olajos masszát képez a gyökerek körül. Ha hidroponiát használ, akkor előnyben van, mert ebben a rendszerben gyorsabban észlelheti a problémát. A pythium által a föld felett okozott tünetek közé tartozik a lankadástól és a hervadástól a tápanyag-felvételi problémákig szinte minden. Ez különösen megnehezíti a pythiumfertőzés helyes azonosítását, ha a kendert a talajban termeszti.

* Megoldás

A pythiumot néha speciális gyökérrothadás elleni készítményekkel próbálják meg eltávolítani. Tudomásul kell azonban venni, hogy ezek a készítmények gyakran drágák és nem minden esetben hatékonyak. Ha a palánták fertőzöttek, általában jobb, ha sterilizáljuk a felszerelést, aztán elkezdjük elölről, mint hogy beleszálljunk egy kemény harcba, a végén mégis gyenge termést aratva, mert akkor hasztalan az egész.

10. Elhalás

Az elhalás az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a termelők találkoznak. Ezt általában a pythium, a botritisz vagy a fuzárium okozza. Kizárólag a palántákat és a nyesedékeket károsítják.

* Tünetek

Az elhalás a kenderpalánták kidőlését és hervadását okozza. Ez akár néhány órán belül is bekövetkezhet. Képzelje el: amikor felébred, a palántái tökéletesen néznek ki, és amikor estefelé megnézi őket, már a földön hevernek.

* Megoldás

Az elhalásra nem létezik semmilyen szer vagy készítmény. Ha egy palánta vagy hajtás egyszer elkezd a földre süllyedni, már nem lehet megmenteni.

Ha valamelyik palánta elhal, a legjobb, ha a lehető leggyorsabban eltávolítjuk, hogy megakadályozzuk az alga terjedését. Néhány termesztőnek az a szokása, hogy pár csepp hidrogén-peroxidot csepegtet a fertőzött palántákra, hogy elpusztítsa a gombákat és megállítsa a terjedésüket.

 

4. Az egészséges környezet megteremtésének fontossága a kender gyökérterében

A kender gyökerei felelősek a növény növekedéséhez szükséges tápanyagok, víz és oxigén felvételéért. A lehető legegészségesebb növekedés és virágok kialakulásának biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy már a kezdetektől fogva minden növényét segítse az erős gyökérzet kialakításában. Így a növény később a lehető legjobbat adja át a tobozainak.

A minőségi feltételek a kenderfogyasztási szakaszban térülnek majd meg Önnek, hiszen a jól kitermelt marihuána a legjobb ízt fogja szolgáltatni a pipájából vagy a perkolációval ellátott üveg bongjából.